Čitaj mi!

Razbijene ćirilične table u Udbini

U Udbini, ličkom gradiću u Hrvatskoj, razbijene tri ćirilične table, a jedna je ukradena. Table su razbijene na zgradi Opštine, dok je skinuta ploča bila na zgradi Kulturno-informativnog centra "Nikola Tesla".

Tri ćirilične table su razbijene, a jedna je ukradena tokom protekle noći u Udbini, nakon što je hrvatski premijer Zoran Milanović poručio na sednici Vlade Hrvatske da se Zakon o pravima nacionalnih manjina mora poštovati.

Te razbijene table nalazile su se na zgradi Opštine, dok je ukradena tabla bila na zgradi Kulturno-informativnog centra "Nikola Tesla" u Udbini, saopštila je policija, a preneli su hrvatski mediji. Istraga povodom tog događaja je, kako se navodi, u toku.

Premijer Milanović je juče na sednici hrvatske vlade poručio da se Zakon o pravima manjina u Hrvatskoj mora poštovati i pozvao predstavnike vukovarskih branitelja na razgovor. Premijer je rekao da na razgovor mogu doći samo vukovarski branitelji, ali ne i branitelji iz drugih hrvatskih gradova koji dolaze u Vukovar i podržavaju ovakve incidente.

Predstavnici vukovarskih branitelja, međutim, neće se odazvati tom pozivu premijera Milanovića.

Predsednik hrvatskih branitelja Tomislav Josić ocenio je da je "sramota" što premijer uslovljava s kojim braniteljima će razgovarati.

broj komentara 27 pošalji komentar
(petak, 11. okt 2013, 22:33) - ;-) [neregistrovani]

Pa nije baš neki za dva puta komentar

Srbija kao i sve ostale republike bivše SFRJ su sklopile savez da bi se sačuvale od jagme velikih sila za njihovim teritorijama!

(petak, 11. okt 2013, 22:28) - anonymous [neregistrovani]

@@ Da je JNA radila...

Све је зависило од команданта, а не шта је ЈНА идеолошки учила. Подсетићу Вас, када је због резолуције ИНФОБИРО-а 1948. дошло до побуне у западној Босанској Крајини тадашњи врховни командант ЈА Тито наредио је употребу бомбардера и тешке артињерије против побуњеника и за кратко угушио побуну. Дакле ЈНА је имала искуства у борби против домаће побуне , а после Другог светског рата са спољним непријатељима и није водила борбе, али ЈНА тих деведесетих није имала команданта који обавља задатак за који је био плаћен и привилегован.

(petak, 11. okt 2013, 22:12) - anonymous [neregistrovani]

Srbija je svoj narod žrtvovala i sada je cela nacija gde god, u problemu

Da je Srbija jaka država ona to ne bi dozvolila, ali Srbija je kasno shvatila da je za sve sem nje Juga bila samo privremeno rešenje. Srbija nije prošla katarzu , zemlja sa tolikom istorijom i kulturom vezala se za nešto što se zalo od početka da će kad tad propasti, svi danas zato ovako ili onako žive ali niko nema krizu identiteta kao što imamo mi Srbi, i zato se onda dešava da naš narod u rasejanju pati, jer iza njih ne stoji niko da ih podrži.

(petak, 11. okt 2013, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

Šta je trebala da uradi JNA

Pa trebala je na primer da zapleni oružje koje je ilegalno uvozito, da razoruža i pohapsi pobunjenike,a ne da snima film. Umesto toga oni su dopustili da pobunjenici zauzmu Vukovar,a onda kreću u borbu uz opštu pogibiju na obe strane, masovna razaranja i povećanje obima etničke mržnje do neslućenih razmera.Ali znamo da su u generalštabu sedeli izdajnici i sada sve to nije vredno spomenuti.

(petak, 11. okt 2013, 21:09) - Voroncov [neregistrovani]

Re ; Niko ne mrzi Srbe

To jest Ante Starčević je uradio svoje stvorivši antisrpsku rasističku zločinačku ideologiju. To je posle sledeo Frank, pa Pavelić koji je formirao ustaše i uspostavio NDH, a onda devedesetih ponovo tu mržnju oživeo Franjo Tuđman. Zato bi danas protiv onih koji šire rasnu mržnju u Hrvatskoj vlasti trebale da se bore svim pravnim sredstvima. Vlasti pružaju blagi otpor, a Evropa kao i obično ćuti.

(petak, 11. okt 2013, 18:37) - jelda [neregistrovani]

niko ne mrzi srbe

rat je ucinio svoje!!!

Da smo se kulturno "razveli"
primer ceska i slovacka!!!

Ljudi, vreme ce uciniti svoje...

(petak, 11. okt 2013, 18:35) - Geronimo [neregistrovani]

Zrtve

Kako cenis zrtve tako imas jaku drzavu,verujem da Jevreji daju da bi Jasenovac bio zbrisan,mnogi Srbi bi rekli da to nije ni bilo radi EU clanstva.

(petak, 11. okt 2013, 18:32) - anonymous [neregistrovani]

bezmisleno

@Vuk

Znaci nek se lupa - po tablama, po ljudima, ali sve po Srbima, glavno da vi to ne vidite. Ne radi se o nekim tablama ili o Cirilici, vec o fasizmu i nasilju provit Srba. Gde je u ovome svemu obostrano postovanje sto je Predesnik Nikolic pominjao. A uz ovo sve nesto ne razumem: Vlada Srbije ni da mukne na sve ove dogadjaje!

(petak, 11. okt 2013, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

Pijetet za pijetet!

Srbija mora, uz tesnu saradnju sa Izraelom, pokrenuti međunarodnu inicijativu da se Jasenovac i Gradiška proglase područjem posebnog pijeteta. To područje bi trebalo izuzeti iz državnog suvereniteta Hrvatske i formirati distrikt pod međunarodnom zaštitom.

(petak, 11. okt 2013, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

vojnik

eh da je tako i postupio ,drugacia slika danas bio,manje zrtva i mrznje.