Čitaj mi!

EU nije nadležna za ćirilicu u Vukovaru

Zaštita manjina je važna vrednost za Evropsku uniju, ali Evropska komisija nema opštu nadležnost u pogledu manjina, jer ta nadležnost pripada državama članicama EU koje donose odluke o manjinama, navela je Tove Ernst iz medijske službe Evropske komisije.

Tove Erbst kaže da je zaštita manjina princip koji se izričito pominje u Ugovoru o EU, ali da Komisija nema opštu nadležnost u pogledu manjina.

"Povelja o osnovnim pravima u EU zabranjuje diskriminaciju na osnovu pripadnosti nacionalnoj manjini. Međutim, Komisija nema opštu nadležnost u pogledu manjina, naročito u odnosu na pitanja priznavanja statusa manjina, njihovo samoopredeljenje i autonomiju, odnosno upotrebu regionalnih ili manjinskih jezika", izjavila je Ernstova Tanjugu, odgovarajući na molbu upućenu EK da prokomentariše ukidanje ćirilice u Vukovaru.

Prema njenim rečima, države članice zadržale su opšta ovlašćenja pri donošenju odluka o manjinama, a odredbe Povelje osnovnih prava tiču se država članica EU samo kada se primenjuju zakoni EU.

Gradsko veće Vukovara izglasalo je juče izmene gradskog Statuta koji više ne predviđa postojanje dvojezičnih tabli, odnosno ćirilično pismo, na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u tom gradu.

broj komentara 16 pošalji komentar
(sreda, 19. avg 2015, 10:24) - Srbin iz Pačetina kod Vukovara [neregistrovani]

Neprimereno pametovanje g-đe Tove predstavnice EU

Tove Erbst navede da EU nije nadležna, to je najblaže rečeno nepristojno i neprimereno. Ona zna za pogrom Srba u Hrvatskoj koji je počinjen "Olujom" i "Blijeskom" . Ona zna za nepoštovanje osnovnih ljudskih prava u Hrvatskoj kada smo u pitanju mi Srbi iz Hrvatske i tako nonšalantno kaže da EU nije nadležna, dakle bukvalno podržava kršenje ljudskih osnovnih prava Hrvatske, članice EU, na Srbima iz Hrvatske. G-đa Tove zna jako dobro ustašku ideologiju započetu sa NDH Ante Pavelića i očigledno nema primedbe, dok sa druge strane članicama kandidata za EU itekako zahteva na potpunu primenu zakona EU o ljudskim pravima i pravima manjina.

(sreda, 19. avg 2015, 03:15) - anonymous [neregistrovani]

eu nije nadlezna

Ali zato imate nadleznost kada je u pitanju da stvorite manjine. Sedite u taj EU i glumite demokrate bez demokratiju. Bolji nam je bio socijalizam,ali zato ga i nema vise.

(sreda, 19. avg 2015, 01:04) - ,,'' [neregistrovani]

О надлежностима

Нема ту чекања и ослањања на савест и поштење других.
Неко други Нам неће очувати Наше.
Ево и ,,подршке'' Српској Ћирилици овде, на овим расправама, осликавају ,,бригу'' и ,,поштовање''.

(utorak, 18. avg 2015, 23:33) - Jaki [neregistrovani]

@Licemerje

Svaka cast Spiridon za komentar! Sve na mjestu, ali sta vredi kad to licemjerje vlada ?!

(utorak, 18. avg 2015, 23:16) - Djekna [neregistrovani]

...

A jesu li balticki jezici zvanicni u Rusiji takodje? Hrvatski je jedan od zvanicnih jezika u Vojvodini, tako da ako Srbija Hrvatima daje prava, moze ista ta prava da ocekuje za svoje gradjane. Ako Rusija ne daje prava Litvancima, Letoncima, Estoncima,...kako mogu da ocekuju ista od njih?

(utorak, 18. avg 2015, 22:56) - anonymous [neregistrovani]

Informisite se

Pa ruska manjina kuburi 25 godina sa Baltickim drzavama, a jos vise od ulaska istih u eU, ni Rusi tamo nemaju prava na svoj jezik i kulturu. Dakle nista novo od eU po pitanju Rusa i Srba.

(utorak, 18. avg 2015, 22:41) - Spiridon [neregistrovani]

Licemerje

..ali imate nadležnost kada su u pitanju prava manjine LGBT pa se oko svakog "ponosa" oglašavate i pretite činenicom kako u Srbiji LGBT nemaju prava.Lecemerje jedno..užas dokle više.A pravo na jezik i izražavanje to vas ne zanima...

(utorak, 18. avg 2015, 22:29) - anonymous [neregistrovani]

Dupli arsini EU

EU ponovo pokazuje duple arsine i da je demokratija samo politicki izgovor za neke gnusne radnje. U jednoj drzavi neko nema pravo na pismo, a drugoj se mnogo manje stvari smatraju ugrozavanje ljudskih prava.

(utorak, 18. avg 2015, 22:27) - anonymous sasa [neregistrovani]

Nadležnost

Ali zato ima nadležnost za nacionalne manjine u Srbiji.

(utorak, 18. avg 2015, 22:02) - Aleksandar Popovic [neregistrovani]

EU

Cuj nemaju tu nadleznost? A imaju kad Srbija recimo mora da uvede fakultet na albanskom jeziku samo zato sto albanci ne zele da uce srpski jezik, ili recimo muslimanima omogucavati da studiraju na svom maternjem jeziku, koji god da je, i da samo svega par sati nedeljno uce srpski jezik? Pa gde to jos ima na ovoj okrugloj planeti? Toliko je licemerje sa strane zapadnih sila da je to zaista presmesno. Nikad nisu bili prijatelji srpskom narodu, niti ce ikada biti. To nam svima mora biti jasno. I konacno jednom zauvek staviti tacku na to clanstvo, i okrenuti se istoku gde su nam istinski prijatelji.