Читај ми!

Novi incidenti u Makedoniji

Makedonski Albanac Agim T. preminuo od posledica ranjavanja kada ga je napala grupa od šest osoba.

Tridesetjednogodišnji Agim T. iz makedonskog mesta Rašče preminuo je od posledica ranjavanja. Njega je u utorak uveče napalo šest nepoznatih osoba i nanelo mu prostrelne rane.

Incident se dogodio na putu Rašče–Raduša, a kako prenosi agencija Makfaks, jedno od dva vozila sa kojim su napadači pobegli pronađeno je u jezeru koje se nalazi u blizini granice sa Kosovom.

Prema navodima policije, Agima T, koji je vlasnik menjačnice u mestu Rašče, na 20 kilometara od Skoplja, napala je grupa od šest osoba, koji su na njega pucali iz automatske puške.

Agim T. bio je u svojim kolima, koja su izrešetana.

Incidenata je sinoć bilo i u drugim delovima Makedonije. Nekoliko mladića iz sela Velešta, naseljenog Albancima, kamenovalo je autobus privatne kompanije iz sela Vevčani.

Polomljena su stakla na autobusu, ali niko od putnika nije povređen. Incident se dogodio u utorak, kada je pored sela prolazio autobus na liniji Vevčani–Struga.

Ovo je prvi ozbiljniji incident u tom delu Makedonije, nakon što je jedna od maski na karnevalu u Vevčanima krajem januara izazvala revolt albanskog stanovništva. Na karnevalu je, naime, jedna maska na satiričan način prikazivala kuran i muslimane.

U međuvremenu, Fudbalska federacija Makedonije odlučila je da otkaže današnji derbi domaće fudbalske lige između Škendije iz Tetova i Vardara iz Skoplja nakon što nije prihvaćen njen predlog da se meč igra na neutralnom terenu.

Navijačka grupa Škendije "Balisti" u saopštenju je navela da zabrana da se igra u Tetovu nije zbog bezbednosti već da bi se taj klub "uništio".

"Balisti" su ranije preko Fejsbuka zapretili da će biti incidenata na utakmici, ukoliko policija ne oslobodi iz pritvora dvojicu njihovih pripadnika, od kojih je jedan vođa, koji su privedeni zbog napada na policajca u centru Tetova.

U Skoplju je u utorak boravio generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, koji se sastao sa predstavnicima vlasti i opozicije.

On je osudio međuetničke incidente koji su se događali proteklih dana i zatražio da se problemi reše kroz transparentnu, nezavisnu i detaljnu istragu, jer, ukoliko ostanu nerešeni, to može negativno uticati na zajednički život u zemlji.

"Svakako da smo zabrinuti zbog serije incidenata. Razgovarali smo o tome. Mislim da je dobro što se reagovalo brzo da bi se omogućilo odvijanje istrage, i to je posebno važno. Ali, isto tako je važno da se radi dugoročno", naglasio je Zanijer.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво