Читај ми!

Rusija podržava referendum u RS

Moskva je podržala odluku Skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o "poverenju u pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini.

"Slabu efikasnost pravosudnog sistema u BiH priznale su i političke sile u samoj BiH, i međunarodna zajednica. Postoji pristrasnost u odnosu na jedan narod – bosanske Srbe na državnom nivou", navodi se u izjavi portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Aleksandra Bikantova, objavljenoj na sajtu Ministarstva.

Navodi se da je zbog toga Republika Srpska "prinuđena da pribegava postojećim demokratskim instrumentima sa ciljem da obezbedi realizaciju svojih zakonskih interesa", prenosi Beta.

Bikantov je podsetio da je pitanje referenduma bilo postavljeno i pre nekoliko godina, te da je situacija tada prevaziđena pregovorima, "ali da su oni bili malo produktivni, ne krivicom RS".

"Ipak, polazimo od toga da je probleme koji postoje u BiH, uključujući i funkcionisanje sudskih organa i odstranjivanje 'nacionalnih' grešaka u njihovom radu, bolje rešavati u okviru ravnopravnog, produktivnog dijaloga svih učesnika političkog procesa u BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom", navodi se u izjavi Bikantova.

Rusko ministarstvo smatra da bi "u suprotom, izbegavanje razgovora o suštinskim pitanjima sa RS, kao i jednostrano mešanje visokog predstavnika za BiH, samo destabilizovalo situaciju u BiH".

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su 15. jula Odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Za referendumsko pitanje je određeno: "Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?"

Referendum bi, prema toj odluci, trebalo da bude održan u roku od šest meseci.

 

 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво