Читај ми!

Vujanović i zvanično predsednik Crne Gore

Prema konačnim rezultatima Filip Vujanović pobedio na predsedničkim izborima u Crnoj Gori sa 51,21 odsto glasova, dok je za Miodraga Lekića glasalo 48,79 odsto birača. Lekić ne priznaje rezultate.

Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore saopštila je da je, prema konačnim rezultatima, predsednički kandidat DPS-a i aktuelni šef države Filip Vujanović pobedio na izborima 7. aprila, pošto je osvojio 51,21 odsto glasova, dok je za nezavisnog kandidata Miodraga Lekića glasalo 48,79 odsto birača.

Kako je objavljeno na sajtu DIK-a, za Vujanovića je glasalo 161.940 birača, a za Lekića 154.289.

Na izborima 7. aprila glasalo je 316.229 birača ili 63,9 odsto ukupno upisanih glasača.

Predsednik DIK-a Ivan Kalezić održaće danas konferenciju za medije na kojoj će saopštiti konačne rezultate predsedničkih izbora.

Lekićev izborni štab saopštio je ranije da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora koje saopštava DIK.

Na protestu Lekićevih pristalica u subotu, u Podgorici, zatraženo je poništenje predsedničkih izbora održanih 7. aprila i raspisivanje novog glasanja za šefa crnogorske države.

Organizatori protesta su saopštili da su te zahteve uputili predsedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću, premijeru Milu Đukanoviću i strankama vladajuće koalicije, kojima je ostavljen rok od deset dana da se izjasne o njima.

Lekić je na protestu rekao da ne priznaje rezultate izbora koje saopštava DIK zbog, kako je naveo, izborne prevare i krađe u korist Vujanovića.

Nemam pravo da priznam izbornu prevaru. Nemam pravo zbog svih koji ste glasali za mene, jer smo svi zajedno pokradeni, rekao je Lekić, dodajući da će nastaviti demokratsku borbu kako bi se ispoštovala većinska volja građana na izborima 7. aprila.

Ustavni sud Crne Gore odbacio je prethodno žalbu Lekićevog Izbornog štaba na regularnost predsedničkih izbora.

Taj sud je bio poslednja pravna instanca kojoj je Lekić mogao da se žali.

Vujanović je ranije rekao da je njegova pobeda očigledna i da su je potvrdile sve državne institucije, kao i međunarodni posmatrači, istakavši da su izbori završeni.

Izbori su završeni, građani su odlučili i njihovu demokratsku volju treba poštovati. Mene su građani izabrali i ja sam veoma zadovoljan tim rezultatom, rekao je Vujanović.

Novi-stari predsednik Crne Gore Filip Vujanović ostaće upamćen po tome što je vezao dva predsednička mandata u toj državi nakon što je na referendumu 2006. godine Crna Gora stekla nezavisnost.

Od advokata do predsednika

Vujanović je bio na svim najznačajnijim funkcijama u Crnoj Gori kao ministar, premijer, predsednik Skupštine Crne Gore i, konačno, šef države.

Profesionalnu karijeru Vujanović je započeo u pravosudnim organima i važio je za dobrog advokata, a u politiku je ušao nakon prvih višestranačkih izbora početkom devedesetih godina prošlog veka.

Vujanović je od marta 1993. do maja 1995. godine bio ministar pravde, a naredne tri godine nalazio se na funkciji ministra unutrašnjih poslova.

Za predsednika Vlade Crne Gore izabran je 5. maja 1998. godine i tu dužnost obavljao je do 5. novembra 2002. godine.

Potom je izabran za predsednika Skupštine Crne Gore, nakon čega je 11. maja 2003. godine pobedio na izborima za šefa države.

Na prvim predsedničkim izborima u nezavisnoj Crnoj Gori 6. aprila 2008. godine ponovo je izabran je na čelnu funkciju u državi.

Vujanović je rođen 1. septembra 1954. godine u Beogradu, gde je završio Pravni fakultet. Oženjen je suprugom Svetlanom koja je predsednik Apelacionog suda Crne Gore. Imaju troje dece - sina i dve kćerke.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара