Srbi napravili patku od ajkule

Izmišljena vest o pijanom srpskom turisti koji je iz nehata ubio ajkulu u Šarm el Šeiku obišla svet, a većina medija progutala je mamac i objavila priču na udarnim mestima.

Tekst Srbin ubio ajkulu ubicu u Šarm el Šeiku, objavljen 10. decembra na srpskom portalu Njuz net, bacio je u zasenak i američke diplomatske depeše iz Beograda na Vikiliksu, bar po broju citata u svetskim medijima. Na priču su naseli mnogi, pa je, recimo, poznata ruska stanica NTV toj vesti dala krajnje ozbiljan tretman.

Komsomolska pravda je, prekjuče, otišla najdalje, dajući objašnjenje koje se bazira na zakonima fizike.

Na grafici se objašnjava kako je pijani Srbin mase 80 kilograma, pri slobodnom padu i ubrzanju, približne vrednosti ubrzanja sile zemljine teže 10 metara po sekundi na kvadrat, proizveo silu od 800 njutna pri padu na ajkulu (F=mxa).

"Komsomolci" su, čak, konsultovali stručnjake ruske Laboratorije za bioresurse i Sveruski institut za ribarstvo i okeanografiju.

Na kraju su zaključili da ajkula, ipak, nije stradala od posledica fizičkog udarca pijanog Srbina - nego od srčanog udara!

Potom su ispitali i kako stvari stoje sa egipaskom stranom priče i otkrili istinu - da je srpski portal svetskoj javnosti čestitao 1. april par meseci pre roka, što bi rekao jedan ovdašnji ministar. 

Toj izmišljotini, inače, poverovali su mnogi svetski mediji, osim domaćih, pa je priču preneo i Njujork post, kao i skoro svi regionalni mediji.

Za razliku od štampanih medija koji su priču odmah poslali u štampariju (skopska Večer) i TV stanica, onlajn izdanjima bilo je nešto lakše, pa su u apdejtovanjima priznali kako su "poginuli".

"Ova je priča o pijanom Srbinu koji spasava turizam Egipta skokom na morskog psa bila toliko zanimljiva da je, priznajemo, i 'Jutarnji' pao na foru", objavio je zagrebački Jutarnji list.

RTS je priču o novinarskoj patki preneo 12. decembra, pod naslovom Da mi je biti pijani Srbin! 

Kako je ajkula postala patka! 

Sažetak priče Njuz neta, glasi:

Srpski turista je bio pod uticajem alkohola i skočio je sa stene u more i baš pravo na morskog psa, usmrtivši ga na licu mesta.

Iako je turist iz Srbije sasvim slučajno savladao opasnu životinju, ministarstvo turizma mu zahvaljuje u ime cele zemlje i svih turista koji se trenutno nalaze u Egiptu, što nas je spasao te napasti. Spasao nam je i turističku sezonu - javlja ministarstvo.

Egipatska obalska straža, čitave nedelje, neuspešno je pokušavala da uhvati morskog psa, no na kraju, glave mu je došao srpski turist koji je, posle burnog provoda, skočio u more. Prema dostupnim informacijama, turista se nalazi u bolnici, gde se oporavlja od preterane konzumacije alkohola.

Prijatelji 'junaka', Dragana Stevića, pričaju kako su do ivice stena došli da bi se fotografisali. Tada je, bez ikakvog povoda, Stević skočio u more. Kada je izronio, počeo je vikati prijateljima da je udario u nešto tvrdo i da je uganuo gležanj.

U znak zahvalnosti, nezvanično se saznaje, egipatska vlada će Draganu i njegovom prijatelju pokloniti vaučer za besplatno letovanje u Šarm el Šeiku, sledećih deset godina, a dobiće zvezde sa svojim imenima u Ulici srpsko-egipatskog prijateljstva.

Morski pas biće prepariran i poklonjen prirodnjačkom muzeju, pisao je Njuz net.

broj komentara 28 pošalji komentar
(četvrtak, 23. dec 2010, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

p

poz

(četvrtak, 23. dec 2010, 01:41) - anonymous [neregistrovani]

hehe

ja mislim da je srbin skocio na kita i ubio ga :)

(sreda, 22. dec 2010, 18:39) - anonymous [neregistrovani]

Niko kao mi

hilarious,stvarno me je nasmejala ova neverovatna prica. Samo steta sto nije istinita. U slucaju da je bila istinita "heroj" iz Srbije se ne bih oporavljao u bolnici,nego bi mu davali pomen.
Ziveli!

(sreda, 22. dec 2010, 17:13) - Srbin Ajkula [neregistrovani]

Ajkulicu

Srbin ajkula ubio ajkulu.

(sreda, 22. dec 2010, 17:08) - anonymous [neregistrovani]

odg. nije cudo

ha ha ha e to si u pravu, koliko sam sreo srba kad dodju u evropi ma nema toga a da ne kaze za drugu naciju al su bre ovi ruzni ha ha

(sreda, 22. dec 2010, 16:50) - Icarus [neregistrovani]

Slika?

Mogli ste da nadjete bar neku sliku na Srpskom ili pak na Engleskom jeziku.. Ovo na cirilici sve nesto...

(sreda, 22. dec 2010, 16:31) - Dare [neregistrovani]

sifra- pijana ajkula

Posle kazite da net nije sredstvo za manipulaciju i proturanje gluposti.
Ovoe smeshno mora se priznati,svka chast momci

(sreda, 22. dec 2010, 14:34) - anonymous [neregistrovani]

hi

pa vi ste profesinalci za to Srbi napravili patku od ajkule
bas tako bravo

(sreda, 22. dec 2010, 13:45) - anonymous [neregistrovani]

Bosanac

Možda Srbin iz Bosne, skakao na glavu?

(sreda, 22. dec 2010, 13:33) - Dejan [neregistrovani]

Bravo majstore

To samo srbin može posle 3-4 šljivovice bravo majstore
podsećame na vic kad se miš napije šljivovice pa kaže
"Delije ta mačka"