Ahmeti: "Velika Albanija" nije projekat Albanaca

Lider Demokratske unije za integracije, partije Albanaca i manje članice vladajuće koalicije u Makedoniji Ali Ahmeti tvrdi da "velika Albanija" nije projekat Albanaca i da su kumanovski događaji rezultat nepoverenja njegovih sunarodnika u evroatlantsku budućnost te države.

Ali Ahmeti je pozvao susedne zemlje da imaju u vidu stabilnost Makedonije i regiona i da doprinose miru, te da budu konstruktivne u vezi sa svim otvorenim pitanjima, prenosi Tanjug.

"Mi smo posvećeni velikoj Evropi sa prestonicom u Briselu, gde ćemo svi – Albanci, Grci, Srbi, Nemci i ostali živeti dobro", rekao je Ahmeti za grčki Katimerini, preneli su makedonski mediji.

Dodao je da svi treba da se angažuju na iznalaženju političkog rešenja, da se nastave reforme koje je preporučila Evropska komisija i da se "intenziviraju pregovori sa Atinom kako bi se otvorio put za trajan mir, stabilnost i bezbednost ne samo u Makedoniji nego i u čitavomn regionu Zapadnog Balkana".

Događaji u Kumanovu, ističe, treba da se razmotre uz učešće međunarodnih organizacija i NATO-a.

Upitan da li incident može da se odrazi na međuetničke odnose dveju zajednica u Makedoniji, Ahmeti je izrazio duboko uverenje da će se tenzije smanjiti čim zemlja postane članica NATO-a.

"Nesigurnost i neizvesnost u integracije, kao i u posvećenost dostizanju strateških ciljeva, izazivaju nesigurnost i kod Albanaca", tvrdi Ahmeti, bivši komandant OVK.

Ahmeti je ranije priznao da je bio u kontaktu sa teroristima u vreme oružanog sukoba u Kumanovu.

Članovi ove oružane grupe su navodno tražili od Ahmetija da posreduje i da im omogući da izađu iz obruča, ali im je on rekao da ne može da im otvori koridor već da oni sami moraju da nađu rešenje, posle čega su, kako je rekao, oni odlučili da se predaju.

Inače, makedonski zvaničnici su najpre saopštili da je u tim sukobima 9. maja poginulo 14 terorista, uglavnom sa Kosova i Metohije, ali je taj broj kasnije zvanično korigovan na 10, od kojih su devetorica sa KiM.

broj komentara 16 pošalji komentar
(subota, 23. maj 2015, 20:32) - anonymous [neregistrovani]

Velika Albanija nije projekat Albanaca

Jok nije! To je moj projekat. Toliko volim Albance da moram da im odradim tu Veliku Albaniju. Kako bre da ih ostavim jadne u Maloj Albaniji. Pa nema smisla. I sad njih jure zbog mog projekta. Sram ih bilo.

(subota, 23. maj 2015, 17:29) - anonymous [neregistrovani]

Laz

Bilo bi dobro da AA objasni sta znace 6 zvedica na zastavi i amblemu njegove partije za "integraciju". Dali su to: Skoplje, Tetovo, Stip, Bitolj, Gjvgjelija, Berovo, ili ALBANIJA, KOSOVO, MAKEDONIJA, PRESEVSKA DOLINA, CRNA GORA I CEMERIJA (U Grckoj). Kada objasni sta znace te zvezdice, bice jasno ko dan kakvu integraciju zamislja.

(subota, 23. maj 2015, 12:31) - anonymous [neregistrovani]

Laz

Lepo je rekao Osmani - hteli su Albansku pokrajinu u Makedoniji po uzoru na Republiku Srpsku po formi. Znaci Velika Albanija.
Velika Albanija nije albanski projekat - jok, nego ciji? Marsovski? Znaci Prizrenska liga (osnivaci projekta Velike Albanije) nisu bili Albanci? Znaci Velika Albanija pod pomocu Italije (iako su Albanci u sustini imali kontrolu i punu podrsku davali tome - a posle isto i komunisti u Albaniji zeleli Kosmet sto znaci da su svi davali punu podrsku) u Drugom svetskom ratu nije bila Albanska?
Ne znam sta zele Albanski lideri ali ako oni stvarno misle da su ljudi maloumni onda ne znam. Lose rade propagandu a Srbija sad treba da reaguje i sukobi se diplomatijom povodom ovoga ako zeli nesto za Kosovo da izvuce i pregovore makar malo bolju poziciju.

(subota, 23. maj 2015, 08:42) - anonymous [neregistrovani]

puste zelje ,...

nikada ,i nikada nece ziviti u velikoj Albaniji ,mogu samo da zive u velikoj bijedi,....oni su zrtveno jagnje ,stvoreni i podrzavani ,da drugima zagorcavaju zivot,...

(subota, 23. maj 2015, 06:43) - anonymous [neregistrovani]

EU?

Ja ne verujem da bi nas ovakve EU primila u svoj sastav jer sama EU nestabilna politicki, finansijski i ekonomski nema snage za dalje sirinje. U pitanju je nesto sasvim drugo sto cemo svi mi razumeti za nekoliko godina. Projekat Velike Albanije jeste jedan veliki san svih Albanaca iz koga ce se ipak jenom probuditi.

(subota, 23. maj 2015, 04:55) - b. kramer [neregistrovani]

Projekat je Filipinski

Svi mi znamo da su Filipini a ne Albanija zainteresovani da osvoje Veliku Albaniju. Ne morate da nas ubedjujete.

(subota, 23. maj 2015, 00:27) - anonymous [neregistrovani]

Švajcarci

Švajcarci sve to projektovali, znači.

(petak, 22. maj 2015, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

Ima tu istine

Velika Albanija je turski ii američki projekat kojeg i Njemačka podržava zbog povezanosti radi trgovine

(petak, 22. maj 2015, 22:14) - Драган [neregistrovani]

Сарадња, дијалог, толеранција....

На овим просторима, сви чиниоци батисања, схватиће да сарадњи, дијалогу, толеранцији, поштовању закона и подизање стандарда живота, нема алтернативе..Некакви пројекти доминације једне нације над другом је (доказано уназад скорашњим сукобима), су погубни за све на овим просторима, а пре свега за обичан народ! У Куманову су људи били уплашени за свој голи опстанак и молили су се богу да не дође до некаквих непланираних сукоба...Коме су они потребни?! Робна размена, индустрија, пољопривреда, туризам, здраство, пензије, плате, банке, одбрана закона, школовање: за то треба кадар и знање и дебела инфраструктурна и професионална повезаност, без обзира на националност (државе на Балкану су све "банане" државе").Нико никоме овде не забрањује вероисповест, сопствени језик и нема никаквог омаловажавања!

(petak, 22. maj 2015, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

@Povodom

proteklih događaja u BJRM i učešća srpskih državljana sa KiM u njima, ministarstvo inostranih poslova i predsednik vlade BJRM bi trebalo da upute izvinjenje srpskim kolegama, zbog priznanja lažne države KiM, kojim su doprineli da se onemogući pravovremeno sprečavanje širenja terorizma sa tog područja. Istovremeno bi mogli da najave povlačenje tog priznanja i poštovanje teritorijalnog integriteta Republike Srbije. Istovremeno bi mogli da nadju i kompromis oko imena sa Grčkom, kompromis oko jezika sa Bugarskom i kompromis oko federalizacije sa Albanijom. Tako bi i međunarodnoj zajednici dali do znanja da žele dobrosusedske odnose sa svima.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">