Читај ми!

Žižić pristupio Demokratskom frontu

Opozicionom savezu Demokratski front pristupila i Demokratska stranka jedinstva, Zorana Žižića. Vlada Crne Gore tražiće od parlamenta produžetak roka važenja starih ličnih karata, kako bi svi upisani u birački spisak mogli da glasaju na izborima 14. oktobra.

Demokratska stranka jedinstva, čiji je predsednik Zoran Žižić, pristupila je danas Demokratskom frontu (DF), koji predvodi nekadašnji diplomata Miodrag Lekić, čime je nastavljeno širenje tog crnogorskog opozicionog saveza.

Okosnicu DF-a čine Pokret za promene Nebojše Medojevića, Nova srpska demokratija Andrije Mandića, kao i deo Socijalističke narodne partije (SNP) predvođen Milanom Kneževićem, a savezu je pristupio i veliki broj istaknutih pojedinaca.

Iz DF-a je saopšteno da se tom opozicionom savezu pridružila i Bošnjačka demokratska partija Avda Gorčevića, kao i Novska lista Miloša Konjevića.

DF je ranije predstavio izborni program koji predviđa radikalan otklon od dosadašnjeg načina vršenja vlasti u Crnoj Gori, kao i doslednu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

DF i SNP razgovarali su ranije o eventualnoj predizbornoj saradnji, ali je dogovor izostao, nakon čega je došlo do podela u SNP-u, odnosno pristupanja dela te stranke Frontu.

Sa druge strane, dugogodišnji koalicioni partneri u crnogorskoj vladi, Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića i Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića nastupiće zajedno i na ovim izborima.

Na izbore, možda, i sa starim dokumentima

Vlada Crne Gore tražiće od Skupštine da produži rok važenja starih ličnih karata do kraja godine, kako bi svi građani koji su u biračkom spisku mogli da iskoriste biračko pravo na parlamentarnim izborim 14. oktobra, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.

Pomeranjem tog roka moći da glasaju svi građani koji su u biračkom spisku, a koji nemaju crnogorsko državljanstvo, rekao je Brajović novinarima u Podgorici.

Vlada je u nekoliko navrata pomerala rok za podnošenje zahteva za izdavanje nove lične karte, koja je istovremeno i dokaz o posedovanju crnogorskog državljanstva. Predhodni rok istekao je krajem jula ove godine.

Ministar unutrašnjih poslova je naveo da je MUP do nedavno mesečno izdavao više od 20.000 novih ličnih karata, a da je u poslednje vreme taj broj opao.

"To znači da bi jedan broj građana ove izbore dočekao bez novih dokumenta i da ne bi mogli da glasaju. U ovom izbornom ciklusu svima treba omogućiti da ostvare svoje pravo i vlada će tražiti od skupštine da na vanrednoj sednici pomeri taj rok do 31. decembra ove godine", rekao je ministar Brajović.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 14. oktobar. Rok za predaju izbornih lista ističe 19. septembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара