Читај ми!

Cipras odlučio, Grčka ide na referendum

Premijer Aleksis Cipras pozvao Grke da se na referendumu, 5. jula, izjasne o predloženom sporazumu sa poveriocima, javila grčka televizija "Skaj". Parlament će se o ovom predlogu izjasniti u subotu, tačno u podne. Za potvrdu Ciprasove odluke potreban 151 glas, odnosno manje od većine koju predvodi premijer.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je nedugo posle sednice vlade u Atini, na kojoj se raspravljalo o ponudi poverilaca.

Cipras je predlog poverilaca nazvao "ultimatumom" i "ucenom", dok je nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila da je "ponuda veoma velikodušna".

Poverioci su predložili Grčkoj produžetak finansijske pomoći na još pet meseci, uključujući i paket pomoći od 12 milijardi evra koji bi bio isplaćen u četiri dela, do novembra.

Grčka vlada je navela da predlog predviđa hitnu isplatu 1,8 milijardi evra, uz mere koje bi odobrio parlament, kako bi država u utorak izbegla bankrot.

Atina do 30. juna treba da plati ratu duga MMF-u od 1,7 milijardi evra. Ostatak od 12 milijardi evra bi se isplaćivao zavisno od sprovođenja reformi u Grčkoj.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се