Čitaj mi!

Grčka finansijska drama, banke ne rade u ponedeljak

Banke u Grčkoj neće raditi neko vreme, saopštio je premijer Aleksis Cipras. Poziva na mir i poručuje da su depoziti u bankama sigurni.

Premijer Grčke Aleksis Cipras saopštio je da će banke u Grčkoj jedno vreme biti zatvorene i optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku, naveo je u televizijskom obraćanju naciji.

Da banke u ponedeljak neće raditi najavio je ranije i šef Pireus Banke, nakon hitnog sastanka sa Savetom za finansijsku stabilnost, javio je Bi-Bi-Si.

Savet za finansijsku stabilnost predlaže da banke budu zatvorene narednih šest radnih dana, kao i da se od utorka podizanje gotovine sa bankomata, koji sutra neće raditi, ograniči na 60 evra dnevno.

Cipras je najavio je da će biti sprovedena kontrola kapitala, pošto su Grci na njegov iznenadni poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka, prenosi Tanjug.

Cipras je optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku, ali je rekao da neće odustati od plana da naredne nedelje održi referendum.

"Odbijanje zahteva grčke vlade za kratko produženje programa je čin bez presedana prema evropskim standardima, koji dovodi u pitanje pravo suverenog naroda da odlučuje", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

"Ta odluka dovela je do toga da ECB danas ograniči likvidnost grčkih banaka i primora grčku Centralnu banku da predloži pauzu u njihovom radu i restrikcije na povlačenje novca", poručio je grčki premijer.

Grčki premijer je naglasio da su ulozi građana u grčkim bankama apsolutno zagarantovani.

"Sada je više nego jasno da je cilj ove odluke samo da ucenjuju grčki narod i da spreče demokratski proces referenduma", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju.

Osim što je tokom dana za sutra, povodom grčke krize, zakazala hitan sastanak sa liderima svih stranaka, nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom večeri kontaktirala američkog predsednika Baraka Obamu.

U telefonskom razgovoru su se saglasili da je od ključne važnosti da se pronađe način da Grčka ostane u evrozoni, saopštila je Bela kuća. "Dvoje lidera potvrdila su da njihovi ekonomski timovi pažljivo prate situaciju i da će ostati u bliskom kontaktu", navodi se u saopštenju.

Prethodno, tokom dana, ministar finasija Janis Varufakis je izjavio da se ključ za rešenje grčke krize nalazi u rukama Angele Merkel.

Evropska centralna banka saopštila je ranije da neće povećati sredstva namenjena finansiranju banki.

broj komentara 17 pošalji komentar
(ponedeljak, 29. jun 2015, 10:21) - anonymous [neregistrovani]

@Herojska Grčka...

Jesu heroji jer odolevaju svetskim bankarima,bore se za bolje sutra i ako moram da biram izmedju Grka i para svetske banke onda je izbor lak biram Grke.

(ponedeljak, 29. jun 2015, 10:08) - anonymous [neregistrovani]

Sa.

Nonsalantno treniranje zivaca i demonstracija moci, ali Grcka ce izasla ili ne iz EU kao mi i svi, igrati i plesati pod dirigentnom palicom SAD i EU do Kraja.

(ponedeljak, 29. jun 2015, 10:01) - anonymous [neregistrovani]

Dobro bre, je l' vama uopšte jasno?

Šta bre "Evropa pojačava pritisak, herojska Grčka brani čast"?! Grčka se zadužila i prezadužila, a sada nema pare da dug vrati. Šta ćete vi sa takvim stavom, da herojski odbijete da banci vratite kredit za kola ili stan? Pa doći će oni iz suda sa policijom da vam kola zaplene ili vas izbace iz stana. Grčki političari znaju da im niko neće napasti zemlju pa nastavljaju sa bezobrazlukom i ne vraćaju dug.

(ponedeljak, 29. jun 2015, 09:34) - глас разума [neregistrovani]

рукавице су скинуте...

сад нема више назад. Ако Ципрас истраје на референдуму и одржи га има шансе да се Грчка издигне и преживи... 

(ponedeljak, 29. jun 2015, 05:58) - Световид [neregistrovani]

Исланд , Грчка...!

Вероватно ће у наредних неколико месеци да пређу на драхму.
Биће мало кризе , пар месеци и онда ће да стабилизују ситуацију!

*Ово што је урадила Македонија, може да изазове домино ефекат,... према томе Србија не може да бира, већ да се спреми (да не изненади одлив...), да се на фин начин заштите наша средства, лагано, тихо....док грчка криза не прође!

И Драхма је добра алтернатива, јер су их дебело притисли(оптеретили, утрапили су им вруће кредите, без резона/или са резоном?

*(Србија можда у наредном периоду може да "искорити" ову кризу , јер ће пасти цена свих дугова у региону!?, па да тихо откупимо наше лоше дугове).

(ponedeljak, 29. jun 2015, 04:23) - anonymous [neregistrovani]

Herojska Grčka...

O kakvom herojstvu je to po vašem reč?
Pogledajte trenutno stanje i recite mi Vi kakve podvige sada pravi Cipras!

(ponedeljak, 29. jun 2015, 03:44) - Zeljko [neregistrovani]

Sramota je ukrasti

Kada se pare pozajme, potrose i onda se odbije da se vrate pod predhodno dogovorenim uslovima, to je isto kao kada se ukradu, uzmu prevarom.... U kradji nema niceg herojskog ali ima sramnog i nelegalnog.

(ponedeljak, 29. jun 2015, 03:35) - anonymous [neregistrovani]

Dobice

ovoga puta Grci pare od EU,videcete!.

(ponedeljak, 29. jun 2015, 02:21) - petar [neregistrovani]

Kraj na vidiku

Nece evropa vise da tolerise grcku,sledeci korak je izbaciti je iz unije i ekonomski je destibilizovati

(ponedeljak, 29. jun 2015, 02:07) - anonymous [neregistrovani]

Vojvodjanska Banka

Da li bi neko od vasih novinara mogao da sazna da li ce se i grcke banke u Srbiji pozatvarati? Da li bismo i mi trebali da strepimo za nase pare u Vojvodjanskoj banci koja je ekspozitura grcke nacionalne banke? Ima ih jos kod nas. Bilo bi dobro da upozorite nase gradjane na vreme.