Čitaj mi!

Sijarto: Milanoviću, ostavi Srbe i Mađare na miru

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto poručio je hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću da ostavi i Srbe i Mađare na miru, da vlade Srbije i Mađarske nikada nisu imale dogovor oko smera u kojem će se kretati migranti, te da predizbornu kampanju vodi unutar Hrvatske.

"Razumem da je u Hrvatskoj već počela predizborna kampanja, pa imam samo jedan zahtev hrvatskom premijeru, a to je da nas ostavi na miru. I Srbe i Mađare po tom pitanju. Mi nećemo da glasamo na hrvatskim izborima i nas ne mora da uverava u bilo šta, već neka predizbornu kampanju vodi unutar granica Hrvatske"”, rekao je Sijarto u intervjuu za Tanjug.

Upitan da li su tačne optužbe Milanovića da Mađarska i Srbija imaju dogovor da usmeravaju migrante u Hrvatsku, Sijarto tvrdi da Mađari nikada nisu imali konsultacije o tome u kom smeru će migranti iz Srbije ići.

"“Nikada nismo imali dogovor sa Vladom Srbije oko rute migranata. Niti bilo šta vezano za Hrvatsku. Zašto bi to radili? Kad se sretnemo sa članovima Vlade Srbije ili premijerom Aleksandrom Vučićem, pričamo o našoj saradnji a ne o Hrvatskoj, zašto bi"”, rekao je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije je istakao da je ultimatum koji je Hrvatska postavila srpkim vlastima, da ako ne pošalju migrante u Mađarsku, Hrvatska neće da otvori granične prelaze, apsolutno protiv evropskih vrednosti, solidarnosti i ponašanja.

Na pitanje da li bi Hrvatska zbog toga mogla da bude kažnjena od EU, on je odgovorio:

“"Oni se ne ponašaju u skladu sa EU pravilima, sa Dablinskim pravilima. Hrvatska i ne registruje migrante koji ulaze na njihovu teritoriju, i ne ponašaju se u skladu sa međunarodnim konvencijama, prema kojima bi EU trebalo da tretira migrante. Oni ih samo dostave Mađarskoj”", rekao je Sijarto.

Sijarto je rekao da sada čeka da se završi predizborna kampanja u Hrvatskoj.

“"Nadam se da će tada nivo emocija biti niži, kao i da će se nakon izbora sledeći premijer Hrvatske baviti Hrvatima a ne Mađarskom”", rekao je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije podseća da je pre nekoliko nedelja rekao da su politički odnosi Mađarske i Hrvatske dobri, ali je, kako sada primećuje, “očigledno bio previše optimističan u to vreme”.

“"Trebalo bi da budemo strateški partneri, jer smo pomogli Hrvatskoj mnogo da se pridruži EU, a ovo nije prikladno ponašanje. Trebalo bi da imamo mnogo bolje odnose kad se uzme u obzir ekonomija, trgovina, ali ovaj vrlo nizak nivo političkih odnosa će naškoditi, na žalost, i drugim vidovima saradnje”", rekao je on.

Milanovićeve kritike nisu fer

Prema njegovim rečima, bilo je nefer kritika koje je Milanović uputio Mađaskoj, a da nije proveo vreme prigovarajući Mađarskoj tokom protekle nedelje, možda mu ne bi sistem za tretiranje migranata kolabirao za 24 sata.

“"On je prigovarao da ne tretiramo migrante dobro i da naš sistem nije operativan. A za 24 sata se pokazalo da oni ne mogu da ispoštuju EU regulative po tom pitanju. I onda je demonstrativno najavio da neće poštovati EU pravila i da će poslati u Mađarsku grupu od 1.000- 2.000 - 3.000 ljudi bez prethodnog obaveštenja da bar imamo vremena da se pripremimo. To nije evropsko ponašanje"”, rekao je on.

Sa druge strane, sa Srbijom nikad nismo imali tako dobre i efikasne odnose kakve imamo sada. A mnogo smo radili kako bi to postigli. Naša dva premijera su se posebno potrudila, dva ministra spoljnih poslova takođe”, rekao je Sijarto.

On je ukazao da je sada važno istaći da je zbog problema migranata i situacije na granici lako moglo da se dođe u situaciju da Srbija i Mađarska dođu u konflikt, ali pošto su odnosi jako dobri to se nije dogodilo.

“"Nije bilo političkog konflikta Mađarske i Srbije. Sada vidite da postoji politički konflikt Hrvatske i Mađarske, rumunski premijer nas je pominjao, ali nema negativnih komentara sa srpske strane, a ni obrnuto”", ističe on.

Kako je naglasio, mađarski premijer Viktor Orban intervenisao je u evropskom savetu hvaleći napore Srbije i Mađarska je inicirala da se to stavi u tekst zaključaka, ali na žalost takva odluka nije doneta.

"I bez obzira na to što nije u tekstu, to je činjenica i to što Srbija radi mora da bude poštovano"”, rekao je on.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 25. sep 2015, 14:50) - Stevan [neregistrovani]

Pa

naravno da smo dobri sa komsijama Madjarska je to prepoznala i iskoristila a i mi smo,ovo sa izbeglicama je visa sila nismo ni mi ni oni krivi pa da se svadjamo moze da ispadne samo gore i za njih i za nas,a ja sam od onih koji ne zele da vide te korake u nazad apsolutno su pogresni i destruktivni...covek je upravu definitivno je bolje biti u prijateljskim odnosima sa komsijama...neki to nazalost ne kapiraju i na kraju ce ostati sami sa sobom.

(petak, 25. sep 2015, 13:35) - Srbin [neregistrovani]

Bravo

Bravo za gospodina Sijatra! Oduševio me svojom izjavom! Ali moram reći da sam i premijera Orbana podržavala u svakoj njegovoj izjavi, sem u onoj kad je rekao da su ovi imigranti problem svih zemalja! Verujte da ništa lepše nam se ne može dogoditi u ovom trenutku kad znamo da imamo dobrog suseda!

(petak, 25. sep 2015, 13:20) - anonymous [neregistrovani]

potpuno u redu

Slusao sam sinoc kasno posle ponoci polucasovni intervju sa ovim mladim politicarom na BBC-u, u vaznoj emisiji zvanoj HARDtalk, obicno posvecenoj gorucim temama.

Kao i obicno kad to rade sa ljudima iz "malih" nacija Britanski novinar je pokusao da ga patronise  ali on se predstavio , sa vrlo jasnom slikom sta i kako stvari trebe da se urade. On zastupa tezu Evropske kontrole Grckih i Italijanskih granica sa Evropskim vojnim, policijskim i administrativnim snagama.

Osim toga je u nekoliko navrata naglasio da je Srbija bezbedna zemlja za svakog i da Evropa s pravom pregovara clanstvo u EU sa Srbijom.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">