Читај ми!

Orban preti zatvaranjem granica sa Srbijom

Premijer Mađarske Viktor Orban zapretio je da će ta zemlja zatvoriti granicu sa Srbijom da bi zaustavila priliv migranata.

Viktor Orban smatra da nije u redu da Srbija Mađarskoj šalje izbeglice i dodaje da one moraju biti zaustavljene na teritoriji Srbije, javlja Tanjug.

"Mi razmatramo svaku opciju, uključujući potpuno fizičko zatvaranje granica", rekao je Orban u intervjuu državnom radiju Košut i dodao da bi odluka mogla biti doneta u sredu.

Vlade dveju zemalja će početkom jula održati samit posvećen tom pitanju, navodi AFP.

"Sada nisu u pitanju granice Šengenske zone, već je vreme da se ojačaju spoljne granice", dodao je Orban.

Mađarska je, osim Švedske, prošle godine primila više izbeglica po glavi stanovnika od bilo koje druge članice EU – skoro 43.000. To je ogromno povećanje u odnosu na 2012, kada je njihov broj iznosio samo 2.000.

Od početka ove godine u Mađarsku je stiglo 54.000 imigranata, a očekuje se da će do kraja godine u tu zemlju doći i do 130.000, rekao je juče šef Orbanove kancelarije Janoš Lazar.

Početkom godine je došlo do porasta broja imigranata sa Kosova, ali većina imigranata koji sada dolaze su iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Prema zvaničnim podacima, 95 odsto njih prelazi u Mađarsku iz Srbije.

U Austriji, koja se graniči sa Mađarskom, takođe je došlo do povećanja broja migranata i ta zemlja je ove nedelje rekla da će poslati 40 policajaca na granicu Mađarske i Srbije da bi doprineli pojačanju granične kontrole.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво