Makedonska policija očekuje osvetničke akcije u Kumanovu

Makedonska policija ima "operativna saznanja" da pristalice "kumanovske grupe" spremaju osvetničke napade u Makedoniji. Policija podigla mere bezbednosti, rekao portparol MUP-a Ivo Kotevski.

"Imamo operativna saznanja i u vezi sa tim uputili smo naređenja da se podignu mere bezbednosti", rekao je Kotevski, navodeći da planovi ove, neimenovane grupe, obuhvataju "otmice funkcionera MUP-a i napade na vitalne državne objekte", prenosi agencija Meta.

Makedonski bezbednosni izvori nisu mogli da ocene u kojoj su meri ozbiljne informacije na osnovu kojih je policija podigla nicu pripravnosti, ali su, od sukoba u Kumanovu pre mesec dana, brojne albanske formacije, putem interneta, najavljivale osvetu za smrt desetorice pripadnika "kumanovske grupe".

Upozorenje je usledilo svega nekoliko sati pošto je tužilaštvo u Skoplju najavilo da će proces protiv zarobljenih pripadnika "kumanovske grupe" početi najesen, kao i da će biti optuženi za terorizam.

Ni mesec dana nakon sukoba u Kumanovu nije sasvim jasno kakve je motive imala grupa naoružanih Albanaca, koja se u tom gradu sukobila sa makedonskim snagama bezbednosti.

Sahrana nekih od njih, održana na Kosovu, poslužila je za paradiranje uniformi Oslobodilačke nacionalne armije, koja je rasformirana Ohridskim sporazumom 2001. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar