Čitaj mi!

Izbeglička kriza u Mađarskoj, zaštitna ograda prema Srbiji?

Prema najnovijim podacima Evropske unije, Mađarska je, uz Italiju, Španiju, Nemačku i Francusku, pod najvećim pritiskom ilegalnih migracija. Do juna ove godine u Mađarskoj je registrovano gotovo 55.000 migranata, što je već nadmašilo prošlogodišnji broj ilegalaca. Mađarska policija gotovo svakodnevno hapsi srpske držvljane zatečene u krijumčarenju migranata.

Procena Ministarstva unutrašnih poslova Mađarske je da će ove godine u tu zemlju stići oko 130.000 ilegalaca iz Sirije, Avganistana, Irana, Iraka, Bangladeša, Libije i drugih ratom i nemaštinom zahvaćenih područja.

Proteklih nedelja Vlada Mađarske vodi nacionalne konsultacije u vezi sa migrantima –specifičan oblik referenduma u kome se od naroda traži saglasnost za oštrije zakone prema ilegalnim migracijama.

"Vratilo nam se oko pola miliona odgovora u nacionalnim konsultacijama i odgovori kažu da je prvi zadatak Vlade da spreči ilegalnu migraciju, a drugi da se proteraju ilegalci iz zemlje. Najvažniji zadatak jeste da evropskim zvaničnicima objasnimo da Mađarska ne može ekonomski da podnese oko 130.000 imigranata i zbog toga želimo da donesemo nove zakone koji će nam zaštititi granice", kaže Janoš Lazar, vodeći ministar u Kabinetu predsednika Vlade Mađarske.

Mađarski premijer Viktor Orban više puta je naglasio da je suvereno pravo svake zemlje da odluči koga će primiti u svoje okrilje. On je kao suludu odbacio ideju da Evropska komisija odredi svakoj zemlji kvotu izbeglica koju bi trebalo da primi.

U intervjuu za državni radio Košut u petak je izjavio da će mađarska Vlada naredne nedelje doneti mere kojima bi trebalo da se spreče ilegalni ulasci u Mađarsku, među kojima je i mogućnost da se duž srpsko-mađarske granice, gde ne postoje legalni prelazi, podigne fizička barijera.

"Imaćemo 1. jula u Budimpešti zajedničku sednicu vlada Mađarske i Srbije, pa ćemo da raščistimo stvari u vezi sa migrantima. Mi ne smatramo ispravnim da iz Srbije puštaju migrante u Mađarsku. Treba ih zaustaviti još na teritoriji Srbije. Problem ne treba rešavati na teritoriji Mađarske i Evropske unije, već izvan njenih granica", kaže Orban.

U međuvremenu, pritisak izbeglica na Mađarsku ne jenjava. Svaki dan se u izbegličke centre privede oko 500 ilegalaca, a mađarska policija gotovo svakodnevno hapsi srpske državljane zatečene u krijumčarenju migranata.

Da li će duž zelenog graničnog pojasa na srpsko-mađarskoj granici uskoro nići visoka ograda, saznaće se već u sredu, 17. juna, nakon sednice Vlade Mađarske, koja će, na predlog ministra unutrašnjih poslova, doneti mere za sprečavanje ilegalnih ulazaka u Mađarsku. 

broj komentara 17 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. jun 2015, 15:56) - anonymous [neregistrovani]

јеееел?....

А Србија није смела да заштити своју границу према Албанији него је НАТО помогао да се та граница укине...Дупли стандарди су опет на снази...ЕУ се мора суочити са последицама НАТО-а јер једино тако ће се онда и позабавити узроцима избегличке кризе..НАТО демогратија је ово јаднике натерала на пут у једном правцу, правцу ЕУ а не Србије...

(ponedeljak, 15. jun 2015, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Alo, bre!

"... Ми не сматрамо исправним да из Србије пуштају мигранте у Мађарску. " - a otkuda oni u Srbiji?1 Da nisu preleteli preko dve drzave clanice EU, odnosno Grčke i Bugarske ? Kakav neviđeni cinizam !

(ponedeljak, 15. jun 2015, 14:51) - anonymous [neregistrovani]

Treba pitati NATO-alijansu

...130.000 илегалаца из Сирије, Авганистана, Ирана, Ирака, Бангладеша, Либије и других ратом и немаштином захваћених подручја. Šta je uzrok ovoj pojavi ? NATO-alijansa je uzrok , države ovih izbeglica su razorene delovanjem NATO-alijanse. Bumerang je počeo da se vraća...

(ponedeljak, 15. jun 2015, 12:17) - anonymous [neregistrovani]

alo

pa vi ste te zemlje doveli do prosijackog stapa !!
i sta sad necete njihove gradjane pa nece moci !!
sve ove zemlje su bogate naftom i mogli bi njihovi gradjani da zive kao bubrezi u loju ali vama to nije odgovaralo, oni su se lepo setili vi nama rat mi kod vas u goste !!!

(ponedeljak, 15. jun 2015, 11:29) - anonymous [neregistrovani]

Nema veze

Znaci Madjarska nece da prihvati migrante? Ok, nema veze, poslacemo ih Hrvatskoj.. I oni su u EU, pa zasto ne bi ovi afrikanci isli tamo? Oni zele u EU,a ne u Srbiju zar ne? A, i njihov krajnji cilj je zapad, pa ih vi dalje saljite tamo.
Samo vi pravite zidove uzalud, ocajnog coveka oni nece zaustaviti!

(ponedeljak, 15. jun 2015, 08:33) - глас разума [neregistrovani]

Орбан само делимично у праву

Орбан је утолико у праву што жели да штити своју државу од таласа миграната. Али изјава да се проблем миграната треба решавати у Србији и ван ЕУ је тотално депласирана.
Па нама сви ти мигранти улазе из земаља ЕУ Румуније, Бугарске и Грчке... тако да то није наш проблем већ проблем ЕУ, која је имала и сама свој значајни удео у разарању тих земаља и домова тих људи, који су им сад дошли на њихове границе. Крајње је лицемерно сваљивати овај проблем на Србију... али зар нисмо већ навикли да је лицемерје једна од константи у политици ЕУ према Србији.

(ponedeljak, 15. jun 2015, 04:52) - anonymous [neregistrovani]

azilanti

Drage komsije vi niste u mogucnosi da primite 130.000 ljudi, a mi smo mogli svoje Srbe poterane iz nase srpske Krajine, da prihvatimo i skoro isto toliko sa naseg Kosova i Metohije, sve u svemu oko pola miliona ljudi, koji imaju svoje kuce, ali ne mogu da zive jer su ih drzave iz kojih su dosle sprecile i sprecavaju da se vrate.Ovde normalno zive kao u Jugoslaviji mnodi narodi i narodnosti i niko nije diskriminisan.Pa ti azilanti su dosli u EU ne kod vas, neka se ona pobrine za njih. 

(ponedeljak, 15. jun 2015, 03:48) - anonymous [neregistrovani]

zasto se zapad mjesao u unutrasnju politiku tih zemalja.....

e, pa sada vide posljedice I uvijek netko drugi kriv.....

(ponedeljak, 15. jun 2015, 03:21) - Rajko [neregistrovani]

A kako ce da izgleda ta ograda?

A kako ce da izgleda ta ograda, koja bi trebala da onemoguci prolaz preko 100 000 imigranata iz Sirije i Iraka. Juce su iste te izbeglice srusile zicanu ogradu na turskoj granici. Problem je mnogo veci i Srbija sama ne moze da ga resi, moze da ga resi jedino medjunarodna zajednica.

(ponedeljak, 15. jun 2015, 01:19) - anonymous [neregistrovani]

lekcija Bugarima i EU

Ovde je Srbija pograsno okrivljena da dopusta izlazak tj. tranzit izbeglica sa svoje teritorije u Majdarsku.Mislim da bi Bugarskoj trebala da se odrzi lekcija, kao clanici EU zasto pusta izbeglice u tranzitu iz Turske. To je po sistemu brigo moja, predji na drugoga.
Ovde bi na ovom sastanku trebalo da se nadje i bugarski premijer, pa neka oni izmedju sebe (Madjari i Bugari) rese problem a neka pomognu Srbiji tehnikom, ljudima i parama, a isto to da uradi i EU pa ce rezultati biti bolji.
Srbija nema kapacitete ni sredstva da drzi toliko broj imigranata, pa s toga nije ni ekonomski interesantna za imigrante.
O ovom problemu bi vise Zapadne zemlje trebale da trljaju glavu, a ne mi.