Čitaj mi!

Vukovar: Za godinu dana rešiti pitanje dvojezičnih tabli

Vukovarsko Gradsko veće jednoglasno je donelo odluku o izmenama gradskog statuta, čime će se sprovesti odluka Ustavnog suda kojom im je naloženo da u roku od godinu dana reše pitanje dvojezičnih tabli u tom gradu.

Prema odluci Ustavnog suda od 11. avgusta 2014. godine vukovarsko Gradsko veće treba da propiše u kojim bi četvrtima trebalo da budu postavljeni dvojezični natpisi, uvažavajući potrebe većinskog hrvatskog naroda, kao i potrebu pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Vukovara, prenosi Tanjug.

Istovremeno, vlada ima obavezu da u roku od godinu dana u parlamentarnu proceduru uputi izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, u kojima će urediti prikladni pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tela jedinica lokalne samouprave ne sprovode obaveze iz tog zakona i opstruišu njegovo sprovođenje.

Do donošenja tih zakonskih izmena, merodavna državna tela neće sprovoditi taj zakon u Vukovaru upotrebom prisilnih mera, odlučio je Ustavni sud koji je, takođe, neustavnim proglasio referendumsko pitanje Štaba za obranu hrvatskog Vukovara o ćirilici.

"Tema je predelikatna i uopšte se ne radujem onome što nas čeka. Dovedeni smo u krajnje apsurdnu situaciju da odlučujemo o nečemu o čemu odgovor ne znaju ni najmerodavniji u državi. Vruć krompir nam je bačen. Ovo je vrlo zlonamerno prema nama i prema građanima Vukovara", poručio je u raspravi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ).

Umesto da se u Vukovaru rešavaju gorući problemi, poput nezaposlenosti i niskog standarda, Penava smatra da će se otvorenim izmenama gradskog statuta "dobiti samo još jedna godina cirkusa koji će uveseljavati Vukovar i celu Hrvatsku".

Od jeseni 2013. godine do danas dvojezične table u Vukovaru su više puta skidane i uništavane, uz incidente, da bi ih vlast ponovo vraćala na svoja zakonom utvrđena mesta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 31. maj 2015, 06:27) - anonymous [neregistrovani]

Ne želim tako ćirilicu

Bolje da je ne uvode uopšte. Ne želim da mi stavljaju metu na kuću i da kad god je neka godišnjica, moja kuca ili ulica gde inace 90% zive Srbi, bude kamenovana i sl. Ne zelim zutu traku ! Ako ne može ćirilica u celom gradu , da mi je niste stavljali ni u moje naselje kad vas molim ! Stavite te table samo na kulturne institucije Srba. Iako , postaju opet i tamo meta. E da covek ne poveruje oko cega se mi raspravljamo ! Nekada Vukovar nije bio takav, ali i u Beogradu su neodgovorno