Srbija dostavlja spise o Purdi

Hrvatskoj će na razmatranje biti dostavljena kopija spisa u slučaju hrvatskog državljanina Tihomira Purde, uhapšenog u BiH po poternici Srbije, dogovoreno na sastanku Mešovite komisije Srbije i Hrvatske, u Zagrebu. Srpsko tužilaštvo će insistirati da, pored Purde, budu procesuirana još dvojica osumnjičenih.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije dostaviće hrvatskom tužilaštvu na razmatranje kopiju spisa u slučaju hrvatskog državljanina Tihomira Purde, koji je, po poternici Srbije, uhapšen u Bosni i Hercegovini, gde se nalazi u pritvoru.

To je dogovoreno na sastanku Mešovite komisije Srbije i Hrvatske za pripremu i razmenu spiskova optuženih ili osuđenih u Zagrebu, na kojem su učestvovali ministri pravde Srbije i Hrvatske, Snežana Malović i Dražen Bošnjaković, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije će kopiju spisa dostaviti pošto su ispunjene pretpostavke iz Sporazuma o ustupanju dokaza između dva tužilaštva, navodi se u u zajedničkom saopštenju.

Srpsko tužilaštvo će, prilikom dostavljanja kopije spisa, insistirati da pored Purde budu procesuirana još dvojica osumnjičenih. U zajedničkom saopštenju Tužilaštva za ratne zločine i Ministarstva pravde Srbije navodi se da će tužilaštvo insistirati da budu procesuirani i Petar Janjić i Danko Maslov, osumnjičeni da su sa Purdom počinili ratni zločin u Borovom Naselju.

Na današnjem sastanku zaključeno je da će hrvatskoj strani, u roku od sedam dana, biti ustupljeni, do sada, sistematizovani podaci o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred vojnim sudovima SFRJ i SRJ, pre 2003. godine, vođen postupak i doneta presuda ili se vodi istraga za krivična dela ratnih zločina.

Tužilaštva intenziviraju saradnju

Na sastanku je postavljeno i pitanje hrvatskih državljana protiv kojih je pred vojnim sudovima bivše SFRJ vođen postupak zbog krivičnog dela oružane pobune i dela protiv ustavnog poretka bivše SFRJ, pa će se u odnosu na njih pokrenuti inicijativa za dopunu srpskog Zakona o amnestiji, iz 2001. godine.

Postignut je dogovor da se u Hrvatskoj inicira ponovno pokretanje postupaka protiv srpskih državljana, koji su osuđeni u odsustvu. Hrvatska strana je nadležnim organima Srbije ustupila ažurirane spiskove osoba koje potražuje Hrvatska, rekla je ministaka Malović, napominjući da je ažuriranje spiskova neophodno kako se građanima osigurala pravna sigurnost.

Dogovoreno da tužilaštva dve zemlje intenziviraju saradnju u predmetima vođenim u odsustvu za krivičana dela ratnih zločina, kako bi se pokušali pribaviti novi dokazi i na osnovu njih sproveli novi postupci.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i radom Mešovite komisije kao i tužilaštava dve zemlje, navodi se u saopštenju.

U žiži javnosti

Tihomira Purdu je, 5. januara, uhapsila policija BiH, prilikom pokušaja prelaska državne granice na prelazu Županja-Orašje, na osnovu poternice izdate po naredbi srpskog Tužilaštva za ratne zločine, posle čega je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu, gde mu je određen pritvor.

Ministarstvo pravde Srbije nije uputilo zahtev za izručenje Purde iz BiH. Predmet ratnog zločina, za koji se tereti Purda, mogao bi da bude ustupljen hrvatskom pravosuđu, shodno Sporazumu o ustupanju dokaza koji je zaključen između Srbije i Hrvatske.

Hrvatski državni organi pokazali su veliko interesovanje za taj slučaj, pa je tako i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor o tome razgovarala sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Tadić je u razgovoru, koji je inicirala premijerka Jadranka Kosor, istakao da ovaj i druge slične slučajeve treba da razmatraju nadležna ministarstva i tužilaštva Srbije i Hrvatske, poštujući pravne sisteme obe zemlje.

Ministarka pravde Srbije izrazila je uverenje da postoji spremnost obe strane da svi problemi budu rešeni u što kraćem roku i istakla da nije bitno gde će se suditi i čije će pravosuđe procesuirati okrivljene, već da je nužno da niko ne prođe nekažnjeno za počinjeni zločin.

"Procesuiranje ratnih zločina je obaveza i dužnost i Srbije i Hrvatske na putu ka Evropskoj uniji i dve zemlje su pokazale da im nije interes da počinioci ratnih zločina prođu nekažnjeno", poručila je Malovićeva.

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 14. jan 2011, 20:13) - Klimt Bec [neregistrovani]

Veliki ispit za BiH !

Jer je Tuzilastvo BiH svesno, da se radi o ratnom zlocincu! I da svi oni koji su okrvavili ruke, morace pred lice Pravde. Sto se budu brze svi procesuirali bice bolje za sve nas!

(sreda, 12. jan 2011, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

ibeglicke kolone 2

i vi ste stvarali izbjeglicke kolone kada ste protjerivali/etnicki cistili dijelove Hrvatske i BiH! Nisu "samo" srbi stradavali, kako to zelite decenijama da prikazete!

(sreda, 12. jan 2011, 20:28) - Patriot [neregistrovani]

Mi samo dajemo...

Mi samo dajemo sta god ko potrazi. Ljudi traze svoje da im "sude", mi dajemo, oni traze nase gradjane da im sude, mi dajemo... ima li jos nesto sto bi mozda nekome palo na pamet da trazi od nas, verovatno ce se neko necega i setiti, a za nas nema problema, dacemo i to pa makar sta to bilo. Jos odemo njima na noge pa im nudimo da sude svojima, i jos nasima kojima hoce da sude. Imamo li mi barem jos i trunke samopostovanja ili sve dajemo u gotovom pa i obraz samo za neku daleku perspektivu, na dugom stapu, na kome se mozda negde u daljini u magli nalazi nasa kandidatura za EU.

(sreda, 12. jan 2011, 19:19) - Miomir Maksimcev [neregistrovani]

Cemu se smeju?

Gledam snimak i vidim da se sve vreme smeju. Cemu? Tip je ubio dva vojnika i desetara. Da li su svesni da ih gledaju roditelji ubijenih? 

(sreda, 12. jan 2011, 18:26) - anonymous [neregistrovani]

Супер !!!

"Задржавамо право избора коментара који ће бити објављени."Зашто уопште писати икакав коментар овде ? Чист мазохизам ! Господа еуроропејци,у самоуправној интересној заједници, звана РТС, без трунке стида,нелагоде,чак видно истакли обавештење којим се поносе - "цензуришемо"

(sreda, 12. jan 2011, 15:01) - anonymous [neregistrovani]

Не разумем!?

Састају се да би по ко зна који пут потврдили оно што је већ одавно уговорено и ратификовано, понављају једне те исте реченице неколико пута... стиче се утисак да су жељни публицитета(као нешто раде!) или не верују једни другима!?!


(sreda, 12. jan 2011, 13:48) - anonymous [neregistrovani]

Pravda

Posto se to radi o hrvatskom Drzavljaninu bice mu najverovatnije sudjeno u Hrvatskoj a posto sam cuo G. Kosor licno da se radi o branitelju domovine onda ce to da bude "pojeo Vuk Magarca" i to je to.

(sreda, 12. jan 2011, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

Izbeglicke kolene

Ima nazalost mnogo zlocina koji nisu procesuirani medju njima su i avionska bombardovanja izbeglickih kolona u zapadnoj Slavoniji i u BiH 8 km od Bosanskog Petrovca
prema Kljucu na autoputu Avnoja. Vreme radi za zlocince da ne budu kaznjeni.

(sreda, 12. jan 2011, 12:17) - anonymous [neregistrovani]

kad vec ne moze radom

ajde da zaradim neki dinar na mufte, kladim se da ce ponovo da ide na nasu stetu, ima li zainteresovanih?

(sreda, 12. jan 2011, 12:11) - anonymous [neregistrovani]

zasto??????

em su im otisli na noge u zagreb em ce mu suditi u hrvatskoj. ispasce na kraju da je pomagao srbima u borovu selu.njihov bivsi ministar odbrane g.boljevac je otvoreno rekao na hrt u emisiji nedeljom u 2 da je rat u hrvatskoj poceo napadom zng i hrvatske policije na borovo selo.pa dokle cemo vise da sutimo