Opet napadi u Skoplju

Novi incidenti u Makedoniji, pet povređenih. Nepoznata lica napala ženu u autobusu. Napadnut mladić u naselju Karpoš. Lider najveće opoziciona albanske partije, Menduh Tači, tvrdi da je Makedonija eksperimentalna država u kojoj su "Albanci sistematski ubijani i mučeni".

Broj incidenata u Makedoniji naglo je opao pošto je policija na ulice izvela značajno ozbiljniji broj policajaca, ali je grupa neidentifikovanih mladića uspela da napravi novi skandal i premlati ženu kod skopske železničke stanice.

Nesrećnu prolaznicu tukli su motkama i nogama i odmah zatim pobegli.

U odvojenom incidentu, jedan Albanac, kako javljaju skopski mediji, napao je i pretukao dvojicu mladića u naselju Karpoš. 

U incidentima u Skoplju ukupno je povređeno pet osoba. Ni jedan od napadača nije uhapšen. 

U Tetovu je jedan maloletnik napao policajca tokom utakmice u malom fudbalu.  

Istovremeno, lider druge po snazi albanske partije, Demokratske partije Albanaca, Menduh Tači izjavio je da je Makedonija "eksperimentalna država u kojoj su Albanci i dalje žrtve ubijanja i mučenja".

Tači je, slično kao njegov prezimenjak sa Kosova Hašim Tači, rekao da bi u slučaju promene granica na Balkanu bilo dobro da svi Albanci žive u jednoj državi, pošto bi to bilo "ispunjenje istorisjkog sna i želje Albanaca".

"Sklopili smo Ohridski dogovor, ali je taj sporazum degradiran i skrajnut... Ovaj dogovor je mrtav, jer je vreme za njegovo ispunjavanje prošao još 2004. godine. U Makedoniji nema institucionalne konsolidacije među Albancima i Makedoncima", rekao je Tači televiziji "Ora njuz".

 

broj komentara 23 pošalji komentar
(utorak, 20. mar 2012, 18:00) - Sudzuk [neregistrovani]

usa

bice tako,kako tata kaze,tacka

(utorak, 20. mar 2012, 10:25) - anonymous [neregistrovani]

aj

ne lupetaj!

(utorak, 20. mar 2012, 09:43) - anonymous [neregistrovani]

bez dvojbe...

... na kraju ce se sve vratiti u prvobitno stanje, a do tad Makedoniji zelim zasluzenu najvecu srecu.

(ponedeljak, 19. mar 2012, 19:49) - anonymous [neregistrovani]

.

Zanimljivo kako su se uklopile dve vesti, prva: Tachi pre neki dan kaze da albanci trebaju da zive u jednoj drzavi, dakle kosovo-albanija sve to jedna drzava, plus ovi dogadjaji u makedoniji, albanci prave nered itd, znaci sve je to plan za veliku albaniju.

(ponedeljak, 19. mar 2012, 19:28) - anonymous [neregistrovani]

Ocekivano...

Realno, Albanci traze deo Makedonije i tu nekakve setnje, apeli i protesti nece pomoci.Naravno da je greska Makedonije sto je priznala Kosovo, ali od potpisivanja Ohridskog sporazuma, ona je de facto federacija Makedonaca i Albanaca, koji sada kroz institucije mogu da deluju u pravcu svog cilja.Srbija ce svakako biti na makedonskoj strani, ali je jako vazno da se odnosi sa Grckom stabilizuju, jer nam posast zvana Velika Albanija svima preti.

(ponedeljak, 19. mar 2012, 18:22) - Jugoslava [neregistrovani]

Velika Albanija

Da su kojim slucajem stanovnici bivse Jugoslavije ostali zajedno ovakve stvari se sada ne bi desavale. Ali hoce svi svoje drzave pa makar i male i slabe. Ali sta je tu je, sam pao sam se ubio. Zalosno je sve to.

(ponedeljak, 19. mar 2012, 18:22) - Aleksandar, Bec [neregistrovani]

Velika Albanija

Ne treba podcenjivati Albance.Oni imaju svoj legitiman san o velikoj Albaniji kao sto postoji san o velikoj Srbiji, velikoj Makedoniji, velikoj Grckoj itd...ipak su to samo snovi od kojih se kad tad probudi ta i ta nacija.Realno, Albanci imaju jednu ozbiljnu istorijsku sansu da uz pomoc NATO-a, SAD-a i drugih sponzora ostvare svoj "san"...ipak na ovoj planeti nista ne traje vecno. Jednog dana ce se probuditi u jednoj maloj Albaniji).

(ponedeljak, 19. mar 2012, 17:39) - anonymous [neregistrovani]

Živela Makedonija!

Nije se Makedonija "istrčala" da prizna Kosovo, već zbog unutrašnjih nevolja. Okruženje sa sve četiri strane slabo im je naklonjeno. Biće bolje?!

(ponedeljak, 19. mar 2012, 17:36) - M [neregistrovani]

Ne odustaju od Velike Albanije

Saosecam sa Makedoncima. Albanci nikome nece dati mira dok ne ostvare svoj odavno zacrtani projekat, u kojim granicama poznato je celom svetu. Kosovo je samo pocetak, ako se svet ne opameti i tu im bude i zavrsetak.

(ponedeljak, 19. mar 2012, 17:25) - anonymous [neregistrovani]

Eksperimenti

Svakako da je Makedonija nastala prema Ohridskom sporazumu eksperiment. Tada je jedna nacionalna zajednica dobila ekskluzivna prava, ustavom garantovana, kakva gotovo da nema nijedna nacionalna manjina na svetu. Teške ekoomske prilike i zategnuti nacionalni odnosi sigurno će i ubuduće biti izvor nestabilnosti u Makedoniji. Makedonija nije bila sposobna da se odupre secesionistčkim naporima i morala je da prihvati neko među rešenje (jer je na vojnom planu ipak odnela pobedu nad albanskim separatistima 2001. godine) ali je međunarodna zajednica (Solana i drugovi) nametnula rešenje koje vodi permanentnoj destabilizaciji Makedonije.