Čitaj mi!

Ferguson: Rezolucija otkrila postojeće podele

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson kaže da je rezolucija o Srebrenici važna za Ujedinjene nacije, koje su prepoznale da su u prošlosti pravljene greške i da "nije urađeno dovoljno da se genocid u Srebrenici spreči".

Edvard Ferguson smatra da je za Ujedinjene nacije ta rezolucija prilika za prisećanje i način da se osigura da se iz tragedije u prošlosti nauče pouke za budućnost, prenosi Tanjug.

"Bilo bi mi drago da i drugi urade to isto", rekao je Ferguson u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Stava je da ne postoji rizik od destabilizacije u BiH i regionu zbog žestokih reakcija u vezi sa rezolucijom, jer smatra da sve zemlje znaju da se konfrontacijom ništa ne postiže, a saradnjom sve.

"Ovo je ključni izazov za odgovorne političke vođe u ovoj zemlji i širem regionu. Zaista se nadam da će, nakon što se slegne prašina, ova rezolucija biti korisna osnova za stvarni nacionalni dijalog, bez kojeg ne može biti istinskog pomirenja", naveo je Ferguson.

Britanski diplomata smatra da rezolucija o Srebrenici, koju je pripremila Velika Britanija za usvajanje u Savetu bezbednosti UN, nije stvorila nove, nego otkrila postojeće podele.

"Tačno je da Srebrenica izaziva emotivne reakcije na svim stranama i to ne iznenađuje. Ali, mislim da ova rezolucija nije stvorila nove podele, nego je, nažalost, samo otkrila postojeće", rekao je Ferguson.

Komentarišući reagovanja iz Srbije na rezoluciju, ambasador Ferguson smatra da "događanja u poslednjih nekoliko dana jasno pokazuju da, i nakon 20 godina, neki ljudi još ne mogu prihvatiti prošlost".

Prema njegovim rečima, istinsko pomirenje zavisi od razumevanja i prihvatanja dešavanja u prošlosti počinjenih od svih učesnika, kao i od odlučnosti da se greške iz prošlosti ne ponavljaju.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 26. jun 2015, 23:12) - anonymous [neregistrovani]

".... истинско помирење ....

"... истинско помирење зависи од разумевања и прихватања дешавања у прошлости почињених од свих учесника, ..."
Ovo kaze autor rezolucije , ali u rezoluciji je naveo samo desavanja u proslosti pocinjenih samo od jednih ucesnika - srba ! Nigde nisu pomenuta desavanja pocinjena od ucesnika - muslimana (bosnjaka) !
I sta tu ima dalje da se diskutuje - basta !
Verujem da ce im svima presesti sve sto su cinili cine protiv srba - ne znam kako, ali sam sigurna da postoji jedna druga pravda iznad ove zemaljske.

(petak, 26. jun 2015, 15:55) - anonymous [neregistrovani]

pomirenja ne moze biti dok se ne kazne zlocini nad Srbima.....

pa ne mogu samo Srbi biti kaznjeni a ostali heroji ....izvrsili zlocine nad Srbima i heroji....progonili i harali oko Srebenice nocima po civilima i Srpskim selima i heroji......o cemu vi to pricate gospodine?

(petak, 26. jun 2015, 15:52) - milan [neregistrovani]

Diobe

Pa, poštovani gospodine Ferguson, njih su razdelili Ujedinjeni Narodi
sa Rusijom, Engleskom, Kinom, Francuskom i Amerikom. Uistinu mi
nije jasno o čemu Vi to uopšte govorite.

(petak, 26. jun 2015, 14:17) - Miki Maus [neregistrovani]

Ne istrazujte

Predlog rezolucija nije prigodan način obeležavanja "genocida" u Srebrenici, već priprema za zabranu i pravno i politički gonjenje istoričara i drugih zainteresovanih lica za istinom o tom događaju. Već su počele da se pojavljuju informacije da nije sve kako se prikazuje pa čak i analiza pravosudnih odluka o zločinu u Srebrenici. Važno je da se za života odgovornih za ovaj zločin ne pojavi potpuna istina o njemu. Takođe, potrebno je srpski narod držati pod stalnim pritiskom u cilju održavanja kakve takve poslušnosti. Zločin kao zločin je strašan i svi treba da odgovaraju za učinjene zločine.

(petak, 26. jun 2015, 14:16) - anonymous [neregistrovani]

Britanci

To je jedna cudna nacija koja nemoze da shvati da vise nije veliki faktor u svetu ali je zato spremna da uz pomoc USA svakome zakuva corbu.Zasto bas sada rezolucija o Srebrenici?Rusenje dodika i RS?Naneti stetu Sebiji?E pa ovoga puta nece da moze,,,,,iako je od Engleza previse je ,brate.

(petak, 26. jun 2015, 10:48) - anonymous [neregistrovani]

Britanci

Ovi Britanci su uvek u pravo koliko god mogli biti u krivu