Čitaj mi!

Naser Orić uhapšen u Švajcarskoj po poternici iz Srbije

Nekadašnji komandant muslimanske vojske u Srebrenici Naser Orić uhapšen je na aerodromu u Bernu. Orić je uhapšen na osnovu poternice koju je izdalo srpsko tužilaštvo.

Naser Orić je uhapšen na osnovu poternice koju su raspisale srpske vlasti zbog zločina počinjenih 1992. godine kod Srebrenice, potvrđeno je RTS-u. 

Tužilaštvo u Beogradu raspisalo je međunarodne poternice za ratnim komandantima Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru 2014. godine zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine u selu Zalazje u Donjim Potočarima.

Orićev advokat Vasvija Vidović rekla je za sarajevski portal Klix.ba da je iznenađena hapšenjem i da tek treba da stupi u kontakt sa svojim klijentom.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije navelo je da se ovim povodom neće danas ogalšavati. 

Oriću je, inače, 2009. godine za ratne zločine suđeno pred Haškim tribunalom, koji ga je prvo osudio na dve godine, a posle žalbenog postupka oslobodio odgovornosti za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.

U procesu protiv Orića, Apelaciono veće u Hagu tada je zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993. godine, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".

Nakon što je uhapšen u oktobru 2008, Orića je 24. juna sledeće godine Opštinski sud u Sarajevu osudio na dve godine zatvora zbog nezakonitog držanja oružja i eksplozivnih naprava.

Tužilaštvo Republike Srbije vodilo je istragu o zločinima nad 2.000 Srba u periodu od aprila 1992. do juna 1995. godine koje su počinile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića u, kako se navodi, napadima na više od 50 srpskih sela u opštinama Bratunac i Srebrenica. 

Pre početka rata u BiH, Orić je jedno vreme bio pripadnik JNA, a zatim i MUP-a.  

Orić je 1990. prebačen na Kosovo i Metohiju kao član jedinica za specijalne akcije MUP-a, a po povratku u Beograd, kako su kasnije izveštavali mediji, bio je u obezbeđenju Slobodana Miloševića, a tokom 9. marta je učestvovao u hapšenju Vuka Draškovića.

Karijeru u BiH počinje u avgustu 1991. godine u policijskoj stanici na Ilidžži, na periferiji Sarajeva, da bi potom bio prekomandovan u policijsku stanicu u Srebrenici gde je naredne godine unapređen u šefa policijske stanice u Potočarima.

Po izbijanju rata u BiH, Orić je 20. maja 1992. postavljen na funkciju komandanta Šštaba teritorijalne odbrane u Srebrenici, a od 1. jula 1992. i za člana Ratnog predsedništva Srebrenice.

Predvodio je, tvrdili su mediji uoči suđenja u Hagu, mnogobrojne napade na više od 50 srpskih sela 1992–1993, u opštinama Bratunac i Srebrenica.

Orić je sa saradnicima u julu 1995, pre nego ššto je vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu, helikopterom pobegao na područje pod kontrolom Armije Republike BiH.

broj komentara 23 pošalji komentar
(subota, 13. jun 2015, 21:42) - Marko [neregistrovani]

Komentar

Ja mislim da u jednom gresis: Nije Srbija napadnuta zbog Milosevica - nego Milosevic zbog Srbije. Razmisli, i (u)videces da je tako.

(četvrtak, 11. jun 2015, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

Pozadina

Nista znaci sad je jasno - ovi donose rezoluciju o "genocidu" Srebrenici u UN koja ne prolazi, ali prolazi ona u Evropskom parlamentu, a zauzvrat mi dobijamo to sto konacno Naser Oric i drugari dolaze rukama pravde. Ali, sta je to? Znaci, sa jedne strane laz, a za laz dobijamo istinu? Ne znam kako moze da se ono u Srebrenici nazove genocidom kada niko u visim strukturama VRS i RS nije znao niti planirao tako nesto vec su to cinile odredjene jedinice uglavnom iz Bratunca besne na te Muslimane jer su im pobili porodice pre toga. Uostalom, Hag barata sa cifrom od 6600 ljudi, a zna se da je ogroman deo toga poginuo u vojnom proboju Muslimana kroz desetine kilometara teritorije Republike Srpske do Tuzle. Al ovo je izgleda realnost, najobicnija trampa. Samo da Srbija ne udje u tu laz, da je veliki zlocin u Srebrenici bio genocid i da presecemo time Republici Srpskoj jednu nogu i ucestvujemo u njenoj sahrani jer posle toga, dolazimo do toga da se ona bazirala na genocidu i da je treba kazniti/ukloniti.

(četvrtak, 11. jun 2015, 10:03) - anonymous [neregistrovani]

Zahvalite se Bogu

sto ne moze R Srpska da mu sudi i dokazi sto postoje niko nemoze da obrise i sakrije .. Dodik i Srpska vlast bi trebali da progovore i za B Luku da ga prosljede i da ga ispitaju ,tamo gdje ga znaju sta je i koje bio.. Nadam se samo da Vučić ima petlju da uradi nesto i za Srpski narod kad je pravda u pitanju i za Srbe preko Drine ..Sve za pravdu i zatvor za zlocinca ...

(četvrtak, 11. jun 2015, 03:36) - anonymous [neregistrovani]

re: Nebrinite vi za njega....

mi smo doveli Slobu u tu situacuju....da je bio I netko drugi na vlasti prosao bi isto....scenario je napisan I prije Slobe samo su se trazili glumci.....I to je to...danas nema Slobe pa je I gore...zaduzeni preko 70%bdp....a poslije toga zna se sta svaku drzavu ceka......-dodji da ti kazem sta ces da radis ---itd..itd...

(sreda, 10. jun 2015, 23:09) - anonymous [neregistrovani]

Čiji je Naser Orić

Za koga je obavljao stvari..Interesantna ličnost

(sreda, 10. jun 2015, 22:01) - anonymous [neregistrovani]

oric

danas u zatvor sutra na slobodi uz izvinjenje.

(sreda, 10. jun 2015, 21:40) - anonymous [neregistrovani]

Pravda

Daj bože da dodje do sudjena. Ali unapred se zna da od toga neće biti ništa. Zna se da se u Hagu samo Srbima sudi.

(sreda, 10. jun 2015, 20:26) - Robislav- Role [neregistrovani]

Naser Oric u zatvor- brzo!!!

Zasto je on bio u slobodu? Ko je spasio Oric i zasto???

Naser Oric- njegov mestu je u zatvor- samo u zatvor!!!

(sreda, 10. jun 2015, 19:49) - anonymous [neregistrovani]

Kriminalac velikog kalibra

Sta vredi kada ce ga pustiti na neciju intervenciju. Urade li to, ni mi ne bi trebali u buduce da imamo nikakve obligacije sto se isporucivanja tice.

(sreda, 10. jun 2015, 19:26) - marko [neregistrovani]

Trgovina

Oni nama rezoluciju o Srebrenici mi njima hapsenje Orica, a mozda su nam i oni to dozvolili, ko zna!