Makedonija, pumpanje tenzija

Serija incidenata na demonstracijama Albanaca dramatično podigla tenzije u Makedoniji. Veterani OVK prete akcijama. Premijer Gruevski tvrdi da Skoplje neće dozvoliti eskalaciju nasilja. Najavljene "svealbanske" demonstracije u Skoplju.

Presuda šestorici Albanaca zbog ubistva petorice Makedonaca uzburkala je političke strasti u toj državi, ali vlasti u Skoplju tvrde da neće dozvoliti da situacija izmakne kontroli.

"Nećemo dozvoliti da ovi protesti eskaliraju do mere koja će ugroziti interese naroda i institucija", rekao je premijer Nikola Gruevski, posle serije sukoba demonstranata i policije u kojima je povređeno nekoliko desetina ljudi.

Albanske političke stranke u Makedoniji su već danima prilično rezervisane prema demonstracijama, ali podrška protestima raste iz dana u dan, jer su se na stranu demonstranata stavile brojne javne ličnosti.

Lider najmoćnije stranke makedonskih Albanaca i nekadašnji lider gerilaca Ali Ahmeti rekao je da se nada da će apelacioni sud doneti pravednu odluku u slučaju koji je u Makedoniji dobio naziv "Monstrum". 

Njegov "ratni drug" Bardulj Mahmuti je, pak, ocenio da je "Makedonija doživotni kazamat za Albance", upozoravajući da "činjenica što u Makedoniji nema borbi ne znači da je mir". 

Najozbiljniji test za stabilnost Makedonije očekuje se u petak, kada će, bar prema najavama, u Skoplju biti održan protest na koji su pozvani Albanci iz Makedonije, Albanije, sa Kosova, ali i iz delova Grčke.

Istovremeno, podršku demonstrantima pružili su i veterani OVK, koji su obećali pomoć u "okončanju represije", tvrdeći da presude Albancima nisu proizvod valjanog sudskog procesa, već "političkog progona".

Makedonska policija još nije uspela da identifikuje organizatore demonstracija, na koje se Albanci pozivaju putem društvenih mreža. Poruke organizatora su raznolike - od protesta protiv presuda, pa gotovo do poziva na džihad, što situaciju u Makedoniji čini komplikovanijom.

broj komentara 27 pošalji komentar
(sreda, 09. jul 2014, 14:46) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Nemojte napadati Makedonce, da se narod pitao, Kosovo danas ne bi bilo priznato od strane Makedonije. Ali posto je Albanski lobby u Makedoniji vrlo jak, vrsili su pritisak na Makedonske vlasti da priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu. Pogledajte samo na jednom banalnom primeru, a to je uklanjanje spomenika caru Dusanu u Skoplju. Nedelju dana posle otkrivanja spomenika je bio ostecen i sklonjen. Ocigledno je da Albanci vode kolo (ili oro?) u Makedoniji i to je jedna velika tragedija po Makedonski narod. Zato im se sad desava ovo sto se desava, a bojim se Makedonci da ce vam biti jos gore.

(sreda, 09. jul 2014, 12:22) - darko [neregistrovani]

ne e do nas

shvati druze da niko nije pitao narod za kosovo dali iko od nas makedonaca priznaje,moras razumeti da je bio neki referendum toga pitanja mi nikad ne bi priznali kosovo,ali neko od ozgo vrsio pritisak i tako bi kosovo priznato,

(sreda, 09. jul 2014, 11:24) - Esad [neregistrovani]

istina

Protesti Albanaca u Makedoniji nije motiv za presudu osumnjicenim za petostruko ubistvo Makedonaza kod Smiljkocskog jezera u blizini Skoplja vec motiv I cilj im je stvaranje velike Albanije.To je samo povod a videce se krajnji koji je njihov cilj.Oni ce pokusati da destabilizuju suverenu drzavu Makedoniju koji ce dovesti do sukoba I rata.Albanci uzivaju veliku podrsku Amerike I stranog faktora I zato se neplase nikoga.

(sreda, 09. jul 2014, 09:11) - Srbin [neregistrovani]

a ko kaže?

kada si ti čuo od bilo kojeg političara da podržava bilo koju stranu u vašem sporu???
nemoj biti ljut na nas zato što ste htjeli da se odvojite od nas pa vam drugi u kući kapu kroji,mislim i nama su drugi nad glavom ali ne pušu nam za vratom kao vama.

(sreda, 09. jul 2014, 07:50) - Zoran / Sweden [neregistrovani]

..

Ovo bre nije normalno. Zasto demonstriraju ? Ubili 5 neduznih ljudi i nisu zadovoljni presudom, sto znaci da oni misle da albanci mogu da rade sta hoce i da zato nesme biti kaznjen? Ovo nema nigde u svetu...

(sreda, 09. jul 2014, 06:52) - MLT [neregistrovani]

Makedonci

Ja sam Srbin i podrzavam Grcku jer je uvek podrzavala Srbiju. Volim i Makedonce ali Makedonci su izdali Srbe u vezi pitanja Kosova, tako da ste upravu kada kazete da vas nepodrzavamo 100 posto. Sada vam se isto dogadja i da apodrzavam Makedonski narod da izdrzi u naporima za mir. A u Makedonski narod se ubrajaju i |Srbi i Albanci samo toliko.

(sreda, 09. jul 2014, 04:40) - anonymous [neregistrovani]

Makedonija

E pa draga braco Makedonci to sto ste trazili dobili ste.Priznali ste Kosovo,sa Grcima se sporite vise od 20 godina,umesto da se ujedinite i sa jednima i sa drugima vi ce te postati manjina u svojoj drzavi! Samo nastavite da slusate zapad, verujte mi necete daleko stici.

(sreda, 09. jul 2014, 03:05) - anonymousMilan [neregistrovani]

"Makedonci"

Kad ste proznali ocepljenje Kosovo i Metohije od Srbije,da li ce te priznati i ocepljenje zapadne Makedonije???

(sreda, 09. jul 2014, 01:26) - Sale [neregistrovani]

za Makedonce

Pa vi ste priznali albance, Grci nisu, pa ti vidi druze koje kome brat...

(sreda, 09. jul 2014, 01:19) - anonymous [neregistrovani]

treci

je vec tu samo je problem ko ce da pocne