Jašarević "gađao" Amerikance

Cilj napada na američku ambsadu u Sarajevu bili su specijalci, koji su "ratovali" u Iraku, rekao Mevlid Jašarević pred sudom. Gordon Bardoš tvrdi da "simpatizera i sledbenika radikalnog islama ima u najvišim vrhovima vlasti u BiH".

Mevlid Jašarević rekao je pred Sudom BiH da su meta njegovog prošlogodišnjeg napada na ambasadu SAD u Sarajevu bili američki specijalci, koji su, prethodno ratovali u Iraku.

"Cilj mi je bio da iz ambasade izađu američki specijalci koji ubijaju po Iraku, nisam želeo da naudim građanima Sarajeva", rekao je Jašarević.

Jašarević je rekao da je, dok je iz pucao automatske puške po zidu ambasade, umesto očekivanih američkih specijalaca naišla žena kojoj je doviknuo "bježi, tetka".

Jašarević je zatražio premeštaj iz pritvorske jedinice u Sarajevu jer nije zadovoljan uslovima.

Pored Jašarevića, za napad na američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, sudi se i Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću.

Suđenje Jašareviću, Fojnici i Ahmetspahiću počelo je 15. juna. Tada su svi optuženi udaljeni iz sudnice zbog nepoštovanja suda, izjavljujući da ne poštuju i ne priznaju "čovekov, već samo Alahov sud", odbivši da ustanu pred sudijama.

Tužilac je najavilo da će tokom suđenja saslušati 26 svedoka i 13 veštaka, te da će Tužilaštvo dokazati da se radi o krivičnom delu terorizma i organizovanja terorističke grupe po uzoru na Al Kaidu.

Jašarević je u oktobru prošle godine iz automatske puške ispalio 105 metaka na zgradu američke ambasade u Sarajevu i teško ranio jednog policajca. Jašarevića su pripadnici policije snajperskim hicem pogodili u nogu i uhapsili.

Bardoš: "Balkan: Novi front ratnog islama"

Bosna i Hercegovina je jedina država u Evropi u kojoj nu najvišim vrhovima vlasti ima simpatizera i sledbenika radikalnog islama.

"Ne izdvaja Bosnu posebno što ima terorističke ćelije, već što je jedina zemlja u Evropi, koja simpatiše i sledbenike radikalnog islama ima u najvišim vrhovima vlasti", tvrdi Bardoš, koji je prošle godine podneo ostavku na mesto pomoćnika direktora Hariman instituta u Njujorku.

U izraelskom listu Jerusalem Post, Bardoš je ocenio da će se Izrael okrenuti  prema Balkanu u svojoj borbi protiv terorizma. 

Komentarišući napad na ambasadu SAD-a u Sarajevu, ali i na dešavanja u proteklih 20 godina, uključujući i rat u BiH, Bardoš je naveo da su u ratnim godinama vlasti BiH pozivale mudžahedine. On je rekao da, zahvaljujući finansijskoj podršci Saudijske Arabije i Irana, Al Kaida ima svoje sledbenike na ovim prostorima. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи