Uhapšen "mozak" ubistva u Makedoniji

Šukri Alija, jedan od najvećih ideologa radikalnog islama na Balkanu, sa Kosova izručen Makedoniji. Sumnja se da je Alija bio glavni ideolog petostrukog ubistva kod Smiljkovskog jezera i organizator protesta posle hapšenja osumnjičenih.

Kosovska policija uhapsila je i predala Makedoniji Šukri Alija, jednog od najvećih privrženika i ideologa radikalnog islama u regionu, koji je u Skoplju osuđen na trogodišnju kaznu zatvora za nasilje nad imamom Islamske verske zajednice. Makedonski mediji navode da je on bio "mozak" petostrukog ubistva kod Smiljkovskog jezera u aprilu ove godine.

MUP Makedonije saopštio je da se "ne isključuje njegov uticaj na uhapšene osobe koje su osumnjičene za umešanost u petostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera na Veliki petak ove godine".

Portparol MUP-a Ivo Kotevski rekao je, na konferenciji za novinare u Skoplju, da se Alija pojavljuje kao inicijator nereda organizovanih nakon operacije "Monstrum" za hapšenje umešanih u ubistvo četvorice mladića i jedno starijeg muškarca.

"Proverava se njegova eventualna povezanost i uloga u tome, imajući u vidu činjenicu da, prema operativnim saznanjima, figurira kao jedan od glavnih ideologa i mentora sledbenika radikalnog islama u Makedoniji", rekao je Kotevski.

Alija je prebačen u istražni zatvor u Skoplju na izdržavanje trogodišnje kazne zatvora za nasilje i maltretiranje imama iz Islamske verske zajednice Makedonije 2005. godine, kada je pokušao prevrat u muslimanskoj zajednici u Skoplju.

Alija je osumnjičen i za neka druga krivične dela.

On je svojevremeno bio uhvaćen i sa velikom količinom eksploziva u Debru, a policija ima osnovane sumnje da je učestvovao i u ubistvu taksiste kod sela Vizbegovo.

Šukri Alija je uhapšen na Kosovu po raspisanoj makedonskoj poternici. Rođen je u južnoj srpskoj pokrajini, ali ima makedonsko državljanstvo.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 06. jul 2014, 18:59) - Esad [neregistrovani]

istina

Svako ima pravo na protest da izrazi svoje nezadovoljstvo ali kada su ubijena petorica mladica maturanata kod Smiljkovskog jezera u blizini Skopljs na svirep i podmukao nacin niko od Alabanaca nisu ustali na proteste.Tada su trebali masovno da izadju iAlbanci i zajedno sa Makedoncima da protestvuju protiv teskog i monstruoznog zlocina i svirepog ubistva nad neduzne mladice Makedonske nacionalnosti koji su bili pored jezera ne sluteci da ce biti likvidirani.Tako se3 draga braco pravi demokratija i stvara suzivot ane radikalnim protestima zbog presude licima koja su izvrsila to delo.