Čitaj mi!

Grčka, put u nepoznato

Ministri finansija evrozone odbili su da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora. Paket pomoći Grčkoj ističe u utorak. Cipras poručuje da će referendum ipak biti održan.

Ministri finansija evrozone odbacili su produženje programa pomoći Grčkoj na sastanku u Briselu, nekoliko sati pošto je grčki premijer Aleksis Cipras saopštio da će 5. jula održati referendum o ponudama kreditora, preneo je AFP.

U saopštenju koje je izdala Evrogrupa, a koje je preneo Gardijan, navodi se da je Grčkoj ponuđen sveobuhvatni predlog, ali da je uprkos trudu i punoj podršci Evrogrupe, taj predlog odbijen.

Ističe se da je Evrogrupa bila otvorena do poslednjeg trenutka za dalju podršku grčkom narodu kroz kontinuirani program koji je orijentisan na rast.

Međutim, navodi se da Evrogrupa povlači značajnu finansijsku pomoć i podršku koju je pružala Grčkoj u poslednjim godinama.

Takođe se ističe da je Evrogrupa bila otvorena do poslednjeg trenutka za dalju podršku grčkom narodu kroz kontinuirani program koji je orijentisan na rast. 

Zaključuje se da će vlasti evrozone biti spremne da učine šta god je potrebno kako bi osigurali finansijsku stabilnost.

Predsednik Evrogrupe Jerun Dijselbum izjavio je u Briselu da paket finansijske pomoći Grčkoj ističe 30. juna. Ocenio je i da je Grčka prekinula pregovore.

Dijselblum je rekao da će sastanak ministara finansija evrozone biti nastavljen ali bez grčkog ministra Janisa Varufakisa kako bi se "raspravljalo o posledicama" grčke odluke koje se približava banktrotu.

"Nažalost, uprkos naporima na svim nivoima i punoj podršci Evrogrupe, grčka vlada je odbila predlog i time je prekinula pregovore", rekao je Dijselblum.

Prema njegovim rečima, Grčka bez obzira na svoju situaciju, "mora da ispuni svoje obaveze prema kreditorima".

Oglasio se i premijer Grčke Aleksis Cipras koji je u razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoa Olandom poručio da će referendum o predlozima kreditora biti održan 5. jula, bez obzira na odluke Evrogrupe.

"Kakvu god odluku da donese evrogrupa, Grčki narod će naredne sedmice udahnuti i preživeti", poručio je Cipras Merkelovoj i Olandu.

Cipras je naglasio i da je "demokratija osnovna vrednost u Grčkoj i da će referendum biti održan bez obzira na to šta odluči Evrogrupa", saopštio je izvor iz grčke vlade.

U međuvremenu, grčki ministar finansija Janis Varufakis, rekao je da se Grčka i dalje bori da postigne dogovor o pomoći s kreditorima iz EU i MMF-a, uprkos odbijanju zahteva za produženje roka.

"U ovom ključnom trenutku i dalje se borimo, do poslednjeg trenutka, da postignemo sporazum", poručio je Varufakis novinarima posle sastanka s kolegama iz Evrogrupe.

Ako dogovor bude postignut, rekao je Varufakis, vlada će "pozvati građane za glasaju "za" na referendumu o paketu pomoći.

Zamenik grčkog premijera Janis Dragasakis sastao se šefom ECB Mariom Dragijem. POsle sastanka je rekao da će grčka vlada nastaviti da blisko sarađuje sa Evropskom centralnom bankom i nacionalnom centralnom bankom kako bi obezbedila da grčke banke budu stabilne.  

Istovremeno, Evropska centralna banka saopštila je da će održati hitan sastanak svog saveta, s obzirom na to da se čini da Grčka srlja u bankrot.

Sastanak će najverovatnije biti održan sutra, navodi AFP.

Varufakis je rekao Rojtersu i da plaćanje duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 30. juna zavisi od fleksibilnosti kreditora i da će tražiti od Evropske unije da vrati 1,9 milijardi evra profita na ime grčkih državnih obveznica koje su u posedu Evropske centralne banke, kako bi Atina platila dug MMF-u.

Grčki ministar je dodao da grčke banke moraju ostati otvorene tokom prelaznog perioda dok ne bude doneta odluka o paketu pomoći kreditora i da je uloga centralne banke da to obezbedi.

Sastanak u Briselu zakazan je pre nego što je prošle noći vlada u Atini sazvala referendum o ponudi poverilaca Grčkoj za reforme i dalje smanjenje državnih troškova, kao uslov za nastavak finansijske pomoći od 18 milijardi evra.

broj komentara 23 pošalji komentar
(nedelja, 28. jun 2015, 15:19) - Pukovnik Bukovski [neregistrovani]

Bravo Zeljko

Svaka ti na mestu! Odlican i jezgrovit komentar.
Od jedne seljacke,agrarno-kozarske zemlje , odose Grci od '90. do sada u high class. A i tada su bili duzni. Clanstvom i kreditima EU,koje nisu vracali. Pa ne moze tako vecito.

(nedelja, 28. jun 2015, 14:34) - Zeljko [neregistrovani]

Odgrovor

Problemi sa kojima ce se sresti Grcka licice vise na probleme sa kojima smo se mi sreli pod sankcijama nego na probleme Islanda i Argentine. Od toga sto su oni prvi izmislili rec Evropa moci ce da se najedu koliko i mi onom viljuskom iz 13 veka koju smo prvi koristili,

(nedelja, 28. jun 2015, 10:28) - anonymous [neregistrovani]

Ellada, s'agapò

Odluka o referendumu koju je doneo Cipras je hrabar i demokratski gest koji ce dozvoliti bratskom grckom narodu (oni su nam najblizi u svakom pogledu) da odluci o sopstvenoj sudbini. Ono sto "poverioci" zahtevaju od Grka, je neprihvatljivo i ponizavajuce. Svima koji smatraju da se Grcka prekomerno i olako zaduzivala, skrenuo bih paznju da je taj ogromni dug uglavnom nametnut odlukama upravo tih finansiskih struktura koje vladaju svetom, i lihvarski uvecan vise puta interesima. Teodorakis je u jednom od svojih tekstova to precizno objasnio. Sada, kada su Grci pred istoriskom odlukom, pozivam sve Srbe koji se pripremaju na odlazak na odmor, da svoje letovanje provedu u Grckoj. To je zemlja u kojoj se lepo osecamo i primljeni smo kao braca i po obicajima i po veri, zemlja u kojoj ne moramo da krijemo registarske tablice, poreklo ili nacin na koji govorimo. O lepoti Grcke ne treba govoriti a svaki Euro, Dolar ili Dinar potrosen tamo, pomoci ce nasim prijateljima da prebrode najteze iskusenje u svojoj novijoj istoriji.
Ah Ellada, s'agapò!

(nedelja, 28. jun 2015, 08:18) - Световид [neregistrovani]

1.Исланд, 2. Грчка, 3. .... Слобода?

Еу екипа многопритиска, уцењује, никако да се каже ко је давао кредите Грчкој, и зашто, на основу чега, или намерно да би дошли у лошу ситуацију!

Одговорност је и на банкама које су из чистог хира или намере давали кредите који нису мали подлогу!

Ако Грчка изаже из Евро зоне, бићемањихпроблема, али дугорочно ће се пре опоравити!

Иначе име" Европа " су дали Грци , док још није ни постојала ЕУ, да се зна!

(nedelja, 28. jun 2015, 07:39) - UA...E [neregistrovani]

Ima nade

Podsetite Grke da su tu Emirati...
Oni dele besplatne milijarde. Pogledajte nas. Šta bismo bez njih...

(nedelja, 28. jun 2015, 06:34) - anonymous [neregistrovani]

Dug

Grci mogu to da rese jednim potezom i izbegnu bankrot.Imaju nekoliko stotina ostrva od kojih mogu da prodaju dvadesetak za vrednost vrednosti 300 mlrd. Dolara.Neko ce reci da nije resenje prodaja teritorije ali u slucaju Grcke jeste.To su ostrva i gubitak se nece osetiti a za ubuduce, pamet u glavu.

(nedelja, 28. jun 2015, 05:05) - anonymous [neregistrovani]

Mene je strah da ce "EU"......

.....preziveti! Sta ce onda Srbija, koji ce Novi put morati da - izabere!?

(nedelja, 28. jun 2015, 04:54) - anonymous [neregistrovani]

Ako ne razumemo, ali radi se samo o hartijama.

Novac je izmisljena prica. Veliki "profiteri" imaju ogromnu kolicinu para koje nemaju gde da plasiraju u vidu profitnijih poslova na duzi period, pa su konstatovali da pozamljivanjem raznim drzavama kamata prestavlja veci prihod od pozamljene glanice i jos na duzi period. Odnosno samo zaduzivanje postaje politicko oruzije jer znaju da pozajmljivac nema produktivnost da u opste vrati pozajmljeni novac. Osnovno pitanje, cemu korist pozajmiti nekom ko nemoze da plati nazad pozajmicu?! Sam novac danas ima mnogo manju vrednost a politicki uticaj je postao jaca moneta. Jednostavno preko pozajmica "prljavih namera" i uz veliku saradnju banaka mnoge zemlje ulaze u novcano ropstvo, gube samostalnost po svim politickim pitanjima, jer osnovni cilj ekonomsko ropstvo postaje osnov napretka nekih zemalja poput Nemacke ali samo u okvirima zone uticaja EU. Istu ulogu na medjunarodnom planu ima MMF. Ipak su to samo izmisljeni bezvredni novac, narod Grcke bez problema ce nastaviti da zivi i radi i posle 1 jula 2015. Veoma vazno i za nasu zemlju okrenuti se sopstvenom razvoju, proizodnji, edukaciji i bice nam mnogo bolje. Svako oslanjanje na strani kapital i velike trzisne firme su otrovna ekonomija koja unistava svaki domaci drustveno ekonomski potencijal nase zemlje.

(nedelja, 28. jun 2015, 04:11) - anonymous [neregistrovani]

Sarajevo

"Samo neka
nas ne tretira konzilij vrhunskih specijalista intenzivne njege".

Kako ce izgledati Svijet poslije svig apokalipticnih agendi i kada vise ne bude svih nas, vas, njih ... ?


(nedelja, 28. jun 2015, 03:43) - anonymous [neregistrovani]

Sa.

Grcka je glavna balkanska arterija.