Tompson ipak neće nastupiti ni u Žminju

Uprkos prethodnim najavama koncert Marka Perkovića Tompsona u Žminju, u Istri, neće biti održan.

Za kontroverznog hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, čije koncerte prati ustaška ikonografija, posle zabrane koncerata u Umagu i pulskoj Areni, nema nastupa ni u Žminju.

Iako je načelnik te opštine, u kojoj je na vlasti HDZ, Ratko Jeromela najavio Tompsonov nastup još tokom ovog meseca, u okviru narodnog slavlja povodom crkvenog praznika Sv. Bartola, to je demantovao sekretar HDZ-a u Istri Marino Roce, rekavši da Tompson definitivno neće nastupiti u toj istarskoj varošici, ne ulazeći u detalje.

Najnoviji obrt oko Tompsonovog nastupa u Žminju pozdravio je poslanik Istarskog demokratskog sabora Damir Kajin, rekavši da je najava koncerta u Žminju bila pokušaj destabilizacije Istre.

Kajin je ocenio da se HDZ ne može odreći Tompsona, jer bi tada izgubio veliki deo birača u Lici i Slavoniji.

Da bi HDZ zadržao Tompsonove pristalice, pokušao je da slomi Istru, ali je duh Istre i ovom prilikom ostao nepokoren, rekao je Kajin, ocenivši da bi HDZ bio opozicija bez 60.000 Tompsonovih navijača koji su pohrlili na njegov koncert u njegovom rodnom selu Čavoglave, u dalmatinskoj Zagori.

Ćutanje jača Tomsona i predstavlja odobravanje i slaganje s onim što on simbolizuje, pre svega primitivnu provokaciju da je "Za dom spremni" istorijski hrvatski pozdrav, rekao je Kajin.

On smatra da se hrvatstvo Istre ne brani Tompsonom jer da su ga Istrani slušali 20-ih, 30-ih i 40-ih godina prošlog veka nikad se hrvatska zastava ne bi vijorila u Istri, Rijeci i Zadru.

Onaj ko ove godine u Istru dovodi Tompsona dovodi u pitanje ideale Istrana koji su se borili protiv fašizma i ustaštva, naglasio je saborski poslanik IDS-a.

Nastupe u Umagu i Puli, Tompsonu su onemogućili pripadnici Istarskog demokratskog foruma, sa poslanikom Damirom Kajinom na čelu, koji je protiv koncerta zbog događaja u Zagrebu, 30. maja, kada je na Tompsonovom koncertu bilo obilje ustaških simbola, pevanja ustaških pesama i povika "Ubij, ubij Srbina".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара