Prizivanje novog Dejtona ugrožava BiH

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić poručio da svako prizivanje "Dejtona dva" predstavlja poigravanje sa stabilnošću BiH. Ovoj zemlji treba unutrašnji dijalog jer je umorna od eksperimenata, rekao Špirić.

Svako prizivanje "Dejtona dva" predstavlja poigravanje sa stabilnošću BiH, poručio je predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Mevlutu Čavušoglu.

"Tokom sastanka upoznao sam Čavušoglua sa situacijom u BiH, napretku i zastojima na evroatlantskom putu. Zamolio sam da se pomogne BiH kada je reč o liberalizaciji viznog režima", rekao je Špirić.

Špirić je rekao da je BiH ispunila više od 90 odsto obaveza prema Savetu Evrope i da je vreme da se iz statusa monitoringa pređe u status demokratskog dijaloga sa Savetom Evrope.

Nikola Špirić je rekao da nikom u BiH ne bi trebalo da smeta da neko lobira za BiH, jer je to interes svih u zemlji, kako Republike Srpske tako i Federacije BiH.

"Međutim, ukoliko neko lobira da dođe do promene okvirnog mirovnog sporazuma, a ne zna šta drugo nudi, to je igra bez jasnog rezultata. A BiH je umorna od eksperimenata i ovoj zemlji treba unutrašnji dijalog, a ne dijalog sa međunarodnim adresama koje ponekad stvaraju cirkus od BiH", rekao je Špirić.

Čavušoglu će i danas boraviti u Sarajevu, gde će imati više sastanaka sa političkim liderima u BiH.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 04. mar 2010, 00:12) - anonymous [neregistrovani]

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ništa ne treba da se mijenja! Ako je Evropi stalo do toga da čačka mečki po 1000. put, onda treba već jednom da prestane to da radi! Dejton je potpisan, svi su pristali na to, stavili svoj potpis i to NE SMIJE da se dira! BiH ima i previše nadležnosti na osnovu kojih može sasvim normalno da funkcioniše! Ima više nadležnosti na centralnom nivou nego mnoge zemlje članice EU, pa i više od Belgije koja je sjedište Evropske unije! Dosta više sa tim! Republika Srpska je dala sve što je mogla! Nema više! Ako hoćeš ovako, kako si potpisao, ako nećeš, svako sebi i molim lijepo! Nama je Srpska preča od Evrope!!!

(sreda, 03. mar 2010, 21:39) - anonymous [neregistrovani]

jako pametno

jako pametno kad bi se ti pitao.

(utorak, 02. mar 2010, 18:54) - anonymous [neregistrovani]

da...da

evo zapravo uzroka rata u bih...tvrdoglavo teranje na jednu stranu...svoju...bilo bi i sad rata kada bi zapad uradio ono sto je uradio 1991 i 1992...stao na jednu stranu...tu bi bila repriza i to jos krvavija...sada je zapad oprezan a nije vise u modi napadati srbiju..prema tome opusteno..pritisaka ce biti,ali dejtona dva nece i ne sme...muslimani misle da biljka koja je rasla 1992 opet rast...ne raste ljudi,sada je druga vegetacija u modi...ajde malo prst na celo...nije vise zapad uz vas...sada je izbalansirao stav....

(utorak, 02. mar 2010, 18:46) - democratis [neregistrovani]

eksperimentisu ???

Ovaj je dobar. Svet pokusava da sprovede sve do sada poznate procese a ovaj to naziva eksperimentima. Ocigledno da je nemoguce primeniti normalne stvari u BiHu... :(

(utorak, 02. mar 2010, 17:20) - anonymous [neregistrovani]

Odlucnost

Treba se odluciti konacno za opciju samoopredeljenja. Nemora niko da nas prizna, ali tako cemo se izolirati od vehabiluka iz Sarajeva i krenuti napred ka boljem sutra. Ne cekajte one sto su navikli da im se daje i da kukaju bolan, jadan, itd.

(utorak, 02. mar 2010, 16:24) - anonymous [neregistrovani]

Ustav BiH

Najveći problem u BiH je neprihvatanje Ustava BiH (Anex 4. dejtonskog mirovnog sporazuma). Naime, apsurno je da političari iz Sarajeva neprekidno zagovaraju, lobiraju i ucjenjuju u pogledu promjene Ustava BiH, a da pri tome neće da priznaju postojanje tog istog Ustava. Ako nešto ne postoji kako ga možeš promijeniti. Kad-tad doći će vrijeme da sarajevska politička oligarhija prizna da jedini okvir u kome se može kretati je Dejtonski mirovni sporazum.

Uvjeren sam da će onog trenutka kada shvate da je teritorijalna podjela u BiH definitivna, a samim tim i postojanje Srpske neupitno, oni sami početi da razgrađuju zajedničke organe. Ne treba zaboraviti da rad zajedničkih oragana finansira sa 2/3 Federacija BiH, a 1/3 Srpska. Treba samo izdržati ove pritiske za koje smatram da su među poslednjim.

(utorak, 02. mar 2010, 15:06) - Жаровит [neregistrovani]

Федерација и кантони

Нема никакгвог ваљаног разлога да се суштински мења Дејтонски споразум. Једино што је могуће је да се Федерација подели на хрватски и муслимански део, смање кантони итд. Увести дистрикт Сарајево у којем живе и Срби и Хрвати, и дистрикт Мостар у коме поред муслимана ихрвата живе Срби. Све је то изводљиво у оквиру Дејтонског споразума. Српска да врати надлежности које јој припадају по Дејтонском споразуму и тачка.

(utorak, 02. mar 2010, 14:56) - anonymous [neregistrovani]

prihvatanje

ja isto tako mislim da je problem sto srbi u BIH ne prihvataju BIH, dovoljno je samo poslusati komentare dodika, i svima je sve jasno, kako onda ocekivati od drugih da prihvataju RS.... dejeton je takav, ili sve ili nista, dakle, rs, ali samo u BIH i mirna Bosna i Hercegiovina!

(utorak, 02. mar 2010, 14:32) - anonymous [neregistrovani]

referendum

Ako muslimanima ne odgovara dejton koji je osnov mira, onda treba razmotriti svrsishodnost ostajanja Srpske u BIH

(utorak, 02. mar 2010, 12:54) - M.B.Stuttgart [neregistrovani]

Tvrdoglavo!

Pa problem je u tome sto muslimani nece da prihvate RS, i zato se prica uvek u krug. Treba da se postavi konacno pitanje dali hocete dogovor o funkcionisanju zemlje ili ne sve ostalo je suvisno i za Srbe nepotrebno. Naprotiv treba razmotriri buducnost RS u BiH!!!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">