Čitaj mi!

Osude zbog ukidanja ćirilice i u Hrvatskoj

Odluka vukovarskog Gradskog veća da izglasa izmene gradskog Statuta prema kojima nisu predviđene dvojezične table, izazvala je osude i u hrvatskoj javnosti. Srbi u Hrvatskoj su u dilemi – koliko je ta odluka za međustranačku upotrebu, a koliko poruka protiv srpske zajednice.

Funkcioneri, srpska zajednica, političke stranke, analitičari i savezi antifašista osuđuju odluku vukovarskog gradskog veća. Hrvatsko Ministarstvo uprave najavljuje da će, ako bude proglašena neustavnom, ukinuti odluku o ćiriličnim tablama.

Osude i danas stižu iz Srbije, a ministar Aleksandar Vulin ocenio je da je reakcija EU važnija od reakcije hrvatske vlade

Na odluku hrvatskih vlasti da se zabrani ćirilica reagovali su predstavnici srpske zajednice koji su politički organizovani u okviru Samostalne srpske demokratske stranke (SDSS).

Srpska zajednica je zabrinuta i u dilemi koliko je ta odluka u funkciji predstojećih izbora u Hrvatskoj, a koliko poruka Srbima da su, uz ćirilicu, i oni nepoželjni.

Zamenik gradonačelnika Srđan Milaković kaže da se najpre očekuje da reaguje Veće srpske nacionalne manjine, koje treba da podnese predlog Ministarstvu uprave da izmenjeni status stavi van snage, a Ministarstvo je dužno da reaguje u roku od 30 dana.

"Stranka će, kako je rekao Milaković, delovati putem političkih predstavnika kod domaćih institucija, diplomatskih predstavništava i međunarodnih organizacija, a od zvaničnog Zagreba očekujemo reakciju kako zakon i nalaže, ništa više od toga", rekao je Milanković.

Potpredsednik SDSS-a i saborski zastupnik Dragan Crnogorac rekao je da je usvajanjem odluke o izmeni gradskog statuta prekršen niz međunarodnih i domaćih instrumenata i normi i da je to u potpunosti neprihvatljivo.

Crnogorac je istakao da je i SDSS imao svoj predlog, da je bio spreman na kompromis, ali da o tom predlogu nije bilo moguće raspravljati. "Ovo je u suprotnosti sa onim o čemu se raspravljalo u Saboru i SDSS je nezadovoljan", istakao je Crnogorac.

Upitan kako reaguju građani srpske nacionalnosti na odluku o izmeni Statuta, Crnogorac kaže da su oni zabrinuti i da se osećaju nelagodno u ovakvoj situaciji.

Predsednik Kluba većnika u Gradskom veću Dejan Drakulić ocenio je takođe da je unošenje izmena i dopuna statuta korak unazad u odnosu na 2009.

Prema njegovim rečima, jedino gde je zadržano pravo na srpsko pismo jeste korespondencija gradskih većnika, ali i tu postoje ograničenja.

Kako je rekao, ni budžetom za 2016. nisu predviđena sredstva za sprovođenje Zakona o jeziku i pismu. Drakulić je takođe ukazao da predlog gradonačelnika nije dobio čak ni podršku Komisije gradskog veća za nacionalne manjine i verske spomenike.

"Neprihvtljivo je takođe prebacivanje odgovornosti na srpsku zajednicu, jer oni nisu ni cepali zastave ni lomili table sa grbom Hrvatske. Odgovornost leži na dve najveće političke stranke u Hrvatskoj", smatra Drakulić.

Članica Predsedništva Hrvatske narodne stranke i saborska poslanica Nada Turina Đurić ocenila je kao neprihvatljivo davanje mogućnosti jedinicama lokalne samouprave da same uređuju pitanja postavljanja dvojezičnih tabli.

"Ili imamo pravnu državu i ustavni zakon koji rešava to pitanje, ili nemamo. Nemamo pravo ekskluzivno bilo kome da dodeljujemo mogućnost da uređuje ta prava", rekla je Nada Turina Đurić.

"Dvojezične table bile uvedene zbog EU" 

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da se izmenom statuta smanjuju prava srpske manjine, što je posledica "politikantskog ponašanja kako HDZ-a, tako i SDP-a" i drugih stranaka u različitim razdobljima.

"To nisu prava, to su zapravo neke milosti koje na kašičice gradska uprava daje srpskoj manjini", rekao je Puhovski za HRT, prenosi Beta.

Puhovski veruje da odluka vukovarske gradske uprave ne može opstati, s obzirom na zakon o pravima nacionalnih manjina, ali je, prema njegovom mišljenju, još važnije to što, kako je rekao, ta odluka "znači da Vukovar od simbola zakonite i legitimne odbrane i simbola koljačkog srpskog nacionalizma vremenom sve više postaje simbol agresivnog hrvatskog nacionalizma prema manjinama".

Da se vukovarskim Srbima mora obezbediti da svojim jezikom i pismom komuniciraju s vlastima, smatra hrvatski analitičar Davor Đenero. Upozorava – rat oko ćirilice dugoročno ugrožava poziciju Hrvatske u Vukovaru i na Dunavu, a kreatori politike u Zagrebu, kaže, toga nisu svesni.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) odluku vidi i kao izvor novih mržnji i naglašava da to, svakako, treba osuditi, a izmene statuta nazvali su "hrvatskom sramotom", prenosi Tanjug.

Antifašisti podsećaju da je rukovodstvo HDZ-a 2009. donelo odluku o uvođenju dvojezičnih natpisa, kada je trebalo primiti Hrvatsku u Evropsku uniju.

Jedan od uslova za taj prijem, dodaje Savez, bio je i poštovanje prava nacionalnih manjina. "Sada, pošto je Hrvatska u Evropskoj uniji, ista ta stranka očito smatra da prava nacionalnih manjina više nisu bitna", navode iz SABA RH.

Hrvatska demokratska zajednica, na čiji predlog je, svojevremeno, uvedena dvojezičnost u Vukovaru, sa odbornicima partija koalicije odlučila je ovog puta da ćirilično pismo više ne bude u upotrebi na natpisima sa nazivima ulica, trgova i zgrada lokalne uprave.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 21. avg 2015, 13:26) - anonymous [neregistrovani]

Osuda je nažalost na marginama

Nažalos ova osuda je na marginama ustaške ideologije u Hrvatskoj, jer da nije tako zar bi egzistirala ovakva politika već 25 godina ? Dakle , nažalost, biračko telo u Hrvatskoj je na liniji politike HDZ, da nije tako zar bi se politička elita Hrvatske uvek pred izbore držala iste linije kao HDZ ? Politika HDZ je jasna i javna , zastupaju politiku NDH Ante Pavelića, što javno dokazaše u Vukovaru.

(sreda, 19. avg 2015, 16:13) - anonymous [neregistrovani]

EU

Maju Kocijančić ovo ne brine, s kim će naša vojska da vežba je EUropsko pitanje.

(sreda, 19. avg 2015, 12:39) - anonymous [neregistrovani]

Srbija je daleko iznad EU

Jos jedan dokaz da je Srbija po evropskim vrednostima daleko iznad mnogih EU zemalja. Svi treba da budemo svesni toga i ponosni na to. Mi smo prava evropa, mi smo prava civilizacija. Narode Srbije ne zanosi se da su drugi bolji od tebe, ne daj da te pocenjuju, budi uzdignute glave, veliki si.

(sreda, 19. avg 2015, 08:51) - Markovljev [neregistrovani]

...

Evropska komisija i druge institucije EU nam stalno pljuju u lice a mi i dalje nismo u stanju da kažemo dosta. Naravno da Evropska komisija nije nadležna za ukidanje ćirilice u Hrvatskoj (samo je pitanje časa kada će se to desiti), ali je vrlo nadležna kada od Srbije traži da poštuje nacionalna prava i promilovih nacionalnih manjina u Srbiji. Onda su nadležni. Nadležni su i da se mešaju u to hoće li Srpska vojska vežbati sa Ruskom, to su vrlo nadležni, a opet nisu nadležni da spuste zastavu na pola koplja kada je u Srbiji zvaničan dan žalosti. Treba li još dokaza da nas "hoće" samo iz razloga da nebismo bili sa Rusima, jer njima je i na dalje jedini cilj Rusija, a što slabija to bolje. Sa istorijskog pogleda Jugoslavija je bila samo kolateralna šteta dugogodišnjeg cilja pokoriti Rusiju a onda ukinuti ne samo ćirilicu ali i pravoslavlje.

(sreda, 19. avg 2015, 03:02) - anonymous [neregistrovani]

re- cirilica

U Srbiji nema zabrana niti ukidanje ljudska prava. Srbija postuje svе. Taj ko ukida drugima ljudska prava i nacionalni identitet taj ukida i svoja ljudska prava i nacionalni identitet. Narod ne pokazuje dobro volju a to ne valja ni malo. A to sto Srbi sami nesto ne koriste to se mora popraviti.....

(utorak, 18. avg 2015, 23:23) - anonymous [neregistrovani]

cirilica

Prvo, u Srbiji velika vecina ne postuje ni cirilicu ni svoj srpski jezik, pa mi nije jasno zasto kritikujete Hrvate. Prvo se cisti iz svoje kuce. Nemam ni cirilicnu tastaturu u zemlji Srbiji ! Strasno !

(utorak, 18. avg 2015, 22:03) - anonymous [neregistrovani]

Исто ти је то али што да се не побијемо

Ћирилица и латиница су два еквивалентна писма, што је реткост у свету. Уместо да се хвале, они беже. Од чега беже? Сигурно не од писма.

(utorak, 18. avg 2015, 21:45) - zare [neregistrovani]

cirkus

Sve ce se zavrsiti samo na smesnim osudama a Europska unija podrzava ukidanje cirilice u Hrvatskoj na taj nacin sto eu zvanicnici izjavljuju da "nisu nadlezni" za taj problem u njihovoj clanici... eto to je dokaz kakva "demokratija i ljudska prava vladaju u Evropi prava

(utorak, 18. avg 2015, 16:45) - anonymous [neregistrovani]

Drugim recima:

taktika HDZ -a ;sad me vidis sad me ne vidis .

(utorak, 18. avg 2015, 13:01) - anonymous [neregistrovani]

Istina se mora posići ispod tepiha

SABA je danas marginalna institucija , a zašto je to tako ? Ja mislim zato što su skrivali istinu o koncentracionom logoru Jasenovac, na jedan perfidan način i što su dozvolili da se Jasenovac sruši umesto da se sačuva i pokaže istina celoj SFRJ, Tito nikada nije posetio Jasenovac, to je činjenica, a sadašnji predstavnici SABA još uvek ćute i ne govore o istini.