Nesreća na Ohridskom jezeru

Poginulo 15 osoba, uglavnom bugarskih državljana, kada je turistički brodić koji je plovio Ohridskim jezerom potonuo. Spasena 53 putnika. Među turistima nije bilo državljana Srbije. Brodić bio registrovan za 42 osobe.

U nesreći koja se dogodila jutros oko 10:45, kada je turistički brodić "Ilinden" potonuo u Ohridsko jezero, poginulo je prema poslednjim informacijama 15 ljudi, dok je troje nestalo. Spaseno je više od 50 osoba, koji su posle ukazane lekarske pomoći prevezeni u hotel "Metropol".

Ipak, nije jasno da li je broj žrtava tačan, jer su pojedini makedonski mediji javili da su stradale 22 osobe. 

Kako nezvanično saznaje RTS, među putnicima na brodu nije bilo državljana Srbije.

Turistički brodić "Ilinden" prevozio je 74 putnika, od koji 62 bugarskih državljana, iako je brod bio registrovan samo za 42 osobe. Brodić je putovao do Svetog Nauma.

Agencija MIA saopštila je da se brod odjednom prepolovio na dva dela i potonuo oko 200 metara od obale, u blizini autokampa u mestu Lagadin, desetak kilometara udaljenom od Ohrida. Kapetan broda rekao je da se brod odjednom prevrnuo na desnu stranu i potonuo.

Spasilačke ekipe još uvek izvlače tela stradalih putnika.

Portparol policije Ivo Kotevski rekao je agenciji Beta da je identifikacija žrtava otežana, jer putnici uglavnom nisu imali lična dokumenta kod sebe.

U spasavanju putnika pomagali su ronioci, pripadnici Makedonske policije, koji su bili u blizini na treningu, a i turisti iz autokampa koji su vlastitim gliserima izvlačili putnike.

Na Ohridu su stigli i predsednik države Đorđe Ivanov, ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, ministar saobraćaja Mile Janakijevski i ministar zdravlja Bujar Osmani.

Bugarski presednik Georgi Prvanov doputovao je večeras u Ohrid gde je s makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim posetio preživele.

Avionom bugarske Vlade večeras je 39 preživelih bugarskih državljana, među kojima i teško povređena Veneta Janeva, otputovalo za Sofiju. Bugarski predsednik ostaje u Ohridu.

Na poziv makedonskog Ministartsva transporta i veza, Hrvatska će poslati četiri stručnjaka za unutrašnju plovidbu koji će pomoći u utvrđivanju uzroka nesreće i okolnosti pod kojima je nastala.

Kapetan broda koji ima 23 godine još se nalazi na ispitivanju u policiji.

Makedonski ministar saobraćaja Mile Janakievski podneo je ostavku iz moralnih razloga, javlja Mafkas.

Ostavka Janakievskog je očekivana i predstavlja visoko moralni čin, mada je, kako saznaje Makfaks, Vlada verovatno neće prihvatiti zbog njegovog dosadašnjeg uspešnog rukovođenja sektorom saobraćaja.

Bugarska je najavila da će za preživele putnike poslati vanredni avion koji će ih vratili natrag.

Makedonska vlada zakazala je za večeras vanrednu sednicu povodom nesreće, a odlučeno je da sutrašnji dan, 6. septembar, bude proglašen danom žalosti.

Najpopularnije makedonsko turističko mesto, Ohridsko jezero, svake godine poseti na desetine hiljada domaćih i stranih turista. Dubina jezera dostiže 289 metara.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи