Читај ми!

Slučaj "Monstrum", počelo suđenje

Radikalni islamisti pred sudom zbog petostrukog ubistva kod Smiljkovskog jezera. Sudija zatražio da se direktnim počiniocima likvidacije koji su u bekstvu, Demiriju i Ismajiloviću, sudi u odsustvu. Prekinuto suđenje na zahtev advokata optuženih

U Krivičnom sudu u Skoplju prekinuto suđenje na zahtev advokata optuženih za surovo petostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera. Masakr je počinjen u blizini makedonske prestonice, 12. aprila ove godine.

Advokati optuženih Alila Demirija, Afrima Islajilovića, Agima Ismajilovića, Fejzija Azirija, Ramija Sejdii i Hakija Azirija su zatražili uvid u predmet kako bi saznali koje dokaze Tužilaštvo poseduje protiv njihovih klijenata.

"Neophodan je uvid. Ja i dalje tvrdim da nema dokaza, već sam napravio uvid, ali to pravo imaju i optuženi", izjavio je advokat Naser Raufi.

Na današnjem ročištu jedino je pročitana optužnica prema kojoj su optuženi hladnokrvno s 21 metakom iz kalašnjikova i pištolja likvidirali četvoricu mladića i 50.godišnjeg pecaroša kod Smiljkovskog jezera, kako bi izazvali strah kod građana.

Na zahtev tužioca Gordane Geškovske dvojici koja se smatraju za direktne izvršioce likvidacije, Demiriju i Ismajiloviću, sudiće se u odsustvu, jer se nalaze u bekstvu. Sumnja se, navode makedonski mediji, da se nalaze na teritoriji Kosova.

Optuženi su danas trebali da iznesu svoju odbranu na albanskom jeziku, dok su u prethodnom postupku to učinili na makedonskom.

U sudnici su bili predstavnici nevladinih organizcija, rođaci i prijatelji optuženih, ali ne i žrtava.

Sudski proces se odvija uz visoke mere bezbednosti, a suđenje je specifično po nekoliko stvari - glavni pretres se snima, dve kamere su posebno usmene prema optuženima, snimljen je i iskaz zaštićenog svedoka E-1 kao i rekonstrukcija ubistva.

Poseban režim je uveden i za medije i javnost. Svima su bili oduzeti mobilni telefoni, što nije standardna procedura.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. januar naredne godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво