Štrajk zaposlenih u Rumuniji

Zbog novog zakona o platama, otpuštanja i neplaćenog prinudnog odmora, organizovan najveći štrajk u poslednjih 20 godina u Rumuniji. Štrajkuju zaposleni u prosveti, zdravstvu, javnoj administraciji i policiji.

U Rumuniji je danas 800.000 zaposlenih u prosveti zdravstvu, javnoj administraciji i policiji stupilo u generalni štrajk, saopštili su sindikalni lideri.

Zbog novog jedinstvenog zakona o platama, zbog otpuštanja i prinudnog neplaćenog odmora od deset dana, organizovan je najveći štrajk u poslednjih 20 godina u Rumuniji.

Javna administracija je blokirana, jer ne rade lokalne institucije, županijski saveti i finansijske službe.

Predsednik Saveza sindikata prosvete Marius Nistor izjavio je povodom štrajka da iza Saveza zaposlenih u javnom sektoru ne stoji nikakva politička stranka, kao što su neki sugerisali.

Nistor je rekao da je jedini cilj protesta izražavanje solidarnosti sa ljudima koji žele da zadrže posao, da dobiju pristojne plate u skladu sa kvalitetom, količinom i važnošću njihovog rada, prenela je nacionalna agencija.

Predsednik Saveza sindikata je istakao da zaposleni više ne veruju sadašnjim političarima koji su ih lagali i nisu ispunili izborna obećanja.

Premijer Emil Bok je kasno sinoć uputio predstavnicima sindikata poziv na dijalog, smirenost i razum.

Bok je demantovao glasine da će zbog zakona o jedinstvenim platama zarade učitelja i drugih zaposlenih koji dobijaju plate iz budžeta biti smanjene za 40 odsto.

Premijer je priznao da izvršna vlast ima teškoća u finansiranju zdravstva.

U zdravstvenom sektoru radi trećina zaposlenih u bolnicama i službi hitne pomoći, dok policajci, koji nemaju prava na štrajk, nose bele trake.

U školama nema nastave, a roditelji su pretodhno bili obavešteni da ne šalju decu u škole.

Sindikalni lideri izjavili su da je štajk "poruka političkoj klasi da više ne može da manipuliše zaposlenima koji plate dobijaju iz budžeta" i okrivila Vladu za smanjenje plata u mnogim sektorima.

Sindikati zaposlenih u administraciji najavili su da će u sredu organizovati miting u Bukureštu i štrajk upozorenja 23. oktobra, a da će 28. oktobra stupiti u generalni štajk na neodređeno vreme.

broj komentara 0 pošalji komentar