Читај ми!

Glavaš ostaje u pritvoru, Vrhovni sud ponovo odlučuje

Ustavni sud Hrvatske delimično je ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Branimir Glavaš, optužen za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, vraćen u istražni zatvor, ali to ne znači da on izlazi iz Remetinca.

"Delimično je usvojena naša ustavna tužba. Ustavni sud je ukinuo deo rešenja Vrhovnog suda i vratio celu priču na ponovno odlučivanje pred Vrhovni sud. To znači da Branimir Glavaš ne ide iz zatvora nego je sve vraćeno na ponovni postupak na Vrhovni sud", rekla je Hini Višnja Drenški Lasan, Glavašev branilac, prenosi Tanjug.

Glavašu je određen pritvor odlukom Vrhovnog suda pošto je po Zakonu o krivičnom postupku takva mera obavezna za okrivljene kojima je izrečena kazna veća od pet godina.

Ustavni sud u januaru je ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima "garaža" i "selotejp" od osam godina zatvora, po kojoj je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, ali je na snazi ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora.

Odluka kojom je Glavaš zatvoren u Remetincu donesena je nakon žalbe Tužilaštva na rešenje vanraspravnog veća zagrebačkog Županijskog suda od 6. februara, koje je zaključilo da se on nakon izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode.

Određivanje istražnog zatvora Glavašu njegovi advokati pobijali su ustavnom tužbom, a jedan od njih Dražen Matijević rekao je Hini da je odluka Ustavnog suda "jedina kakvu je sud mogao doneti".

Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. marta kada je počeo i štrajk glađu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи