Slučaj "Monstrum", počelo suđenje

Radikalni islamisti pred sudom zbog petostrukog ubistva kod Smiljkovskog jezera. Sudija zatražio da se direktnim počiniocima likvidacije koji su u bekstvu, Demiriju i Ismajiloviću, sudi u odsustvu. Prekinuto suđenje na zahtev advokata optuženih

U Krivičnom sudu u Skoplju prekinuto suđenje na zahtev advokata optuženih za surovo petostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera. Masakr je počinjen u blizini makedonske prestonice, 12. aprila ove godine.

Advokati optuženih Alila Demirija, Afrima Islajilovića, Agima Ismajilovića, Fejzija Azirija, Ramija Sejdii i Hakija Azirija su zatražili uvid u predmet kako bi saznali koje dokaze Tužilaštvo poseduje protiv njihovih klijenata.

"Neophodan je uvid. Ja i dalje tvrdim da nema dokaza, već sam napravio uvid, ali to pravo imaju i optuženi", izjavio je advokat Naser Raufi.

Na današnjem ročištu jedino je pročitana optužnica prema kojoj su optuženi hladnokrvno s 21 metakom iz kalašnjikova i pištolja likvidirali četvoricu mladića i 50.godišnjeg pecaroša kod Smiljkovskog jezera, kako bi izazvali strah kod građana.

Na zahtev tužioca Gordane Geškovske dvojici koja se smatraju za direktne izvršioce likvidacije, Demiriju i Ismajiloviću, sudiće se u odsustvu, jer se nalaze u bekstvu. Sumnja se, navode makedonski mediji, da se nalaze na teritoriji Kosova.

Optuženi su danas trebali da iznesu svoju odbranu na albanskom jeziku, dok su u prethodnom postupku to učinili na makedonskom.

U sudnici su bili predstavnici nevladinih organizcija, rođaci i prijatelji optuženih, ali ne i žrtava.

Sudski proces se odvija uz visoke mere bezbednosti, a suđenje je specifično po nekoliko stvari - glavni pretres se snima, dve kamere su posebno usmene prema optuženima, snimljen je i iskaz zaštićenog svedoka E-1 kao i rekonstrukcija ubistva.

Poseban režim je uveden i za medije i javnost. Svima su bili oduzeti mobilni telefoni, što nije standardna procedura.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. januar naredne godine.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 20. dec 2012, 15:46) - anonymous [neregistrovani]

slucaj monstrum

smrtnu kaznu obavezno,i sto prije povatati one u bekstvu.albanci su krenuli krivim putem,treba ih zaustaviti na pocetku,da nebi bilo vecih problema.

(četvrtak, 20. dec 2012, 15:15) - Nikola [neregistrovani]

Pravda

za ovaj vid zlocina mora se izdati max. kazna zatvora! u americi bi dobili svi smrtne kazne!