Čitaj mi!

Pusić: Tenzije između Hrvatske i Srbije potpuno nepotrebne

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je da Hrvatska i Srbija, koje zbog talasa izbeglica jedna drugoj blokiraju granicu, treba što pre da spuste tenzije i počnu da rešavaju izbegličku krizu u širem kontekstu, u partnerstvu sa Evropskom unijom i zemljama poput Turske.

"Tenzije između Hrvatske i Srbije su potpuno nepotrebne... Mislim da treba što pre spustiti tenzije i početi sa rešavanjem problema, u partnerstvu sa državama EU, ali i sa državama kao što je Turska", rekla je Pusićeva hrvatskim novinarima posle sastanka sa predsedavajućim Generalne skupštine UN Mogensom Liketoftom, prenosi Tanjug.

Vesna Pusić je dodala da je to "problem i jednoj i drugoj zemlji, i neće se rešiti prebacivanjem krivice".

"Nama je jasno da Srbija ne zna šta bi drugo nego da dovodi te izbeglice na hrvatsku granicu, ali treba to prepoznati kao nešto što za nas isto nije lako, da se u roku od jedne noći nosite sa deset do dvanaest hiljada ljudi koji vam prelaze granicu", dodala je Pusićeva.

Hrvatska ministarka je dodala da je o globalnoj izbegličkoj krizi razgovarala i sa Liketoftom, koji je, kako je navela, "prepoznao da Hrvatska postupa sa izbeglicama na human način".

"Složili smo se da neposredno rešenje treba tražiti u razgovorima između Evropske unije i Turske i da EU, pa i čitav svet, treba da pomognu državama koje su prihvatile najveći broj izbeglica, a to su Turska, Jordan i Liban, i finansijski da podnesu ovu situaciju, a situacija u potpunosti može da počne da se poboljšava kad se pronađe
rešenje i zaustavi rat u Siriji", dodala je Pusićeva.

Pusićeva će od 23. septembra do 2. oktobra u Njujorku učestvovati na 70. zasedanju Generalne skupštine UN.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 25. sep 2015, 13:52) - Tamna strana [neregistrovani]

Stotine hiljada

Hrvati puno treba da nauče iz ove krize, da nisu ni približno uređena država za šta se izdaju, da nisu baš ni toliko civilizovani koliko misle i konačno da je prošlo vreme kada je Hrvatska mogla da radi šta hoće, a da za sve budu krivi Srbi. Polako shvataju da je zlatno doba prošlo i da vise nisu miljenici, zato se i deru kao mala deca.

(petak, 25. sep 2015, 13:08) - anonymous [neregistrovani]

Питаље

Откуд уопште тензије? Ко је први почео?

(petak, 25. sep 2015, 12:18) - anonymous [neregistrovani]

Pusic

U hrvatskim medijima je vec ranije pozivala da se smiruju strasti. Ako ikoga bas cijenim od hrvatskih politicara, to je Vesna Pusic. Kritikovala je Milanovica i prije nego su Srbi postavili kontra-mjere.

(petak, 25. sep 2015, 10:37) - anonymous [neregistrovani]

Ова се тек сада јавља...

Што то није рекла Милановићу пре два-три дана? Изгледа да су нешта схватили, али пре ће бити да их неко притиска. 

(petak, 25. sep 2015, 09:43) - anonymousRadovan [neregistrovani]

Skromna reklama Pusiceve;

Za predsnika OUN.Ali sto se tice humanog ponasanja prema izbeglicama,to se vidi na privremenim granicnim prelazima.Kad pojedinci zive u zabludi,to nije iznenadjenje,jer od mentalnog zdravlja sve uvek ne zavisi.Ali kad citave Nacije zive u svojoj dubokoj uverenosti,da sve sto je ostalo za njima je proslost bez svedoka,i da stavljena tacka na poslednji cilj je trajno resenje,mislim da je to preduboka nacionalna zabluda.Ipak sam misljenja,da nista nije reseno,i ne vidim skorog i trajnog resenja?Stalni napadi na Srbiju,pogotovu primitivni,su dobrim delom iz straha od mogucih revizija,ali i pasivnog otpora politcke strukture srpskih vlasti?

(petak, 25. sep 2015, 09:34) - anonymous [neregistrovani]

Da nepotrebne su

ali pokazuju pravo lice jos nekulturnog novog Evropskog clana. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">