Nova albanska "formacija" preti Makedoniji

Potpuno nova, četvrta albanska gerilska formacija preti makedonskoj policiji. Ukoliko do ponedeljka ne budu oslobođena šestorica Albanaca osuđena u procesu "Monstrum", Oslobodilačka vojska Skoplja (Ushtria Çlirimtare e Shkupit) počinje napade na policiju. U petak "svealbanski" protest u Skoplju.

"Ukoliko albanski zatvorenici ne budu oslobođeni do 14. jula, Oslobodilačka vojska će preduzeti ozbiljne korake i masovne napade na makedonsku policiju", saopštio je "glavni štab" te formacije, koja se tim "kominikeom" i predstavila javnosti.

Oslobodilačka vojska Skoplja, četvrta je oružana formacija koja se na teritoriji Makedonije oglasila od kraja rata 2001. godine i rasformiranja Oslobodilačke nacionalne armije, na čijem su se čelu nalazili Ali Ahmeti i Gzim Ostreni.

Osim Albanske nacionalne armije, koja je prestala da postoji posle akcije makedonskih specijalaca u selu Brodec krajem 2007. godine, povremeno se javnosti obraćala i Oslobodilačka armija Iliride, ali i još nekoliko grupa čije akcije nisu prelazile okvire interneta.

Pojava Oslobodilačke vojske Skoplja podudarila se sa povećanim tenzijama u Makedoniji, nastalih pošto je sud u Skoplju osudio šestoricu Albanaca na doživotne robije zbog terorizma i ubistva petorice Makedonaca u slučaju "Monstrum".

Neformalne grupe Albanaca su, putem društvenih mreža, organizovale protest zbog takvih presuda, a prošlog petka demonstranti su se žestoko sukobili sa policijom u Skoplju.

U neredima je povređeno dvadesetak ljudi, a učesnici protesta su širili najrazličitije poruke od "Nismo teroristi" do zastava Al Kaide.

U nekoliko makedonskih gradova održavaju se svakodnevni protesti Albanaca, a skupovi podrške održani su i u Tirani i Prištini, gde su lokalni navijači palili makedonske zastave.

Veliki "svealbanski" protest zakazan je za petak u Skoplju, a razvoj situacije izazvao je ozbiljne podele i pravi medijski rat Albanaca i Makedonaca.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 11. jul 2014, 21:52) - anonymous [neregistrovani]

Makedonac

Hvala braco i sestre na podrsci mi smo najblizi mi smo jedno.Hvala

(petak, 11. jul 2014, 08:19) - anonymous [neregistrovani]

neredi

Ova situacija u Makedoniji je zabrinjavajuca, mene posebno brine jer iskreno receno veoma mnogo nas imamo familije u Makedoniji. Nadam se da ce Makedonska vlast naci snage da rese tu tesku situaciju na najbolji moguci nacin. Pozdrav Makedonskom narodu

(četvrtak, 10. jul 2014, 22:49) - anonymous [neregistrovani]

Ko

je bio uz nas kada su nas bombardovali i uzeli nam parce zemlje niko iz regiona a sve nam toboze braca svi priznase Kosovo,kao coveku mi je zao Makedonaca i imaju moju moralnu podrsku a politicki sam ravnodusan.

(četvrtak, 10. jul 2014, 21:21) - anonymous [neregistrovani]

Sigurno je da

Makedoniju čeka rat kad-tad..Nažalost..

(četvrtak, 10. jul 2014, 21:03) - Miro Markovic [neregistrovani]

Makedonija je stara Srbija

'Makedonski narod' je najblizi po svemu srpskom narodu i mi moramo da ostanemo uvek zajedno, jer mi drugih i blizih prijatelja nemamo. To znaju nasi zajednicki neprijatelji, jer su pokusavali i jos uvek rade da nase dve narodne grupe razbije praveci neke nove 'nacije'. Jer, kao razbijene mogu lakse da ih kontrolisu i eksploatisu.

(četvrtak, 10. jul 2014, 19:01) - anonymous [neregistrovani]

Grozno

Ovo moze biti pocetak novog balkanskog rata...
Potpuno mi se nesvidja!
A i sigurno drugima.

Naravno je Makedonija jaka, tako da teroristi nebi bili mnogo veliki problem.
Jedini problem bi bila reakcija NATO-a i UN-a.

(četvrtak, 10. jul 2014, 18:39) - anonymous [neregistrovani]

Braca se u muci poznaju

Cela Srbija je uz bratsku Makedoniju.Setite se koliko nam je ta mala i siromasna zemlja pomagala tokom nedavnih poplava.

(četvrtak, 10. jul 2014, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

Opa Bato!

Pa ajde da vidimo dokle ćete dogurati.