Читај ми!

Tragedija u kanjonu Morače, 18 stradalih

Broj stradalih putnika rumunskog autobusa povećan na 18. Povređeno 28 osoba, od čega je četvoro životno ugroženo. Identitet poginulih i povređenih putnika trebalo bi da bude poznat tokom dana. Rumunske vlasti poslale avion za preživele u nesreći. U Rumuniji u sredu Dan žalosti.

Prema najnovijim podacima, 18 putnika je poginulo, a 28 teško povređeno, kada je autobus rumunskih registarskih tablica juče sleteo u provaliju na magistralnom putu Podgorica-Kolašin, kod manastira Morača.

Sedmoro putnika je na intenzivnoj nezi, a četvoro je životno ugroženo, saopšteno je na konferenciji za novinare u Kliničkom centru u Podgorici.

Ministar inostranih poslova Rumunije Titus Korlatean doputovao je u Podgoricu da bi obišao povređene turiste iz te države.

Deo povređenih rumunskih turista biće sutra avionima transportovani iz Podgorice za Bukurešt, najavili su Korlatean i ministar zdravlja Crne Gore Miodrag Radunović.

Korlatean se, po dolasku u Podgoricu, sastao i s crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem, kome je zahvalio za maksimalnu angažovanost svih državnih organa i građana Crne Gore u pružanju pomoći i zbrinjavanju povređenih rumunskih turista.

U Crnu Goru je doputovao i državni sekretar za krizne situacije, koji je izjavio da će u zavisnosti od situacije, ranjene rumunske državljane avionom prebaciti u Bukurešt.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Rumunije Raed Arafat zahvalio je Crnoj Gori na naporima kako bi se izbegle još teže posledice saobraćajnog udesa.

"Obišli smo sve pacijente i impesionirani smo kako su zbrinuti u Kliničkom centru Crne Gore", naveo je Arafat i najavio da će Rumunija poslati dva specijala medicinska aviona da bi bili vraćeni preživeli putnici.

"Sa crnogorskim zdravstvenim kolegama ponovo ćemo tokom popodneva i sutra ujutro obiće sve povređenu putnike i doneti odluku koji su pacijenti u stanju da budu transportovani za Rumuniju", naveo je Arafat.

Avion rumunskog ministarstva odbrane sa kojim su doputovali lekari, konzularno osoblje, koje će pružati pomoć rodbini poginulih i povređenih, jutros je iz Bukurešta doleteo za Podgoricu.

Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je da će vlada u Bukureštu u sredu proglasiti dan žalosti. 

O uzrocima nesreća 

Govoreći o uzrocima nesreća, osnovni državni tužilac Crne Gore Vojislav Grujić izjavio je  da još nije utvrđen uzrok teške saobraćajne nesreće.

Prema njegovim rečima, sigurno je jedino da je u vreme kada se nesreća dogodila put bio klizav zbog kiše.

"Tokom dana trebalo bi da izvučemo olupinu autobusa iz provalije, a u daljem postupku, angažovanjem veštaka saobraćajne struke koji je od sinoć na licu mesta, utvrdićemo uzrok nesreće", naveo je Grujić.

Prema njegovim rečima, dodatno će se sprovesti postupak u cilju otkrivanja svih potrebnih parametara radi utvrđivanja uzroka saobraćajne nesreće.

"Tek nakon što se utvrde sve činjenice koje se odnose na stanje puta i brzinu kretanja autobusa u trenutku nesreće, ali i nakon tehničkog pregleda vozila, znaće se i uzrok tragedije" , kazao je Grujić novinarima.

Nesreća se dogodila juče oko 17 sati na mostu Grlo, 45 kilometara od Podgorice, nekoliko kilometara od manastira Morača.

Autobus je išao iz pravca Kolašina ka Podgorici, granicu je prešao oko 15 časova, a nesreća se dogodila oko 17 časova.

Iz za sada nepoznatih razloga autobus je prešao na levu stranu, probio zaštitnu ogradu i obrušio se u ambis, na dubinu od 40 metara.  

Autobus je, kako se procenjuje, zaustavila gusta šuma da se ne surva u samo korito reke Morače, što bi, kako se pretpostavlja, bilo tragično za sve putnike.

Identitet poginulih i povređenih putnika, kako je najavljeno, biće poznat tokom dana.

Kanjon Morače, inače je poznat je po crnim tačkama, a pogotovu most Grlo, gde se dogodila ova tragedija. Pre nekoliko godina zaštitna ograda na mostu je ojačana.

Stručnjaci upozoravaju da se posebno obazrivo vozi kroz kanjon, koji je za više od četiri decenije uzeo više od 1.000 života.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво