Čitaj mi!

Orban preti zatvaranjem granica sa Srbijom

Premijer Mađarske Viktor Orban zapretio je da će ta zemlja zatvoriti granicu sa Srbijom da bi zaustavila priliv migranata.

Viktor Orban smatra da nije u redu da Srbija Mađarskoj šalje izbeglice i dodaje da one moraju biti zaustavljene na teritoriji Srbije, javlja Tanjug.

"Mi razmatramo svaku opciju, uključujući potpuno fizičko zatvaranje granica", rekao je Orban u intervjuu državnom radiju Košut i dodao da bi odluka mogla biti doneta u sredu.

Vlade dveju zemalja će početkom jula održati samit posvećen tom pitanju, navodi AFP.

"Sada nisu u pitanju granice Šengenske zone, već je vreme da se ojačaju spoljne granice", dodao je Orban.

Mađarska je, osim Švedske, prošle godine primila više izbeglica po glavi stanovnika od bilo koje druge članice EU – skoro 43.000. To je ogromno povećanje u odnosu na 2012, kada je njihov broj iznosio samo 2.000.

Od početka ove godine u Mađarsku je stiglo 54.000 imigranata, a očekuje se da će do kraja godine u tu zemlju doći i do 130.000, rekao je juče šef Orbanove kancelarije Janoš Lazar.

Početkom godine je došlo do porasta broja imigranata sa Kosova, ali većina imigranata koji sada dolaze su iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Prema zvaničnim podacima, 95 odsto njih prelazi u Mađarsku iz Srbije.

U Austriji, koja se graniči sa Mađarskom, takođe je došlo do povećanja broja migranata i ta zemlja je ove nedelje rekla da će poslati 40 policajaca na granicu Mađarske i Srbije da bi doprineli pojačanju granične kontrole.

broj komentara 29 pošalji komentar
(subota, 13. jun 2015, 12:29) - anonymous [neregistrovani]

Neka

zatvore,ucinili bi nam uslugu neka idu kroz EU i nadam se da ce svi stici do V.Britanije,Nemacke itd,dobro je pa azilanti vide da u Srbiji nema leba inace bi bilo jako lose,za cas nasi prijatelji ih sve usmere na nas ali to zbog nase situacije pada u vodu,ni Sirijci a znamo u kakvom iscrpljujucem ratu im je zemlja pa opet ovde ne vide svoju buducnost i idu dalje.

(subota, 13. jun 2015, 12:09) - anonymous [neregistrovani]

u pravu je

I treba da zatvore.Neki se bogate na organizovanju prebacivanja imigranata preko granice u Madjarsku.

(subota, 13. jun 2015, 03:31) - ВојаЖер [neregistrovani]

Нема пуно помоћи од затварања

Затворе, нека. И онда ће ови блискоисточни и афрички мигранти наћи свој алтернативни правац преко Румуније у Мађарску около наоколо. Или слично, негде ће ићи где год могу. Неће се битно променити ситуација било каквим затварањима границе. Шта хоће Мађарска, да постави бодљикаву жицу на своју јужну границу?

(petak, 12. jun 2015, 23:09) - anonymous [neregistrovani]

Madjarska je 100% u pravu.

Zamislite obrnutu situaciju da je Srbija u EU sa standardom koje ima Madjarska
a da je Madjarska Srbija van EU-a i sa srpskim standardom i ovaj problem se desi.
Sta bi ste vi uradili? Normalno da isto sto i Madjarska upravo sada cini nemoj da se zavaravamo.

(petak, 12. jun 2015, 22:08) - Vlasta [neregistrovani]

Zatvoriti granicu sa Makedonijom i Bugarskom

Treba dobro zatvoriti granicu sa Makedonijom i Bugarskom, jer ekonomski migranti Sirijci, Avganistanci i sl najvise dolaze odatle.

(petak, 12. jun 2015, 21:45) - anonymous [neregistrovani]

Zatvaranjem Granice

Pa ako mu se isplati neka zatvori, a u ostalom to bi bilo bolje za putnike koji cekaju po 5 sati!

(petak, 12. jun 2015, 21:01) - anonymous [neregistrovani]

Pa zatvori ako ti Nemci dozvole !

Nemam reci .....

(petak, 12. jun 2015, 20:49) - anonymousRadovan [neregistrovani]

Eu,Srbija,i emigranti

EU,nema pravo da namece Srbiji svoja humanitarna prava,za koja snosi punu odgovornost,zajedno sa SAD,jer svoje geostrateske,ekonomske i politicke interese,kroz demokratiju i ljudska prava,namiruje sto silom,sto politikom,naravno uz NATO.E,razvalise YU,Irak,Libiju,Siriju,Avganistan,Srbiju,Ukrainu,itd,a sad bih sve izbeglice da smeste na tudje teritorije.To demokratsko licemerje,na toliko je stalo prozirno da ga i slepi vide.A,koliko je Amerika primila emigranata iz recimo Avganistana,Sirije,ili Iraka? fakticki ni koga,dok odgovornost za haos i beznadje lezi upravo na njihovim 'smelim' akcijama,koje su nekad psiholoske,a nekad strateske.

(petak, 12. jun 2015, 19:36) - anonymous [neregistrovani]

Kakvi komentari

Na ove dosadasnje komentare u najvecoj meri paslо bi ona uzrecica "Zatreperi krilama na Пacifiku a uragan na Бalkanu" Hocu reci za Srbe i Srbiju (prema vecini komentara) za sve su krivi Albanci. I ako im dodje od severnog suseda ili komsije kako se uzme.

(petak, 12. jun 2015, 19:12) - A.Semjonov [neregistrovani]

Prazan tanjir

Pokretanjem ratova na Bliskom Istoku Amerika je na putu da Evropu ugusi imigrantskim prilivom bez presedana. Mozda se ova nesreca jos jedino moze porediti sa pogromom spanskih Jevreja (Sefardi) u srednjem veku.