Čitaj mi!

Orić ostaje u pritvoru, čeka se srpski zahtev za izručenje

Nekadašnji komandant muslimanske vojske u Srebrenici Naser Orić, koji je juče uhapšen na aerodromu u Bernu po optužnici iz Srbije, saslušan je u Švajcarskoj. Orić će ostati u pritvoru do 14 dana.

Nekadašnjeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici saslušao je švajcarski tužilac, koji mu je predočio zbog čega je uhapšen i na osnovu kojih optužbi.

Orić će u ekstradicionom pritvoru ostati do 14 dana, a do tada će njegova odbrana imati rok da prikupi svu dokumentaciju po kojoj on ne bi trebalo da bude isporučen Srbiji.

Federalna pravosudna kancelarija Švajcarske saopštila je da će se Orić žaliti na izručenje Srbiji, javlja Tanjug.

Kancelarija je navela da će od Srbije tražiti da dostavi formalni zahtev za izručenje u roku od 18 dana, u skladu sa Evropskom poveljom o ekstradiciji.

Orićev zastupnik, švajcarski advokat Genel Metro, stupio je jutros u kontakt sa tužiocem, naveo je ranije Dnevni avaz.

Odbrana Orića tvrdi da je poternica zvaničnom odlukom Interpola u Lionu "skinuta", i da je Oriću već suđeno u Hagu za delo za koje ga terete srpske vlasti. Međutim, zločin za koji tužilaštvo sada tereti Orića nije bio u haškoj optužnici, iako je Hag sudio za druge zločine počinjene u Podrinju. 

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović kaže da je iznenađen hapšenjem Orića i da ta pravosudna institucija nije upoznata sa slučajem.

Najavio je da će u vezi sa tim razgovarati sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, koji u Sarajevu prisustvuje međunarodnoj konferenciji "Istraživanje, dokumentovanje i procesuiranje genocida u BiH".

"Zatražićemo da se taj predmet ustupi Bosni i Hercegovini", precizirao je Salihović.

Uoči početka konferencije, Vladimir Vukčević je novinarima rekao da "to ne bi komentarisao, da je procedura u toku, te da će se videti kako će to da završi", prenela je Fena.

Bez komentara u vezi s Orićevim hapšenjem bili su i visoki predstavnik Valentin Incko, predsednik Haškog tribunala Teodor Meron i šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur, uz kratke opaske da u ovoj fazi ne mogu da komentarišu slučaj.

Ni Ministarstvo bezbednosti BiH do sada nije dobilo nikakvu zvaniču informaciju od Interpola Švajcarske o jučerašnjem hapšenju Orića u toj državi, potvrdio je novinarima u Sarajevu ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Advokatica Nasera Orića Vasvija Vidović rekla je za Fenu da nema novih informacija o hapšenju njenog klijenta, niti da se čula sa njim, a potvrdila je da se Orić nije javio ni porodici.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 12. jun 2015, 19:26) - dragan petrovic [neregistrovani]

@pomirenje

Lako se pozivati na pomirenje i Hrista, ali da se u vasoj porodici nasao neko ko je stradao od ruke ovog zlocinca, drugacije bi razmisljao i komentarisao skrivajuci se iza "anonimnod "komentara, budi hrabar-hrabra pa stavi puno ime i prezime kao ja ali bez tudjeg identiteta.

(petak, 12. jun 2015, 12:25) - anonymous [neregistrovani]

Pomirenje

U potpunosti se slažem sa Vama, a verujem i svako drugi koji je dobronameran nebitno od kog naroda. Samo verom u Gospoda boga oca i sina Isusa Hrista Nazarećanina i Svetoga duha možemo pobediti negativnu energiju.

(četvrtak, 11. jun 2015, 17:53) - GadgetRS [neregistrovani]

Zatražićemo da se taj predmet ustupi Bosni i Hercegovini

A, što ga ranije nisi tražio salihoviću? Mogao si ga i od Haga tražiti!

(četvrtak, 11. jun 2015, 17:50) - anonymous [neregistrovani]

zahtev

Kakav zahtev? Pa zar ga po zahtevu nisu i uhapsili? Sad najbolje da ne posaljemo i onda smo stvarno pametni...

(četvrtak, 11. jun 2015, 17:29) - anonymous [neregistrovani]

Doprinos pomirenju

Procesuiranje Nasera Orica bi bilo doprinos pomirenju i pravdi za zrtve,ali ce Srbija morati da ga isporuci BiH,da mu se tamo sudi,zato sto su zlocini pocinjeni na teritoriji te drzave.

(četvrtak, 11. jun 2015, 15:54) - anonymous [neregistrovani]

Bio i ostao!

Ovaj covek je bio i ostao ratni zlocinac iako u Bosni vole da kazu kako se branio "golim rukama"!?
Srebrenickim zrtvama je iskazano duzno postovanje,ali zrtvama Nasera Orica nikada!
Mozda bi neko trebao da se zapita zasto je to tako.
Trebao bi neko da se zapita i zasto proteranima Srbima iz Hrvatske nije posvecena nijedna rezolucija!?
Ima toga jos....

(četvrtak, 11. jun 2015, 15:50) - KJS [neregistrovani]

Pomirenje

Ova poruka ako bude objavljena je za sve majke ne samo Srebrenice vec svi oni drzava,sela i gradova u kojima su ubijena,silovana,mucena deca jer svi smo mi deca nekih majki bez obzira na naciju ili veru.Kada svi zlocinci (zlotvori) zavrse u zatvorima doce do pomirenja ali sve dok ti isti zlotvori bilo da li su to Srbi,Muslimani ,Albanci,Hrvati,Slovenci,Makedonci,Crnogorci itd. budu slavljeni kao heroji svojih nacija i vera od pomirenja nema nista.Svi smo mi necija deca.Kada bi se majke Srebrenice poklone Oricevim zrtvama u selu Kravice i kada bi srele prezivele majke i sa njima popricale kao majke ja mislim da bi slika heroja Srebrenice brzo izbledila ali kako to bese kod nasi politicara oni moraju prvo ujutru kad ustanu da pitaju ambasadore nekih zemalja sta danas da kazu, koga danas da mrze, a bogami i sta da slazu niko se ne bavi temom ozbiljnog pomirenja svi se nekog plase.Moja konacna poruka je pomirenje po svaku cenu ne trebaju nam poplave ili neki zajednicki neprijatelji budimo prijatelji.