Читај ми!

Makedonija, zastave u plamenu

Policija zabranila da se utakmica između Škendije i Vardara igra u Tetovu. Škendija ne želi iz Tetova. Odluka policije usledila posle serije incidenata na ulicama Skoplja i Tetova, ali i pretnji koje su navijači Škendije, "Balisti", upućivali policiji. Makedonci u Tetovu bojkotuju nastavu.

19.17 - Kamenovan autobus u Velešti, policija privela dvojicu maloletnika. 

16.52 - Novi incident. U Prilepu napadnuti učenici muslimanske veroispovesti. Povređena tri maloletnika.

Makedonska policija poštedela je Tetovo mogućeg sudara dve najsnažnije navijačke grupe u državi, Škendijinih "Balista" i Vardarovih "Komita", u želji da spusti tenzije posle sukoba u državi poslednjih dana, ali i otvorenih pretnji "Balista".

Policija je želela da se derbi 20. kola makedonske lige između lidera na tabeli, Vardara, i prošlogodišnjeg šampiona, Škendije, igra se u Strugi, računajući na efekat ranije zabrane makedonskog fudbalskog saveza da navijači putuju na gostovanja.

Škendija je tu odluku, međutim, odbila navodeći da je za tim "neprihvtljivo da se meč ne igra u Tetovu zbog bezbednosnih problema".  

Pojačane snage makedonske policije, koje su prethodnih dana patrolirale Skopljem i Tetovom, donele su rezultat pa u prethodnih 48 sati nije zabeležen nijedan ozbiljniji incident, mada su nepoznate osobe u Štipu uništile spomenik makedonskim vojnicima poginulim u sukobima 2001. godine.

Dobru vest za Makedoniju predstavlja činjenica da su se sukobi preselili na internet, gde se prvo pojavio snimak Makedonaca kako pale albansku zastavu, a nekoliko sati kasnije Albanci su im uzvratili istom merom.

Ostaje nejasno da li će u nedelju biti odigran tetovski derbi, Škendija–Teteks.

U Makedoniji se poslednjih dana desilo više međuetničkih incidenata između Albanaca i Makedonaca, u kojima je deset lica povređeno, a u Skoplju je namerno zapaljen drveni viseći most preko Vardara koji vodi do jednog naselja u kome je većinsko albansko stanovništvo.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се