Читај ми!

Nova albanska "formacija" preti Makedoniji

Potpuno nova, četvrta albanska gerilska formacija preti makedonskoj policiji. Ukoliko do ponedeljka ne budu oslobođena šestorica Albanaca osuđena u procesu "Monstrum", Oslobodilačka vojska Skoplja (Ushtria Çlirimtare e Shkupit) počinje napade na policiju. U petak "svealbanski" protest u Skoplju.

"Ukoliko albanski zatvorenici ne budu oslobođeni do 14. jula, Oslobodilačka vojska će preduzeti ozbiljne korake i masovne napade na makedonsku policiju", saopštio je "glavni štab" te formacije, koja se tim "kominikeom" i predstavila javnosti.

Oslobodilačka vojska Skoplja, četvrta je oružana formacija koja se na teritoriji Makedonije oglasila od kraja rata 2001. godine i rasformiranja Oslobodilačke nacionalne armije, na čijem su se čelu nalazili Ali Ahmeti i Gzim Ostreni.

Osim Albanske nacionalne armije, koja je prestala da postoji posle akcije makedonskih specijalaca u selu Brodec krajem 2007. godine, povremeno se javnosti obraćala i Oslobodilačka armija Iliride, ali i još nekoliko grupa čije akcije nisu prelazile okvire interneta.

Pojava Oslobodilačke vojske Skoplja podudarila se sa povećanim tenzijama u Makedoniji, nastalih pošto je sud u Skoplju osudio šestoricu Albanaca na doživotne robije zbog terorizma i ubistva petorice Makedonaca u slučaju "Monstrum".

Neformalne grupe Albanaca su, putem društvenih mreža, organizovale protest zbog takvih presuda, a prošlog petka demonstranti su se žestoko sukobili sa policijom u Skoplju.

U neredima je povređeno dvadesetak ljudi, a učesnici protesta su širili najrazličitije poruke od "Nismo teroristi" do zastava Al Kaide.

U nekoliko makedonskih gradova održavaju se svakodnevni protesti Albanaca, a skupovi podrške održani su i u Tirani i Prištini, gde su lokalni navijači palili makedonske zastave.

Veliki "svealbanski" protest zakazan je za petak u Skoplju, a razvoj situacije izazvao je ozbiljne podele i pravi medijski rat Albanaca i Makedonaca.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво