Rusija podržava referendum u RS

Moskva je podržala odluku Skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o "poverenju u pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini.

"Slabu efikasnost pravosudnog sistema u BiH priznale su i političke sile u samoj BiH, i međunarodna zajednica. Postoji pristrasnost u odnosu na jedan narod – bosanske Srbe na državnom nivou", navodi se u izjavi portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Aleksandra Bikantova, objavljenoj na sajtu Ministarstva.

Navodi se da je zbog toga Republika Srpska "prinuđena da pribegava postojećim demokratskim instrumentima sa ciljem da obezbedi realizaciju svojih zakonskih interesa", prenosi Beta.

Bikantov je podsetio da je pitanje referenduma bilo postavljeno i pre nekoliko godina, te da je situacija tada prevaziđena pregovorima, "ali da su oni bili malo produktivni, ne krivicom RS".

"Ipak, polazimo od toga da je probleme koji postoje u BiH, uključujući i funkcionisanje sudskih organa i odstranjivanje 'nacionalnih' grešaka u njihovom radu, bolje rešavati u okviru ravnopravnog, produktivnog dijaloga svih učesnika političkog procesa u BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom", navodi se u izjavi Bikantova.

Rusko ministarstvo smatra da bi "u suprotom, izbegavanje razgovora o suštinskim pitanjima sa RS, kao i jednostrano mešanje visokog predstavnika za BiH, samo destabilizovalo situaciju u BiH".

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su 15. jula Odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Za referendumsko pitanje je određeno: "Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?"

Referendum bi, prema toj odluci, trebalo da bude održan u roku od šest meseci.

 

 

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 24. jul 2015, 10:05) - Nishki [neregistrovani]

Re: Sad se vidi

I Rusija je jedna od zemalja koja je garant Dejtonskog sporazuma.

(petak, 24. jul 2015, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

logika

Rusija je jedna od zemalja garanta očuvanja Dejtonskog sporazuma i ovo je sasvim logičan potez. Prenošenje nadležnosti sa entiteta na državni nivo bez saglasnosti entiteta je neustavno, a to su nam godinama nametali (pre)visoki predstavnici. Na finjaka se pokušava praviti unitarizacija. Rusija to savršeno zna, ali njen stav treba shvatiti ne kao poziv na referendum nego poziv na razgovore i uvažavanje Dejtonskog poretka BIH. A to su 2 entiteta i Brčko distrikt. Sve ostalo je ćorsokak.

Da dodam kod nas još nisu objavljeni rezultati popisa stanovništva koji je bio u oktobru, jer realnost na terenu ne odgovara zvaničnim izjavama Sarajeva. To ne postoji ni u jednoj državi.

(petak, 24. jul 2015, 09:03) - глас разума [neregistrovani]

веома јасна изјава

Не видим могућност да се овај став Русије тумачи на различите начине...
Јасно су рекли да подржавају референдум, исто тако да је боље од референдума решити ову ствар путем конструктивног дијалога што није нимало спорно.
Али за решавање проблема путем дијалога мора постојати воља и спремност код свих да се проблем означи и реши, укратко речено за дијалог је потребна и друга страна да буде вољна да о томе разговара. Да је то тако неби Додик ни расписивао референдум. 

(petak, 24. jul 2015, 08:41) - anonymous [neregistrovani]

Rusija

Tako su i Srbiju pumpali protiv zapada 99. A kad su krenule bombe po glavi , nestadose bez glasa.

(petak, 24. jul 2015, 08:32) - Ацо [neregistrovani]

За референдум

Референдум мора да се одржи. И референдум је потпуно исправан јер се поставља питање о тужилаштву и правосуђу БиХ које је апсолутно пристрасно. А Александар Вучић мора званично да каже да је против јер то је дипломатија.

(petak, 24. jul 2015, 08:17) - anonymous [neregistrovani]

Rusijo,ko te nebi voleo...

...Velika Rusija,stala je iza Srpske... Vucic,Zapadni mu prijatelji,Visoki predstavnik u BiH i Izetbegovic mozda Dodiku i predloze,ponude dogovor...ili ce "biti" Referendum...(u BiH,svima je tesko ali u Srpskoj, Zapad "mrcvari" sve...na tezini dobija Ruski veto u SB a sve je ociglednije Dacicevo i Vucicevo "omalovazovanje" je,sreca je,nije bilo kako su ,mozda,zeljeli...)

(petak, 24. jul 2015, 08:05) - anonymousRadovan [neregistrovani]

Referendum u RS,

Je put prava,pravde,i istine,koja je zasenjena evrodemokratijom iz licnih interesa,kao izmedju ostalog i sve druge nepravde nanesene srpskom narodu posle isceniranog razvala bivse i nadam se neponovljive YU.Sticem utisak da nasi politicari zbog cega neznam sve olako prepustaju drugim da resavaju zivotno vazne probleme danasnjice.Zasto, to oni znaju,ali je ta linija slabog otpora cini mi se pogubna za buducnost srpskog naroda u celini.Vreme politicke poslusnosti trebalo bih zameniti rel politikom,pre ulicnih demostracija,sto kako stvari stoje i to nije iskljuceno?

(petak, 24. jul 2015, 01:22) - anonymous [neregistrovani]

drugacije

ja ovo citam drugacije. razumiju odluku, logiku i isjecaje. ali kazu 'ipak mislimo da pitanja treba rjesavati dijalogom'. ko me ovo nije jasno?

(četvrtak, 23. jul 2015, 23:43) - Mila Lala [neregistrovani]

Referendum

Sa podrskom Rusije dobija se mogucnost da se pitanje nelegalnog suda i tuzilastva BIH ipak resi. Sud i tuzilastvo BIH nepostoje, nema ih u Dejtonskom mirovnom ugovoru / Dejtonskom ustavu. Pitanje suda i tuzilastva BIH moze biti reseno ili u dogovoru sa RS ili na referendumu . Normalno bi bilo da se problem sa sudom i tuzilastvom resi dogovorom sa B.Lukom . No ako Sarajevo i Brisel budu sprecavali resenje pitanja rada, nadleznosti , nezavisnosti ...... itd ovog sad neustavnog pristrasnog suda i tuzilastva BIH i nastave da i dalje odbijaju dogovor sa B. Lukom onda ostaje da RS/ B.Luka resi problem sama na referendumu. Referendum je legalan i legitiman cin za nalazenje resenja .

(četvrtak, 23. jul 2015, 23:17) - Александар [neregistrovani]

Браво за Русију

Руска подршка је принципијелна. Ко може да има нешто против демократског референдума? И зашто је Александар Вучић против?