Tompson oslobođen, Srbi i Jevreji ogorčeni

Nevladine organizacije Srba i Jevreja u Hrvatskoj osudile odbacivanje krivične prijave protiv Marka Perkovića Tompsona. Tužilaštvo odluku pravda činjenicom da pevač nije pozdravljao ustaškim pozdravom, već da se pozdrav čuo iz pozadine.

Nevladine organizacije Srba i Jevreja u Hrvatskoj osudile su odbacivanje krivične prijave protiv pevača Marka Perkovića Tompsona.

Županijsko tužilaštvo u Zagrebu je prijavu odbacilo uz ocenu da na koncertu 30. maja prošle godine Perković nije koristio ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Tužilaštvo je, bez sprovođenja adekvatne istrage, ocenilo da pevač tokom koncerta nije pozdravljao ustaškim pozdravom, već se pozdrav čuo iz pozadine, na početku pesme kao da je snimljen na matricu.

Odbačene su i prijave, podnete protiv nepoznatih lica, koja su nosila ustaške oznake. Tužilaštvo je priznalo da je takvih lica bilo i da su ona manifestovala moralno neprihvatljivo ponašanje, ali ne u meri da bi to bilo okarakterisano kao krivično delo.

U zajedničkom saopštenju "Zajednica Srba u Hrvatskoj" i jevrejska organizacija "Margelov institut" iz Zagreba ističu da su 11. maja podneli predlog optužnice protiv Tompsona i više nepoznatih lica zbog krivičnih dela na koncertu održanom 30. maja prošle godine u Zagrebu.

Organizacije navode da su na koncertu izvođene pesme sa službenim ustaškim pozdravom, da je korišćen ustaški pozdrav i da se pozivalo na ubistva Srba, uz prisutnu ustašku ikonografiju i vređanje službene zastave Hrvatske uz koju su isticane ustaške zastave.

Predlog optužnice usledio je nakon odbacivanja krivične prijave koju su "Zajednica Srba", "Margelov institut" i "Udruženje mladih antifašista Zagreba" podneli 24. jula prošle godine, a koju je Županijsko tužilaštvo u Zagrebu odbacilo u decembru.

"Nesankcionisanjem grupa koje propagiraju ustaški zločinački režim i pozivaju na ubistvo jedne zakonom i ustavom štićene nacionalne manjine šalje se poruka, da se takvo ponašanje toleriše od strane hrvatskog sudstva", ističu organizacije.

"Smatramo da hrvatsko pravosuđe treba i mora oštro reagovati na takve pojave masovnog i otvorenog iskazivanja filoustaštva, naročito kad je ono javno i kad se koristi u svrhu zastrašivanja i upućivanja pretnji hrvatskim građanima srpske nacionalnosti", navodi se u saopštenju.

Saopštenje se završava pozivom hrvatskom pravosuđu da učini sve da se takvo ponašanje efikasno suzbije. Manjinske organizacije ističu da će o ovom negativnom sudskom rešenju upoznati međunarodne faktore i evropske institucije.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 13. maj 2009, 17:15) - anonymous [neregistrovani]

kontra

Ste ce taj tompson kako mu vec ide ime vamo kaze da ne podrzava ustase a na njegovim koncertima se nose ustaski simboli mislim da je to sramota za Hrvatsku .A sta reklamira ustase daj jedan razuman razlog za ustase imali su politiku proterati sve sto nije hrvatsko ako je to popularno vi jos zivite u 7 veku

(utorak, 12. maj 2009, 23:35) - anonymous [neregistrovani]

savet


Posaljite tuzbu evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

(utorak, 12. maj 2009, 21:06) - anonymous [neregistrovani]

Tomsomina

Svaka cast Jovice,bilo bi suvisno bilo sta ovdje dodat.

(utorak, 12. maj 2009, 19:58) - Jovica [neregistrovani]

Tomsomina

Jadan je to pevac koji se vadi na fasizam.Kupuje taj sloj publike, a jadna je i publika koja ga slusa.

(utorak, 12. maj 2009, 18:40) - PEPI [neregistrovani]

kontra

Vama treba zahvaliti, jer što ga više spominjete, blatite i tužakate, sve je veči broj pristalica Thomsona, i svega onoga što je vama trn u peti. I što sad? Radite i dalje tako, Thomson ima sve bolju reklamu, i to badava.