Čitaj mi!

Hrvatska spremna za povlačenje tužbe?

Ukoliko se ostvari "dramatičan pomak" u vezi sa otkrivanjem sudbine nestalih u ratu u Hrvatskoj, Zagreb će biti spreman da razgovara sa Beogradom o povlačenju međusobnih tužbi za genocid, kaže ministarka Vesna Pusić.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da je hrvatska vlada i dalje spremna da razgovara sa Srbijom o povlačenju međusobnih tužbi za genocid, ali samo ako se ostvari "dramatičan pomak" u vezi sa otkrivanjem sudbine nestalih u ratu u Hrvatskoj.

"Partnerima iz Srbije rekli smo kako mogu vrlo lako da osiguraju da sednemo za sto i odlučimo šta ćemo s tužbama ako osiguraju podatke o nestalima", rekla je Pusićeva u intervjuu za Media servis, prenosi Hina.

Hrvatska već dugo otkrivanje sudbine još 1.674 nestalih i zatvorenih osoba u ratu od 1991. do 1995, suđenja za ratne zločine i povraćaj ukradenog hrvatskog kulturnog blaga postavlja kao glavne uslove za moguće povlačenje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije pred Evropskim sudom pravde u Hagu.

Iako se na sva tri problema "nešto pomaklo" i "nešto radi", Pusićeva je istakla da je potrebno učiniti mnogo više u vezi sa sudbinom nestalih.

"Tu bi trebalo da se dogodi dramatičan pomak. Radi se o ljudskim sudbinama i ta je tema previše značajna i ljudska, za sve ostalo možemo tražiti rešenja kasnije", kazala je hrvatska ministarka.

Premijer Srbije Ivica Dačić smatra da bi sudski epilog uzajamnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid bio najbolje rešenje, jer bi tako taj problem prestao da se politizuje.

Pusićeva je odbacila Dačićevu ocenu da Hrvatska nije sposobna za
ozbiljne, istorijske korake, dok je Srbija pokazala hrabrost i spremnost za povlačenje tužbe.

"Hrvatska nema posebne potrebe za hrabrošću, ali ima potrebe za podacima o nestalima", rekla je Pusićeva.

Usmena rasprava povodom uzajamnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije trebalo bi da se u sudu u Hagu održi početkom marta 2014. godine.

broj komentara 64 pošalji komentar
(subota, 30. nov 2013, 21:06) - ? [neregistrovani]

re: Nikad nije kasno da se povuku strasno



A i Hrvatskoj bi to odgovaralo jer bi se na taj način ogradila od zločina NDH i pokazala spremnost da postane zaista moderna država?

(subota, 30. nov 2013, 20:34) - ? [neregistrovani]

?


Tužba za period između 19941 i 1945 ionako nema nikakve veze sa danjašnjom Hrvatskom iako bi se mogle pronaći mnoge sličnosti u ophođenju prema konstitutivnim narodima i manjinama 1990-tih ako ne čak i danas.

(subota, 30. nov 2013, 20:21) - ;-) [neregistrovani]

Nikad nije kasno da se povuku strasno


Istovremeno povucite tužbe u vezi sa periodom 1990.tih, a Srbija nakon toga nek podnese tužbu za genocid između 1941-1945.

(subota, 30. nov 2013, 18:34) - @vladimir0710 [neregistrovani]

Kasno je, pala im je crvena zastavica!

- Srbija ni po koju cenu nesme da odustane od svoje tužbe, posebno iz predostrožnosti da ne bude izigrana od strane Hrvatske. Zbog istine o događajima na teritoriji Hrvatske 'za dom spremni' će doživeti totalni fijasko, a ko im je kriv što su slušali i sledili svoju "inteligentnu elitu". Zdrave civilizacije (države) ne stiču svoju nezavisnost kroz ratove.

(subota, 30. nov 2013, 18:12) - Miomir Maksimcev [neregistrovani]

"повраћај украденог хрватског културног блага"

Opet nas vredja. "Hrvatsko kulturno blago" su verovatno ikone iz pravoslavnih crkava koje bi, da nisu "ukradene", prosle kao sto ovih dana prolaze table ispisane cirilicom.

(subota, 30. nov 2013, 17:44) - dannyfischer [neregistrovani]

Srbijo majko

ne odustaj ovog puta..nema povlacenja..isteraj pravdu do kraja..suvise godina cekamo na ovo..mi znamo odavno sta je istina a sad je ovo jos jedna prilika da i svet zna zvanicno...nezvanicno i oni znaju odavno...nema odustajanja a ni predaje..

(subota, 30. nov 2013, 17:21) - anonymous [neregistrovani]

ne zaboravljamo

Braco, svaka srpska porodica koja je nastradala u NDH i Hrvatskoj mora traziti odstetu po svakoj zrtvi. Izracunavsi to, dolazi se do cifre od 500 - 1000 miljardi evra. To je nase pravo. Nece odustati od toga. Srbijo i Srbi probudite se. Trazite odstetu, organizujte se, nemojte vise camiti u tamnici zaborava. Nije svejedno. Oni to znaju i boje se dana, kad ce doci konacni obracun. Oprostimo li sada, bice sve izgubljeno!

(subota, 30. nov 2013, 17:02) - Sloba [neregistrovani]

Kom opanci, kom obojci!!!

Prpa ih uhvatila! Srbija nebi trebala povlaciti optuzbu, niti za to ima pravo! Ako ono sto se desilo u "Oluji" nije skolski primer genocida, onda nikad genocida nigde nije ni bilo!

(subota, 30. nov 2013, 16:55) - :-| [neregistrovani]

Međunarodni sud pravde nije isto što i ICTFY



Međunarodni sud pravde je osnovan 1945 i nije isto što i ICTFY koji je osnovan 1993 i zbog toga je moguće da bi mogla proći tužba Srbije protiv Hrvatske ali samo za period od 1941-1945 jer se suđenje odvija na Međunarodnom sudu pravde
(Postavlja se pitanje zbog čega ni Jevrejska ni Romska zajednica nisu tužile Hrvatsku i prilikom obrazloženja optužbe u martu o tome ih treba konsultovati).

Ni tužba Srbije ni tužba Hrvatske koje se odnose na period 1990-1995 neće proći jer nije prošla ni Bosansko Hercegovačka protiv Srbije.

U slučaju da se potvrdi prošlogodišnja sudska presuda u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatiom i agresiom HVO pripadnika i Tuđmana na Bosnu i Hercegovinu tada bi mogla proći i tužba Bosne i Hercegovine protiv Hrvatske.


(subota, 30. nov 2013, 16:54) - anonymous [neregistrovani]

Svet

A zasto svet ponovo da slusa nase svade ko je ubio, proterao, opljackao manje od druge strane......Bice to javna zajednicka sramota.