Nezapamćene poplave u Republici Srpskoj

Ogromne štete koje tek čekaju konačnu procenu, pomoć stanovništvu od 2,5 miliona konvertibilnih maraka i situacija koja se poravlja, osnovni su zaključci Republičkog štaba Civilne zaštite Republike Srpske, koji se sastao posle jučerašnjih poplava.

Republički štab Civilne zaštite na vanrednoj sednici u Banjaluci konstatovao je da se situacija u poplavljenim područijima Republike Srpske smiruje i da se voda povlači u odvodne kanale i korita, a da je pričinjena šteta velika.

Sednicom Štaba je presedavao premijer RS Milorad Dodik, a u njenom radu učestvovao je i predsednik RS Rajko Kuzmanović.

Govoreći o poplavama, koje su juče zahvatile zapadne delove RS, Dodik je rekao da do sada, u ovakvom obimu, nije zabeležena ova vrsta elementarne nepogode.

"Štab je utvrdio da je stanje ugroženosti bilo najkritičnije juče i da se situacija smiruje. Očekujemo da će se situacija bitno stabilizovati do vikenda", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je kazao da je vlada intervenisala sa 2,5 miliona konvertibilnih maraka pomoći ugroženim područjima, dodajući da je u ovom trenutku potrebno obezbediti 1.200 paketa hrane i vode, više od 4.000 ćebadi, 1.000 kanistera za vodu i 300 kreveta za smeštaj ljudi koji su morali da budu evakuisani zbog poplava.

"Tokom noći najveći stepen ugroženosti zadržao se na području Modriče, kao i Bijeljine u naselju Janja, gde je došlo do dodatnog ugrožavanja stanovništva na tom prostoru", rekao je Dodik.

On je potvrdio da je saobraćaj na putnim pravcima Bijeljina - Zvornik, Bijeljina - Brčko, Derventa - Prnjavor i Modriča - Doboj delimično obustavljen.

Ističe da je juče reka Vrbanja bila najviša do sada i da su padavine uzrokovale ogromne štete na privrednim objektima i poljoprivredi.

Štete u poljoprivredi su, kazao je premijer, ogromne i biće moguće utvrditi ih narednih dana, kada se stabiluzuje stanje da na terenu i izađu stručne ekipe za procenu šteta.

Štab je zadužio sve nadležne institucije, republičke robne rezerve da se angažuju, zajedno sa Crvenim krstom, kako bi se utvrdili operativni planovi pomoći u okviru Direkcije za robne rezerve i Direkcije za puteve RS.

"Konstatovali smo da nije bilo ugrožavanja javnog reda i mira niti stradalih u elementarnim nepogodama, te da je bio visok stepen solidarnosti ugroženog i neugroženog stanovništva, kao i efikasan nivo rada lokalnih struktura vlasti i štabova civilne zaštite", rekao je Dodik.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 24. jun 2010, 13:33) - Саша [neregistrovani]

Информација

Као прво, да захвалим РТС-у што је становништво Србије, макар и са малим закашњењем, информисала о незапамћеној катастрофи која је задесила Републику Српску.Да информишем људе да је пруга и код Челинца такође у прекиду. Возови за Добој и Сарајево прекјуче и јуче( колико знам) нису радили никако, а данас раде уз пресједање на аутобус између Бањалуке и Добоја.Молимо се Узвишеном Господу да се ово НИКАД, НИГДЈЕ И НИКОМЕ НЕ ПОНОВИ.

(četvrtak, 24. jun 2010, 08:27) - anonymous [neregistrovani]

Nezapamceno

Od ovakve poplave zaista nije bilo spasa, ljudski faktor stvarno nema nista sa ovim. Ovo je nezapamceno. Pruga od Samca do Doboja je i dalje u prekidu, na toj deonici putnike vozova Sarajevo-Beograd i Beograd-Sarajevo prevoze autobusi.

(četvrtak, 24. jun 2010, 07:25) - Covo [neregistrovani]

RS

Poplave kakve se ne pamte, kisa koja je padala bez prekida toliko sati je jedini krivac a sva sreca da nema ljudskih zrtava.
Teslic i okolna sela, stvarno nezapamceno i da se nikad vise ne ponovi.

(sreda, 23. jun 2010, 22:53) - anonymous [neregistrovani]

...

Kakvi nasipi? Postojali su, ali ti nisi vidio ovaj užas. Ovolika katastrofa se ne pamti. Ljudski faktor nema veze sa tim. Ogromne padavine... niko ne bi bolje reagovao!

(sreda, 23. jun 2010, 18:07) - anonymous [neregistrovani]

nasipi?

Kako je moguce da nisu izgradjeni kanali, svakih 10 dana neke poplave u Srpskoj? uzas....