Mirni protesti migranata na grčko-makedonskoj granici

Na graničnom prelazu Idomeni u toku su protesti migranata koji traže da im se dozvoli da uđu u Makedoniju. Tamo je blokirano više od 5.000 izbeglica, saopštila je grčka policija.

Migranti kažu da nemaju hranu i da ne mogu više da izdrže, s obzirom na to da se neki od njih nalaze u kampu više dana. Policija ne reaguje, ali su pripremili štitove. 

U Grčkoj se trenutno nalazi oko 20.000 izbeglica, a njihov broj se na graničnom prelazu sa Makedonijom alarmanto povećava, saopštilo je grčko ministarstvo za migracijsku politiku.

Kako prenose makedonski mediji, tranzitni centar Idomeni je dostigao svoj pun kapacitet i tu 4.000 izbeglica čeka na ulazak u Makedoniju, dok ih se još oko 1.500 nalazi u obližnjem mestu Polikastro na benzinskoj stanici.

Izbeglice koje su stigle do granice sa Makedonijom pored žičane ograde koja treba da ih spreči da pređu granicu organizuju proteste i traže od makedonske vlade da ih pusti da prođu, kako bi stigli do zemalja Evropske unije u koje su se uputili.

U Makedoniji su, prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, dozvolu za ulazak juče dobila 22 državljanina Sirije i Iraka.

Grčke vlasti izbeglice i migrante smeštaju u kampove u Atini i Solunu, ali ih više hiljada ima i u kampovima i sportskim salama u gradovima na putu prema severu.

Mnogi od njih ignorišu savete policije i peške kreću prema graninici sa Makedonijom.

Na auto-putu "Ignacija", koji vodi od Soluna, mogu da se vide stotine migranata koji žele da stignu što bliže do granice, kako bi nastavili putovanje ka zemljama Evropske unije.

Istovremeno na grčka ostrva pristižu novi migranti. Na Rodosu, Kastelorizu, Lerosu i Kosu se nalaze 482 migranta, na Lezbosu njih 1.766 čeka da pođe prema kopnu, dok se na Hiosu nalazi 498 izbeglica i migranata.

U Srbiju, tokom jučerašnjeg dana, nije ušao niko. Na makedonskoj teritoriji, u Đevđeliji i Tabanovcima, trenutno je oko 900 izbeglica, koje čekaju da Srbija za njih otvori granicu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 27. feb 2016, 23:23) - anonymous [neregistrovani]

@ Фарса

Odlicno zapazanje. Koliko ima Srba kojima je hladno pa ne uzimaju pasos u ruke i traze azil...

(subota, 27. feb 2016, 18:13) - anonymous [neregistrovani]

Sve je to deo podlog plana za osvajanje hriscanske Evrope

I ide im od ruke vidi se.

(subota, 27. feb 2016, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

Фарса

Илегални, чисто економски мигранти! Нека се врате одакле су дошли.

(subota, 27. feb 2016, 14:39) - anonymous [neregistrovani]

ovo su ciste izbjeglice a ne migranti....

I cemu pogresni termini.....gdje oni dodju trebaju sve.....a I sami znate koliko sve kosta....

(subota, 27. feb 2016, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

Ocu i ja u Njemacku

Molim mama Angelu da mi da posao od 2000e i ja cu se snadjem.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">