Читај ми!

Pukla brana u Bugarskoj

Najmanje osam osoba poginulo kada je na jugu Bugarske pukla brana i poplavila obližnje selo. Jaka mećava u Hrvatskoj. Na mnogim putevima obustavljen saobraćaj. Nevreme odnelo i petu žrtvu. Zavejan sever Crne Gore, većina sela u snežnoj blokadi. U BiH zavejani putevi i sela. Prva žrtva mraza u RS. Problemi sa snegom i u Makedoniji.

17.40 - U poplavi koju je izazvalo rušenje brane na jugu Bugarske, poginulo najmanje osmoro ljudi, dok je više od deset nestalo, saopštile vlasti te zemlje.

16.54 - Za 12 putnika međunarodnog voza Beograd-Istanbul, koji je iskliznuo iz šina u Bugarskoj, obezbeđen autobuski prevoz do bugarsko-turske granice, saopštile Železnice Srbije.

16.26 - Visina snega u BiH: Bjelašnica 237 cm, Kupres 110, Sarajevo 84, Mostar 79.

16.00 - Oko 320 ljudi povređeno za tri dana nevremena u Splitu. Šef bolnice traži da gradonačelnik vlast preda vojsci.

Na jugu Bugarske pukla je brana i poplavila obližnje selo sa 700 kuća. Najmanje osam osoba je poginulo, dok je više od deset nestalo, saopštili su zvaničnici. Zvaničnici su ranije saopštili da su pronašli tela trojice starijih muškaraca.

Poplavni talas visok 2,5 metra zapljusnuo je selo Biser, u blizini granice sa Grčkom, nakon što se brana urušila. Zabrinutost izazivaju još dve brane u tom regionu, kojima preti kolaps, pa je stanovništvo obližnjih naselja upozoreno da bude spremno na evakuaciju.

U većem delu južne Bugarske zbog obilnih padavina proglašeno je vanredno stanje. Bugarska je upozorila Grčku i Tursku na opasnost od izlivanja reka Arde i Marice.

Snežne padavine uz veoma niske temperature nastavljaju da otežavaju situaciju u čitavom regionu.

U Hrvatskoj, gde od jutros sneg ponovo pada, ekstremni zimski uslovi odneli su do danas pet života, a u pojedinim područjima nema struje.

Nadležne službe se u nekim delovima Dalmacije još bore sa smetovima, koji na području Imotskog i Vrgorca dostižu visinu i do četiri metra, pa je u tim krajevima blokirano oko 120 sela.

U Splitu i Šibeniku, gde je napadalo više od 20 santimetara snega, ni danas nema nastave, ali gradska uprava i javne službe rade.

Zbog novih snežnih nanosa, trenutno nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Primorju i obrnuto. Železnički i avionski saobraćaj odvija se redovno, uz određena kašnjenja vozova.

U Bosni i Hercegovini, padavine i problemi ne prestaju na putevima širom zemlje, pa se tako u blizini mesta Mustapić u Hercegovini zaglavio još jedan autobus.

Pripadnici Gorske službe spasavanja na Jahorini pronašli su pored skijaške staze 24-godišnjeg slovenačkog državljanina, koji je kasnije preminuo u Domu zdravlja na Palama.

Lekari na Palama rekli su da je mladić umro od srčanog zastoja, dodajući da će tačan uzrok smrti biti utvrđen obdukcijom.

U Crnoj Gori, jutros je do 10 sati zbog snežne mećave bio zatvoren podgorički aerodrom Golubovci.

Iz Meteorološkog zavoda su naveli da Crnu Goru očekuje novi ledeni talas, paćen snegom, niskim temperaturama i jakim vetrom.

Problemi sa snegom muče i Makedoniju, izazvavši smetnje u putničkom saobraćaju, pa je 50-ak sela odsečeno, dok se železnički saobraćaj odvija uz manja kašnjenja, a avionski zasad redovno.

Najviše snega ima u skijaškom centru Kožuf, 217 santimetara, dok je u Ohridu snežni pokrivač dostigao visinu od 10, a u Skoplju od pet santimetara.

U Rumuniji, sneg i mećave blokirali su puteve u sedam okruga i saobraćaj je zaustavljen na 47 nacionalnih puteva.

Od 349 mesta u Rumuniji pogođenih snežnom mećavom, u 181 nastali su problemi sa snabdevanjem strujom.

Rumunsko ministarstvo obrazovanja je saopštilo da će 2.667 škola u celoj zemlji biti zatvoreno, a meterolozi prognoziraju snežne padavine i vetar u pojačanju do srede.