Srbija pozdravlja vraćanje prava "izbrisanim"

Najava Slovenije o konačnom vraćanju prava za oko 30.000 građana, uglavnom srpskog porekla, veoma dobra i optimistička, smatra državni sekretar za dijasporu Miodrag Jakšić.

Državni sekretar za dijasporu Miodrag Jakšić ocenio je kao veoma dobru i optimističku izjavu predsednika Spoljnopolitičkog odbora slovenačkog parlamenta Ive Vajgla da će "izbrisana lica" dobiti dokumente i biti obeštećena.

"Reč je o oko 30.000 ljudi, mahom Srba, koji su februara 1992. godine izbrisani iz državnih registara, čime su na nezakonit način formalno prestali da postoje", rekao je Jakšić.

Jakšić je podsetio da su "izbrisani" osobe koje su imale prijavljen stalni boravak u Sloveniji i državljanstvo neke druge republike SFRJ, a kojima su oduzeta sva prava jer u predviđenom roku nisu predali zahtev za slovenačko državljanstvo.

Ustavni sud Slovenije je 2000. godine presudio da je odluka doneta neustavno i da tim građanima prava treba vratiti što do danas nije potpuno ostvareno.

"Prethodnih godina smo uz saradnju sa našom dijasporom u Sloveniji u cilju rešavanja problema "izbrisanih" imali niz aktivnosti i inicijativa prema slovenačkoj državi i evropskim pravosudnim organima", naveo je Jakšić.

Jakšić je izrazio nadu da će konačno u skladu sa odlukama Ustavnog suda Slovenije i preporukama evropskih institucija "izbrisani" ponovo dobiti sva građanaska prava, čime će se ubrazati i poboljšati saradnja Srbije i Slovenije i u svim drugim oblastima.

Vajgl je juče u Begradu izjavio da će biti ubrzani pregovori o zaključivanju Sporazuma o socijalnom osiguranju sa Srbijom i da će takozvana "izbrisana lica" dobiti dokumenta i biti obeštećena.

Vajgl je u razgovoru sa predsednikom Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije Dragoljubom Mićunovićem rekao da je "nova slovenačka vlada više okrenuta saradnji sa zemljama regiona, a posebno sa Srbijom".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво