Čitaj mi!

Zagreb: Ako je odluka o ćirilici neustavna, obustavićemo je

Nakon što je Gradsko veće Vukovara odlučilo da izopšti ćirilicu sa naziva javnih institucija u tom gradu, iz hrvatskog Ministarstva uprave kažu da će, ako se proceni da je tom odlukom povređen Ustav ili drugi akt koji se tiče prava manjina, njena primena biti obustavljena u roku od osam dana.

Kako je Tanjugu rečeno u hrvatskom Ministarstvu uprave, oni još nisu dobili obaveštenje Veća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara.

Isto obaveštenje, kažu, Veće treba da uputi gradonačelniku i Savetu za nacionalne manjine.

"Ministarstvo uprave, ako oceni da su opšti akt ili neka njegova odredba protivni Ustavu, ovomu Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina, obustaviće, u roku od osam dana, njegovu primenu", navode iz tog ministarstva.

Objašnjavaju da odluku Ministarstva uprave o obustavi primene opšteg akta sa predlogom za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti prosleđuje Vladi Hrvatske i o tome obaveštava Grad Vukovar.

Obustava od primene opšteg akta prestaje, kažu, ako Vlada Hrvatske ne pokrene postupak pred Ustavnim sudom u roku od 30 dana od dana prijema odluke Ministarstva uprave o obustavi.

Ministarstvo uprave smatra da bi davanje odgovora na pitanje da li je bilo eventualnih kršenja ustavnih prava u ovom trenutku moglo narušiti verodostojnost samog postupka nadzora ustavnosti i zakonitosti.

"Ministarstvo uprave je već donosilo odluke o obustavi pojedinih odredbi Statuta Grada Vukovara. I vlada, a nakon toga i Ustavni sud potvrdili su tu odluku ministarstva. Napominjemo da odluka Gradskog veća nije niti stupila na snagu".

U Ministarstvu uprave smatraju da samom odlukom tela lokalne samouprave nije prekršen predpristupni sporazum koji je Hrvatska potpisala sa EU, te da je o povredama koje bi mogle nastati postupanjem u sprovođenju nadzora državnih institucija prerano govoriti.

U resoru uprave ne žele da komentarišu da li je odluka Gradskog veća Vukovara jedan od koraka u okviru predizborne kampanje koja u Hrvatskoj uveliko traje, iako dan izbora nije određen.

"Ministarstvo se, kao telo izvršne vlasti, suzdržava od komentarisanja dnevnopolitičkih događaja, a posebno u kontekstu predizbornih aktivnosti. Predlažemo da na ovo pitanje potražite odgovor od političkih stranaka", navodi se u pisanom odgovoru agenciji Tanjug.

U Ministarstvu smatraju da poštovanje prava nacionalnih manjina doprinosi boljitku međusobnih odnosa, nezavisno od toga da li je reč o položaju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj ili hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Agencija Hina javila je ranije da će se Veće srpske nacionalne manjine u Vukovaru verovatno sutra žaliti Ministarstvu uprave na izmene gradskog Statuta.

Član tog veća Đorđe Macut rekao je za hrvatsku agenciju da je odluka Gradskog veća suprotna ustavnim zakonima o pravima nacionalnih manjina, koji im u sredinama u kojima čine više od trećine stanovništva garantuje pravo na ravnopravnu službenu upotrebu svog jezika i pisma.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 18. avg 2015, 21:41) - Slobodan [neregistrovani]

Nedostižna pravda u Hrvata

Više sam nego siguran da će Ministarstvo uprave Hrvatske reći kako ništa u njihovom ustavu, u odnosu na prava Srba, nije prekšeno, niti prava te iste "manjine" ugroženo. I kome bi posle toga tamošnji Srbi mogli da se žale?

(utorak, 18. avg 2015, 19:39) - драган [neregistrovani]

каква мањина

У свим средствима информирања, у свим изјавама наших званичника, како је то српска мањина у Хрватској. Зар су наши признали геноцид као готову ствар, па Побогу људи у Хрватској само пред сто година што гледано хисторијски је кратко раздобље, тамо нас је укупно било 35%, међутим у свим вестима и писаним листовима се истиче српска мањина.

(utorak, 18. avg 2015, 19:17) - anonymous [neregistrovani]

E cuj,

kako moze biti neustavno a "protiv Srba" ?

(utorak, 18. avg 2015, 18:30) - anonymous [neregistrovani]

Ko fol ne znaju

Hrvati se prave nevesti da ne znaju sta pise u njihovom ustavu. Znaju to oni i to vrlo dobro, ali se prave. Hajde da jos malo Srbima u Hrvatskoj otezamo polozaj je nova-stara igra hrvatske drzave od 1971 koja traje i dan danas. Nista novo.