Intifada u Skoplju?

Albanske političke stranke, Priština i Tirana zabrinuti zbog religioznog karaktera koji su poprimile demonstracije u Skoplju. Demonstranti mahali zastavama sa arapskim natpisima i uzvikivali "Alahu ekbar". Povređeno dvadesetak osoba.

Vlasti u Tirani i Prištini zabrinute su zbog verskih obeležja i povika na demonstracijama u Skoplju, u kojima je u petak povređeno nekoliko desetina ljudi.

"Problemi Albanaca u Makedoniji su političkog i nacionalnog karaktera i nema mesta verskim obeležjima... Verski pokliči i zastave stvaraju zabunu među Albancima i skreću pažnju sa stvarnih problema", rekao je neimenovani zvaničnik vlade u Tirani agenciji INA.

Sličnu poruku uputile su i vlasti u Prištini.

Iako su zastave sa arapskim natpisima bile deo ikonografije i na ranijim protestima u Skoplju, reakcija Tirane i Prištine i strah od širenja verskog uticaja među Albancima podudario se sa najavama akcija radikalnih islamista, povratnika sa frontova u Siriji i Iraku, na Kosovu i u Albaniji.

Sukobi su izbili u makedonskoj prestonici pošto je nekoliko hiljada mladih Albanaca napalo kordon policije koji je obezbeđivao protest. Povređeno je 20 osoba, među kojima i pripadnici policije, saopštio je makedonski MUP.

U seriji izveštaja kosovskih i zapadnih obaveštajaca kao centar za regrutaciju radikalnih islamista za ratove u Iraku i Siriji, ali i kao njihova baza prilikom povratka na Kosovo označen je Kačanik.

Kosovski mediji su proteklih nedelja upozoravali da veterani ratova u Iraku i Siriji spremaju napade na teritoriji Kosova i Albanije, a posle tih napisa uhapšene su tri osobe.

broj komentara 16 pošalji komentar
(utorak, 08. jul 2014, 01:53) - anonymous [neregistrovani]

...

Откуд сад муслимани? Па учили су нас да тога код Албанаца нема.

(nedelja, 06. jul 2014, 07:05) - anonymous [neregistrovani]

@Dosta vise

To je lepo, ali za zajednički život u miru potrebno dvoje, a ne jedan. Posle ubistva ove dece je jasno ko je za miran život. Pokazalo se da nemaju ni srama ni pokajanja. Kosovo je primer šta se dogodi kad Albanci postanu većina.

(nedelja, 06. jul 2014, 05:24) - dannyfischer [neregistrovani]

odavno sam

pisao o politickim,ekonomskim,nacionalnim itd itd desavanjima u makedoniji..nista nece biti bolje ni danas ni sutra niti u buducnosti.. ni blizoj ni daljoj..samo ce biti gore za makedonce..

(nedelja, 06. jul 2014, 00:56) - piperi [neregistrovani]

odgovor,podrska

Ni jednoj zrtvi se ne treba radovati bez obzira iz kog je Naroda!!
Ako Albanci u Makedoniji proglase Ilirsku Republiku ili slicno,Srbija treba odmah da je prizna.
Samo da se vrati Dug.

(nedelja, 06. jul 2014, 00:16) - anonymous [neregistrovani]

Albanci

Na ovoj slici se vidi ko su !?
Ispred nesto na Arapskom a pozadi Skenderbegova Zastava-Nacionalna zastava.

(nedelja, 06. jul 2014, 00:08) - anonymous [neregistrovani]

istorija

Vlast u Makedoniji je zaboravila istoriju tih prostora pa su Srbi postali nepotrebni/kako bi se istorija izbrisala/kao i obelezja ratnika koji su oslobadjali tu teritoriju/crkve,statue ,brisanje iz prezimena ic itd.Ovo neko radi namenski kako bi nas pravoslavne isparcao a onda nestali sa svojih ognjista.Zalim sta se dogadja ali mislim da je kasno za bolja vremena

(subota, 05. jul 2014, 21:02) - Andrej [neregistrovani]

Dosta vise

Zelim Makedoniji i svim narodima koji tamo zive mir, zivot je jedan,kratak i neponovljiv i ima toliko lepsih nacina da se prozivi od ubijanja i ratovanja. Dosta vise!

(subota, 05. jul 2014, 19:04) - anonymous [neregistrovani]

@Priprema

Pogledajte tu masu mladih, oni nisu ni postojali kad je krenuo rat i raspad Jugoslavije. Oni su se rađali, a mi i Makedonci verovali u neka čuda. Sledećih 20 godina oni će postati većina u Makedoniji. I šta ćemo onda?

(subota, 05. jul 2014, 17:03) - anonymous [neregistrovani]

Priprema

Oni se pripremaju, a šta mi radimo? Valjda čekamo i verujemo u američku i evropsku reč o suživotu i sreći. Baš smo naivni!!!

(subota, 05. jul 2014, 15:12) - goran Holland [neregistrovani]

Zabrinuti sto nije gore!

Mislim da su se Pristina i Tirana uplasili da je protest blag i da ga treba intezivirati a ne zaustaviti.To je u stvari poenta oglasavanaj ovih ''zabrinutih''!
Zabrinuti su za kazne ali ne i za to sto su 5 nevinih dusa streljane na pravdi Boga!