Mesić pomilovao zlikovca

Predsednik Hrvatske pomilovao Sinišu Rimca, osuđenog na osam godina zatvora zbog ubistava u Pakračkoj poljani. Rimac poznatiji javnosti po ubistvu dvanestogodišnje Aleksandre Zec, što je i sam priznao, podseća Jutarnji list.

Bivšem pripadniku rezervnog sastava MUP-a Hrvatske Siniši Rimcu (36), osuđenom na osam godina zatvora zbog ubistva u Pakračkoj poljani, hrvatski predsednik Stjepan Mesić skratio je kaznu za godinu dana, piše Jutarnji list.

Siniša Rimac je poznatiji javnosti kao ubica dvanestogodišnje Aleksandre Zec. On je, to ubistvo, iz decembra 1991. godine, priznao, podseća zagrebački dnevnik.

Pored Rimca, za ubistvo porodice Zec, Marije, Aleksandre i Mihajla, 7. decembra 1991. godine, odgovorni su i Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Snježana Živanović, članovi sastava rezervne policije pod komandom Tomislava Merčepa, poznati kao "merčepovci".

Smatra se da su "merčepovci" odgovorni za progon i likvidicaju više porodica zagrebačkih Srba, tokom rata u Hrvatskoj, među kojima i porodice Zec.

Rimac i njegovi sačesnici su se, pomenutog dana, oko 23 sata dovezli pred stan porodice Zec u Poljaničkoj ulici u Zagrebu. Probudili su Mihajla Zeca i naredili mu da se hitno obuče i pođe sa njima. Zec se uplašio i pokušao da pobegne. Ubijen je na licu mesta.

Mihajlovu suprugu Mariju i ćerku Aleksandru, koje su videle ubistvo, odvezli su do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu, kod Zagreba. Pripadnici rezervnog sastva MUP-a koji su tamo bili stacionirani, tu su ih likvidirali.

Vrhovni sud Hrvatske je nepobitno ustanovio da je Rimac lično učestvovao u likvidacijama srpskih civila krajem 1991. godine.

Petorica bivših pripadnika rezervnog sastava MUP-a Hrvatske, optuženi su u slučaju "Pakračka poljana" i osuđeni za ubistvo jednog muškarca, protivpravno lišavanje slobode i iznudu nad trojicom zagrebačkih Srba krajem 1991. godine.

Pored Rimca, osuđeni su, već pomenuti, Suljić i Mikola. Najdužu kaznu, od 10 godina, dobio je Suljić. Rimac je osuđen na osam godina, dok je Mikola, kao pomagač, dobio pet godina zatvora.

Počinioci priznali krivicu

Nekoliko dana posle ubistva porodice Zec policija je uhapsila počinioce, koji su pred istražnim sudijom priznali krivicu.

U julu 1992. godine Okružni sud u Zagrebu proglasio je "merčepovce" nevinima zbog nedostatka i nezakonito prikupljenih dokaza. Ključni su bili zapisnici sa saslušanja, u kojima su počinioci detaljno opisali likvidaciju porodice Zec, proširujući svoje iskaze i na neke druge torture i mučenja koja su počinili.

Iskaze su svojeručno potpisali i zbog toga su, pravno gledano, oslobođeni. Istražni sudija po zakonu nije imao pravo da saslušava osumnjičene bez prisustva advokata, pošto su bili osumnjičeni za kvalifikovano, a ne obično ubistvo. Zbog toga su njihova priznanja dobila status neprihvatljivih dokaza.

Sudsko veće Okružnog suda donelo je odluku je da ostali prikupljeni dokazi nisu dovoljni da se kazne osumnjičeni.

Za tu proceduralnu grešku, zbog koje iskazi nisu korišćeni u postupku, javnost i mediji optuživali su Vladimira Šeksa, koje je u to vreme bio javni tužilac republike Hrvatske.

Preživeli članovi porodice Zec, ćerka Gordana i sin Dušan, žive u Banja Luci. Vlada Hrvatske im je, 2004. godine, dodelila 200.000 evra kao "pomoć za podmirivanje dotadašnjih troškova života, jer su kao maloletna deca ostali bez roditelja i bez ikakvih sredstava za život".

Predsednik Mesić je tada izjavio da je hrvatska država bila dužna da pomogne preživelim članovima porodice Zec, "jer za taj grozni zločin niko nije odgovarao, što je dokaz nefunkcionisanja pravosuđa".

broj komentara 24 pošalji komentar
(subota, 09. jan 2010, 19:26) - nishlijka [neregistrovani]

katastrashno

kakav licemer je ovaj mesic majko moja...

(petak, 08. jan 2010, 20:33) - anonymous [neregistrovani]

trag

Ovo nije bio obican zlocin - ako to i jedan zlocin moze biti. Ovo je bio ratni zlocin. Slazem se da svaki covek ima pravo na pokajanje, ali mora da plati cenu. On sa 36 godina moze da zasnuje porodicu i zivi normalno - koliko mu savest bude dozvolila. Devojcica koju je ubio samo zato sto je bila Srpkinja nece nikad vise. Skracivanje kazne od strane predsednika je neprimereno, steti i zrtvi ali i zlocincu. Da je odsluzio kaznu do kraja, bar bi bio miran sa te strane. Ovako su oci javnosti opet uprte u njega. Da li biste mu Vi dali ruku svoje kceri? A o Mesicevom potezu - "Ne veje sneg da prekrije breg, no sve zveri svoj trag da pokazu!"

(petak, 08. jan 2010, 11:39) - djoka [neregistrovani]

horor

ovo je uvreda za sve srpske zrtve

(petak, 08. jan 2010, 02:14) - Vicko [neregistrovani]

mEesic

Ne znaju sta rade oprosti im Boze.

(petak, 08. jan 2010, 01:14) - anonymous [neregistrovani]

Iz Hrvatske

Skraćivanje kazne Rimcu za jednu godinu sigurno je imalo neke razloge: taj je dečko imao 17 godina kad je počinio gnjusan zločin i ubio jednu nevinu djevojčicu,tek malo mlađu od njega samog, malu Aleksandru Zec.Za taj čin nema nikakvog opravdanja,nema isprike,nema zaborava.Počinitelj se rukovodio samo jednom činjenicom:mala Aleksandra bila je Srpkinja.Njemu je to bilo dovoljno,jer mu ništa nije bilo važnije od domovine. Vrijeme je teklo,a mladi Rimac je priznao zločin jer je napokon odrastao,sazrio,shvatio zlo koje je počinio.Želim vjerovati da je otkrio kako se domovina može silno voljeti tako da se nikoga ne ubija,ne vrijeđa,ne omalovažava,ne mrzi samo zato što je druge vjere,nacionalnosti,boje kože.Želim vjerovati da su ga godine u zatvoru naučile poštovati svaki život.Želim vjerovati da se pokajao i da se kaje i da će se kajati do kraja života. Želim vjerovati da je u zatvoru postao bolji čovjek i da s 36 godina koliko sad ima može to i dokazati. Isto tako želim vjerovati da su komisija za pomilovanje i predsjednik Mesić ispravno procijenili da godina dana kraće u zatvoru neće umanjiti ni užas ovog zločina ni učinak zatvorske kazne na mladog Rimca. Jedan je naš pjesnik napisao povodom obaranja dva JNA aviona iznad Šibenika: Oprosti mi,Bože što sam se toliko veselio da nisam ni pomislio na čovjeka koji je u njemu izgorio.

(petak, 08. jan 2010, 00:43) - anonymous [neregistrovani]

Nije nego poslije Božića

Ta je vijest bila u prvom redu za Hrvatsku i izašla je nakon Božića,jer je 7.siječnja za Hrvate radni dan s tim da svi naši građani koji slave Božić po julijanskom kalendaru imaju pravo na blagdan. 7.siječnja naši pravoslavni vjernici ne rade.

(petak, 08. jan 2010, 00:29) - anonymous [neregistrovani]

realnost

Treba oprostiti mesicu za ovakve ispade.Ipak je on stariji covek koji jos uvek zivi u nekom svom tripu

(četvrtak, 07. jan 2010, 22:59) - anonymous [neregistrovani]

Mesic

Za svaku osudu.

(četvrtak, 07. jan 2010, 20:01) - anonymous [neregistrovani]

bravo

Svaka cast na komentaru!

(četvrtak, 07. jan 2010, 20:00) - Igor [neregistrovani]

???

Ne shvatam ovaj Mesicev potez,jer je on bio prvi koji je ostro govorio i osudjivao hrvatske ratne zlocince,a pogotovu slucaj Zec. Ne shvatam.....