Oslobađanje Skoplja

Suprotstavljene političke snage u Makedoniji pumpale su u prethodna dva dana mišiće u centru Skoplja, postavljajući scenografiju za poslednju fazu krize koja već mesecima potresa tu malu balkansku zemlju. Zaev i Gruevski napunili su gradsko jezgro skupovima različite energije, ali sa istom porukom – nijedna od dve strane neće se bez ozbiljne borbe povući sa poprišta, pa će Evropska unija, kao i 2001. godine, morati da demonstrira malo više volje i prekine tenzije.

Retorika kojom se rivali služe predstavlja ozbiljan indikator urgentnosti da se stvari preusmere na kakav diplomatskiji kolosek, kako se ne bi vratile scene razbijenih glava i hapšenja sa početka krize. Neki analitičari su još oštriji i tvrde da je i kumanovska kriza deo unutrašnjeg previranja u Makedoniji, čime su, suštinski, glave već pale.

Dva, ne preterano ubedljiva, pokušaja EU i Amerikanaca da premijera Nikolu Gruevskog i lidera opozicije Zorana Zaeva "privedu" dogovoru završila su se bez rezultata, a sličan ishod očekuje se i od večerašnjeg sastanka u Strazburu, kojem će prisustvovati i komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Međunarodni posrednici su prethodnih dana pokušali da "ubede" Gruevskog da odstupi sa skopske pozornice preteći, diskretno, da će mu blokirati račune u inostranstvu. Nezvanično, pozvali su ga i da podnese ostavku.

Gruevski je na pritiske odgovorio velikim skupom pristalica VMRO-DPMNE, na kojem je protivnicima jasno rekao da neće tek tako odstupiti sa političke scene. Suštinske podele na makedonskoj političkoj sceni produbio je nazivajući lidere opozicije "izdajicama" i "stranim plaćenicima", tvrdeći da je Zaev snimke prisluškivanih telefonskih razgovora dobio od "strane tajne službe".

"Oni hoće vlast po svaku cenu. Zamislite premijera kojeg je na vlast dovela strana služba koja i o njemu ima iste snimke", rekao je Gruevski na skupu VMRO-DPMNE.

Opozicija se, takođe, nije proslavila diplomatskim rečnikom, pa je jedan od visokih zvaničnika SDSM-a Stevo Pendarovski rivale nazvao "stokom".

"Ovde vidim samo ljude, a ne članove partija i poslušnike. Ovde se okupljaju građani, a ispred Sobranja poslušnici. Okupljaju se u kavezima kao stoka, s obzirom na to da im je lider čobanin", rekao je Pendarovski prisutnima u opozicionom kampu ispred vlade.

Istovremeno, dve najjače albanske partije u Makedoniji, Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija i Demokratska partija Albanaca Menduha Tačija drže se mudro po strani, čekajući ishod megdana makedonskih lidera.

I Ahmeti i Tači su pod velikim pritiskom albanske javnosti zbog niza nedoumica oko pucnjave u Kumanovu i posebno uloge nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke nacionalne armije u tajnim pregovorima sa pripadnicima oružane grupe u tom gradu.

Rivalitet Tačija i Ahmetija jednak je animozitetu koji vlada među makedonskim prvacima, pa je stvari pokušao da "ispegla" albanski premijer Edi Rama, koji je dvojicu Albanaca iz Makedonije pozvao da pokažu više jedinstva.

Dok lideri ne nađu kompromisno rešenje kojim će Makedonija trasirati put ka novim izborima, ispred vlade i Sobranja, svako u svom "kampu", čekaju pristalice vlasti i opozicije. Do sada, nije bilo incidenata.

Politička kriza u Makedoniji, suštinski, traje od prošlih izbora, a intenzivirana je u februaru, kada je Zaev počeo da objavljuje snimke prisluškivanih razgovora čelnika VMRO-DPMNE, iz kojih proizlazi da je Gruevski učestvovao u ozbiljnim neregularnostima u najmanje dva izborna procesa, pretio političkim protivnicima, nameštao hapšenja i prikrivao ubistva.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 20. maj 2015, 08:46) - глас разума [neregistrovani]

до власти се долази изборима!

Македонци ако се буду овако поларизовали и делили, биће убрзо прогутани од Албанаца. Поручио бих им да подржавају своју власт у борби против тероризма и за очување своје државе. Власт се немора волети, али се мора поштовати. Ако вам неко неодговара, сачекајте изборе и решите проблем оловком! Уколико се толико поделите и поларизујете, Албанци ће вас потпуно надјачати и уништиће вам државу! Зато останите јединствени и не наседајте на провокације!

(utorak, 19. maj 2015, 14:15) - anonymous [neregistrovani]

tuga

Tragedija je što neki od tih ljudi možda i veruju u to što to rade. Ogromna većina je potpuno nesvesna uloge koja im je perfidno nametnuta. Tužan je ovo svet. Ludilo je zavladalo čitavom planetom.

(utorak, 19. maj 2015, 14:03) - Stefan [neregistrovani]

Amerika

Kako najjaca zapdna sila pokazuje moc u malom. Ovako je i nas i Libiju, Tunis, Egipat, Ukrajinu i tako dalje...dugacak je spisak. Zelim puno srece braci na jugu u nadi da ce ostati dicni slovenskog nasledja.

(utorak, 19. maj 2015, 13:56) - Rade [neregistrovani]

Poentiranje?

..."из којих произилази да је Груевски учествовао у озбиљним нерегуларностима у најмање два изборна процеса, претио политичким противницима, намештао хапшења и прикривао убиства."
Ova rečenica na kraju teksta je poentirala?
A zašto su na mitingu Zaeva preovladajuće bile albanske zastave i na mitingu Gruevskog nije bila ni jedna - autor je mudro prećutao?