Dodik: Protiv stranog tutorstva

Glavni krivac za krizu u Federaciji BiH je visoki predstavnik Valentin Incko, ocenili su Milorad Dodik i Dragan Čović. Ni u jednom trenutku nismo smetnuli s uma naše referendume i to će uvek biti u opticaju, istakao je Dodik.

Predsednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović ocenili su da je glavni krivac za krizu u Federaciji BiH visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Dodik i Čović traže da Incko povuče svoje sporne odluke o poništavanju odluke Centralne izborne komisije, čime je omogućeno nasilno formiranje federalne Vlade, kao i da što pre okonča svoj mandat.

Dodik je, posle sastanka, rekao da je potrebno da se BiH reši stranog tutorstva koje će, ukoliko bude nastavljeno, uništiti BiH.

Prema njegovim rečima, Incko je glavni krivac za probleme u Federaciji BiH, čovek koji je ignorisao zakon i ustav i ponizio jedan konstitutivni narod.

Dodik je istakao da može prihvatiti BiH ako se ona vrati u okvire Dejtonskog sporazuma.

On zahteva da se eliminiše nasilje visokih predstavnika,  reši pozicija hrvatskog naroda i njegova politička i teritorijalna organizovanost, kao i da izvorne odluke o BiH donose politički predstavnici tri konstitutivna naroda.

"Protiv takve BiH ne bih imao ništa, ali protiv ovakve BiH i onoga što se predlaže, apsolutno sam protiv", upozorio je Dodik.

"Mi ni u jednom trenutku nismo smetnuli s uma naše referendume i to će uvek biti u opticaju. Sada samo želimo da damo šansu dogovoru, ako je to moguće, a ako nije, jednog dana će nam to referendum pasti kao kriška u ruke",  predvideo je Dodik.

Mi sada čekamo primere kako to rade u Evropi, objasnio je Dodik, da nam sutra ne bi mogao niko ništa da prigovori.

On je istakao da su dve stranke trasirale put saradnje koja treba da rehabilituje odnose u BiH, a posebno između dva naroda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се