I Makedonija priznala nezavisnost Kosova

Makedonija, svega nekoliko časova nakon Crne Gore, priznala nezavisnost Kosova. Vlada potvrdila odluku parlamenta. Potezi Podgorice i Skoplja "koordinisani".

Makedonska vlada potvrdila je odluku parlamenta da ta država prizna nezavisnost Kosova, svega nekoliko časova pošto su takav potez načinile i vlasti u Podgorici. Odluci prethodili ozbiljni diplomatski pritisci SAD i poruka američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa da će "Vašington izuzetno ceniti ukoliko Makedonija ubrzo prizna nezavisnost Kosova".

"Posle odluke parlamenta, vlada je odlučila da prizna nezavisnost Kosova", rekao je makedonski ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski, nakon vanredne sednice vlade, naglašavajući da će "ovakav potez imati pozitivan uticaj na čitav region".

"Ova odluka nije uperena protiv bilo koga", rekao je Milošoski, tražeći "razumevanje" srpskih vlasti u vezi odluke o priznavanjeu nezavisnosti Kosova.

Koordinacija Skoplja i Podgorice 

Vlade Makedonije i Crne Gore, nakon odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova, izdale su zajedničko saopštenje u kojem se navodi da je "takav potez rezultat iscrpne političke procene", te stava da plan nekadašnjeg finskog predsednika Marti Ahtisarija predstavlja osnovu za pronalaženje trajnog rešenja, kao osnove za stabilnost regiona i njegovu evropsku perspektivu.

"Polazeći od činjenice da su se kosovske institucije obavezale da će u celosti sprovesti principe i odredbe predviđene planom specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za rešavanje statusa Kosova, dve zemlje podržavaju izgradnju demokratskih institucija na Kosovu u funkciji izgradnje višenacionalnog društva u kome će biti garantovana prava svih etničkih zajednica na kulturan, verski i jezički identitet", navodi se u zajedničkom saopštenju Podgorice i Skoplja.

Odluka makedonske vlade i parlamenta, Sobranja, suštinski predstavlja pokušaj da se ova mala balkanska država izbavi iz gomile problema proisteklih iz sporih reformi, koje su usledile nakon albanske pobune 2001. godine i 17 godina dugog spora oko imena sa susednom Grčkom, koja je i sprečila prijem Makedonije u NATO.

Prethodno, prilikom glasanja u parlamentu, rezoluciju kojom se otvaraju vrata nezavisnosti Kosova podržalo je 85 poslanika, jedan je glasao protiv i 16 je bilo uzdržano.

Makedonska vlada je konačan korak u procesu priznavanja Kosova "preduzela u koordinaciji sa Podgoricom", koja je državnost Kosova priznala svega nekoliko časova ranije, nakon čega je crnogorska ambasadorka u Beogradu Anka Vojvodić proglašena za "personu non grata".

Priznavanje nezavisnosti, realno rešenje 

"Status Kosova je već dugo vremena jedan od ključnih problema koji je stvarao ozbiljne političke probleme u regionu, nestabilnost i oružane konfrontacije...Priznavanje nezavisnosti Kosova je realno rešenje za krize u regionu", navodi se u dokumentu koji su parlamentu uputile dve najznačajnije partije makedonskih Albanaca, Demokratska partija Albanaca Menduha Tačija i Demokratska integrativna unija nekadašnjeg vođe pobunjenika Ali Ahmetija.

Tači je inicijativu albanskih partija objasnio rekavši da "nezavisno Kosovo nije samo albanski projekat, već inicijativa SAD, EU i NATO".

Poslanici makedonskog parlamenta uputili su vladi predlog rezolucije o priznavanju nezavisnosti Kosova, te se od Gruevskog i ministara očekuje da se izjasne da li je takav potez u skladu sa nacionalnim interesima Makedonije.

Prvobitni dokument o izjašnjavanju parlamenta o nezavisnosti Kosova pretrpeo je samo manje izmene, uključujući i formulaciju da se Skoplje odlučilo na ovaka potez "posle dobijanja garancija Kosova da će priznati Makedoniju pod ustavnim imenom, koje će biti upotrebljavano u bilateralnim i međunarodnim odnosima".

Priznavanje nezavisnosti Kosova jedina je tema oko koje se slažu rivalske partije makedonskih Albanaca, obzirom da su njihovi odnosi, još od demolitarizacije podružnice OVK u Makedoniji 2001. godine, prilično napeti i, neretko, praćeni ozbiljnim obračunima.

Dogovor o održavanju hitne sednice postigli su  šefovi svih poslaničkih grupa na sastanku s predsednikom parlamenta Trajkom Veljanovskim, a pošto su zajednički predlog rezolucije podnele Demokratska unija za integraciju Alija Ahmetija, Demokratska partija Albanaca Menduha Tačija i Nova demokratija Imera Selmanija.

Albanci čine oko četvrtinu od ukupno dva miliona stanovnika Makedonije.

broj komentara 82 pošalji komentar
(četvrtak, 12. feb 2015, 18:12) - Srbin [neregistrovani]

Bas tako

Jeste pravi put teži i Srbi su ga uvek birali ali vi ste izabrali onaj laksi,vi ste nam Braća ali sam samo hteo da odgovorim na ovo :)

(sreda, 18. feb 2009, 06:53) - makedonec [neregistrovani]

Pozdrav do braca Srbe

priznavanje na kosovo e necovecno zatoa sto kosovo -je-bilo-i sekogas ce bide srpsko ali zapadot(us,eu,nato.......)e edna golema i mnogu korumpirana azdaja koja vlada so 95% od svetot,i ne znam kako makedonskite politicari mozat da pomislat na toa koga i samite znaat deka ako kosovo go zemat siptarite nie sme sledeci,ALI BRACO SRBI 500 GODINA SMO NOSILI TURKE NA VRAT I SMO IZDRZALI TO PA ZATO BUDITE JAKI JER ISTINSKI PUT JE TEZAK I NAPORAN ALI UVEK POBEDJUJE.pa zatoa POMOZI BOZE,

(subota, 11. okt 2008, 00:01) - anonymous [neregistrovani]

Stav Beograda

Bravo,majstore!Svaka cast :)

(petak, 10. okt 2008, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

Македонско НЕ за Косово

Makedonija je pod jakom pristiskom. Ova odluka donesenja je pod jakom domacem pritiskom od Albanaca i spoljni od EU i SAD. Makedonija je jadna i nemocna da uradi ono sto Makedonci hocu.
Srbija niksd da ne zaboravi da Makedonci su njihova prva braca!

(petak, 10. okt 2008, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

Jas sum za priznavanje na Kosovo

Mnogu pameten i korekten komentar ja sum albanec od skopje ziveam vo svajcaria imam mnogo priateli srbi makedonci i ponekogas razgovarame za ovakvi temi kosovo srbia nie mnogo se razumeeme i site sma edno mislenje da ne treba da se mrzime megu sebe srbi makedonci albanci zasto toa ne nosi nigde nie ziveeme vo balkanot i od tamu nema kade da si odime i morame da zivime zaedno nie treba da rabotime za da bideme pak vo edna drzava koja ke se vika Obedineti Evropski Drzavi.Hvala

(petak, 10. okt 2008, 11:18) - cernozemski [neregistrovani]

Македонско ДА за Косово

Na 9 oktomvri 1934 go ubivme srpskiot kral vo Marsej na 9 oktomvri 2008 go priznavme Kosovo.
VMRO Forever

(petak, 10. okt 2008, 11:12) - anonymous [neregistrovani]

Kosmet.blog.com.mk

kosmet.blog.com.mk - Makedonci protiv priznanje Kosova...

(petak, 10. okt 2008, 10:57) - anonymous [neregistrovani]

Radost za 24 casa.

Ovim priznavanjem su prijatelji Nezavisnog Kosova porucili Srbiji:
"I mi konja za trku imamo"

(petak, 10. okt 2008, 10:49) - anonymous-gjilani [neregistrovani]

To je politika

Kad ne bi priznala makedonija kosovu bila bi ugrozena od srbije,jer srbija nemoze da prezivi bez sukoblavanje,a makedonci kao narod su najslabi na balkanu!

(petak, 10. okt 2008, 10:40) - bojan [neregistrovani]

Kosovo

Kosovo

To je vec pocetak priznanje naj novom drzavu na svetu "Kosova", rano ili kasno i Serbija ce priznati Republiku Kosova.

i prvom prilikom ga sutra povratiti...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">