Читај ми!

Potvrđene presude za Marino Selo

Vrhovni sud u Zagrebu potvrdio presude hrvatskim vojnim policajcima za zločine nad srpskim civilima u zapadnoj Slavoniji. Dvojica osuđena na robiju, trojica oslobođena, a jedan slučaj zastareo.

Vrhovni sud u Hrvatskoj potvrdio je presude šestorici hrvatskih vojnih policajaca za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u Marinom Selu u zapadnoj Slavoniji 1991. godine.

Tomica Poleto i Željko Tutić osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora, dok su Damir Kufner, Pavao Vancaš i Antun Ivezić oslobođeni optužbi, a u slučaju Davora Šimića je u međuvremenu nastupila zastarelost.

Kako prenosi Jutarnji list, šestorka je bila optužena za mučenje 24 srpska civila iz sela oko Pakraca u zapadnoj Slavoniji, pri čemu je 17 civila ubijeno.

Županijski sud u Osijeku doneo je presudu u junu ove godine, a javnost je spekulisala o ponavljanju suđenja, što se inače desilo sa procesom protiv iste grupe 2009. godine u Slavonskoj Požegi, kada je Vrhovni sud poništio nepravosnažnu presudu zbog povrede procedure.

Pošto je Vrhovni sud potvrdio sve presude, pa tako i one oslobađajuće, država će morati da plati, osim troškova njihovih pravnih zastupnika, i naknadu za vreme koje su osumnjičeni proveli u pritvoru.

Županijski sud je u svom obrazloženju naveo da je Poleto direktno učestvovao u ubistvu 10, a Tutić sedam civila. Sud je na osnovu iskaza svedoka utvrdio da optuženi Damir Kufner nije bio direktni zapovednik jedinice vojne policije čiji su pripadnici počinili ubistva, već da je bio savetnik za bezbednost i nije mogao da spreči ratni zločin.

Za optuženog Vancaša utvrđeno je da je jednu ženu srpske nacionalnosti dva do tri puta udario gumenom palicom, što je on i priznao, a to je bilo nedovoljno za presudu za ratni zločin.

Ivezić je oslobođen optužbe, zato što je došlo do zamene identiteta, a tužilaštvo je tvrdilo da je on, u stvari, Ante Adriato. Na osnovu iskaza dvojice preživelih civila, utvrđeno je da Ante Adriato stvarno postoji i da to nije optuženi Ivezić.

Županijski sud oslobodio je optužbi Davora Šimića, zato što je za njega dokazano da je učestvovao samo u izvršenju krivičnog dela protivpravnog lišavanja slobode, a za to delo je u međuvremenu nastupila zastarelost.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво